Ν. Μηταράκης: Οι Ουκρανοί είναι 100% πρόσφυγες- Οι υπόλοιποι είναι κατά 30% (audio)

Ν. Μηταράκης: Οι Ουκρανοί είναι 100% πρόσφυγες- Οι υπόλοιποι είναι κατά 30% (audio)

«Οι πρόσφυγες της Ουκρανίας είναι ευπρόσδεκτοι σε όλη την Ευρώπη» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισημαίνοντας την πρωτοφανή αντίδραση του Συμβουλίου με την ενεργοποίηση μιας οδηγίας του 2001, η οποία ήταν ξεχασμένη και δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ, καθώς αναγνωρίζει αυτόματα ως εκτοπισμένους πρόσφυγες όλους τους ουκρανούς υπηκόους που ζούσαν στην Ουκρανία.

«Βάσει αυτή της οδηγίας, αυτόματα οποιοσδήποτε Ουκρανός φτάσει νόμιμα στα σύνορα, μπαίνει νόμιμα στην χώρα με το διαβατήριό του, λαμβάνει άδεια παραμονής και εργασίας για 12 μήνες κατ’ ελάχιστο» εξήγησε ο κ. Μηταράκης. Αυτό θα εξεταστεί στο τέλος της περιόδου από την Ευρώπη συνολικά, κατά πόσο οι συνθήκες στην Ουκρανία επιβάλλουν παράταση του καθεστώτος αυτής της προσωρινής προστασίας, συμπλήρωσε. «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που νομικά ενεργοποίησε αυτή την οδηγία, μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου. Ήδη έχουν φτάσει στην χώρα μας πάνω από 10.000 Ουκρανοί υπήκοοι και προσφέρουμε φιλοξενία σε αυτούς που θέλουν. Πολύ μεγάλο ποσοστό μέχρι στιγμής φιλοξενείται από συγγενείς και φίλους ομοεθνείς, το οποίο είναι θετικό και για τους ίδιους σε σχέση με το να είναι σε μια απρόσωπη εγκατάσταση αυτές τις πρώτες εβδομάδες. Η μεγάλη αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων είναι πώς θα γυρίσουν το ταχύτερο δυνατό πίσω. Οι πρώτες εμπειρίες που μας μεταφέρουν οι χώρες πρώτης υποδοχής, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, είναι ότι πρώτο που λένε όταν φτάνουν εκεί, είναι μην μας πάρετε μακριά από τα σύνορα γιατί θέλουμε να μπορούμε να γυρίσουμε. Άρα αυτή είναι η ελπίδα τους, να γυρίσουν» σημείωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει όλες τις διαδικασίες, υπογράμμισε, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις 28 Μαρτίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτοκαταγραφής όσων είναι ήδη στην χώρα μας και θέλουν να πάρουν καθεστώς προσωρινής προστασίας και από τις 4 Απριλίου, σε ένα ραντεβού το οποίο θα κλείνεται ηλεκτρονικά, οι Ουκρανοί με φωτογραφία που θα βγαίνει επιτόπου, θα παίρνουν σε 20 λεπτά ταυτότητα, που θα έχει επάνω προεκτυπωμένα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, με αυτόματη διασύνδεση των υπολογιστών με το Υπ. Εργασίας και την ΑΑΔΕ. Άρα θα φεύγουν από το ραντεβού με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν την χρειαστούν.

«Εμείς είμαστε ανοιχτοί αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στην χώρα μας όσο υπάρχει η κρίση στην Ουκρανία. Αυτή την στιγμή το εθνικό σύστημα υποδοχής έχει 30.000 κενά κρεβάτια. Αν εξαιρέσουμε τα κέντρα πρώτης υποδοχής που είναι στα σύνορα τα οποία αναγκαστικά πρέπει να μένουν άδεια ώστε να καλύψουν οποιοδήποτε έκτακτο γεγονός έχουμε εξ ανατολάς, καθώς το μεταναστευτικό είναι πάντα ένα αβέβαιο περιβάλλον, έχουμε αυτή την στιγμή 15.000 θέσεις φιλοξενίας. Αν υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση της Ε.Ε. που θεωρείται ιδιαίτερη πιθανή, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν πολλά προγράμματα φιλοξενίας και σε ξενοδοχεία και άλλες δομές για αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον 53χρονο που φέρεται να βίαζε την κόρη της συντρόφου του

Ο ΣΕΚΒΕ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης για 15η χρονιά

Πολλαπλά τα οφέλη για ανάπτυξη-ασφάλεια από την Εγνατία των Λιμένων (ΦΩΤΟ-VIDEO) 

Α. Γεωργιάδης: H μείωση της τιμής του πετρελαίου θα φτάνει στον καταναλωτή (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top