«Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα»

«Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα»

Με το βλέμμα στον ανασχηματισμό ξεκινά η πρώτη εργάσιμη μέρα της νέας χρονιάς καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και αναμένεται να ανακοινωθούν.

«Ανασχηματισμό κάνει ο πρωθυπουργός, όταν εκείνος το κρίνει σκόπιμο. Επομένως ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του και να κάνει τις ανακοινώσεις του όπως εκείνος επιθυμεί. Από εκεί και πέρα, νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα», απάντησε χθες το πρωί ο Στέλιος Πέτσας, σε ερώτηση για πιθανό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για απόφαση και προνόμιο του πρωθυπουργού.

Αν και ο πρωθυπουργός θέλησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του μέχρι την τελευταία στιγμή, τα σενάρια που ακούγονται το τελευταίο διάστημα είναι πολλά με διάφορα σημεία αναφοράς. Κοινός τους παρονομαστής είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας της κυβέρνησης, φυσικά η έξοδος από αυτήν όσων προσώπων δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, η αναβάθμιση υφυπουργών που έδειξαν ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα, αλλά και η είσοδος νέων προσώπων από δεξαμενές όπως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και μεμονωμένες προσωπικότητες που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι μπορούν να συνδράμουν την καλύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου.

Στην επιλογή του χρόνου της ανακοίνωσης παίζει το ρόλο της η σημειολογία της επανεκκίνησης στη χαραυγή της νέας χρονιάς αλλά και μια σχετικά ουδέτερη συγκυρία ώστε να μη χαθούν τα μηνύματα στη δίνη δυσκολότερων εξελίξεων.

Σήμερα οι αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών για τα Σχολεία

Τα σχολεία, όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου, ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, εξηγώντας πως οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας, είχαν να κάνουν ακριβώς με την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία τη συγκεκριμένη ημέρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, διευκολύνονται και οι ειδικοί στις αποφάσεις τους στην επιτροπή, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο, 4 του μηνός να ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει στις 11. Ξέροντας όμως ότι έχουμε πάρει μέτρα ήδη από σήμερα, τα οποία είναι αρκετά πιο αυστηρά και τα οποία έχουν να κάνουν ακριβώς με την έκκληση που κάνουμε στους πολίτες να τα τηρήσουν, ξέρουν ότι η κατάσταση θα είναι καλή ή και καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα, στις 11 του μήνα».

Στη σημερινή μέρα παραπέμπεται έτσι κι αλλιώς η λήψη αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων αφού η συνεδρίαση της 29ης Δεκεμβρίου απέβη άκαρπη λόγω διαφωνιών μεταξύ των επιδημιολόγων και των άλλων ειδικών και η νέα συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί, είναι σαφές πως θα παγώσει, στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν έως τις 10 του μήνα δείξουν οποιαδήποτε επιβάρυνση. Σαφής ήταν ο υπαινιγμός για το θέμα αυτό από τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του LSE, ο οποίος επεσήμανε χθες πως η απόφαση «υπάρχει ως δεδομένη με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ