Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

Στις 10 το πρωί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Το μήνυμα του εμβολιασμού πρέπει να είναι συνεχές

Κάλεσμα στους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα και να κλείσουν ραντεβού απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον Άγιο Ευστράτιο όπου παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

Μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ανέφερε: «Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για την Ορθοδοξία και το πραγματικό νόημα των Φώτων είναι η αλήθεια, η οποία σώζει. Και το νόημα αυτό, πιστεύω, ότι είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, καθώς η χώρα μας δοκιμάζεται από τη νέα επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον και η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποκτά σε αυτή τη συγκυρία την ξεχωριστή της σημασία.

Εύχομαι από τον ακριτικό Άη Στράτη Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Καλή φώτιση, πρωτίστως στους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και ακόμα προβληματίζονται εάν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Τους ενθαρρύνω και από εδώ να κάνουν αυτή την επιλογή, αυτή την επιλογή ζωής, αυτή την επιλογή προστασίας για τη δική τους ζωή αλλά και για την ασφάλεια και την υγεία όσων αγαπούν. Και πάλι Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες».

Αργότερα από τη Λήμνο όπου μετέβη, ανέφερε: «Το μήνυμα του εμβολιασμού πρέπει να είναι συνεχές, διότι έβλεπα και πάλι τώρα τα τελευταία στοιχεία των διασωληνωμένων. Όλοι οι διασωληνωμένοι στη χώρα, όλοι, είναι Δέλτα. Δεν έχουμε ακόμα, ευτυχώς, καμία διασωλήνωση Όμικρον, καμία. Αλλά από τους διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή το 86% είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι πραγματικά κρίμα. Κάθε ημέρα, ακόμα, υπάρχουν συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν επέλεξαν το προφανές και το ασφαλές».

Σημείωσε επίσης ότι «τώρα που θα ανοίξουμε και τα σχολεία αποκτά μια ξεχωριστή σημασία ο εμβολιασμός, αν και το πιο σημαντικό για τα σχολεία αυτή τη στιγμή είναι να τηρούμε τα μέτρα, κυρίως τη μάσκα, και να κάνουμε συχνά τεστ έτσι όπως τα έχουμε προγραμματίσει, για να μπορούμε να έχουμε πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της ενισχυτικής δόσης. «Έχουμε πάει πολύ καλά με την τρίτη δόση. Την ανοίξαμε πριν από όλους τους άλλους στην Ευρώπη, οπότε προφθάσαμε και χτίσαμε τείχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η ευρύτερη εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στο 82.

Τα σχολεία στην Ευρώπη ανοίγουν

Τα σχολεία στην Ευρώπη ανοίγουν κανονικά για δια ζώσης διδασκαλία, παρά την έκρηξη των κρουσμάτων που αποδίδονται στην Όμικρον.

Στη Γαλλία, τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο τη Δευτέρα, παρά την μεγάλη μετάδοση της «Ο» ανάμεσα σε όλες τις ηλικίες και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων. Ενδεικτικό είναι ότι την Τρίτη ο κυλιόμενος μέσος όρος 7ημέρου ξεπέρασε τα 180.500 κρούσματα, μακράν το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Στη Γερμανία, τα σχολεία στα περισσότερα κρατίδια είναι επίσης ανοιχτά από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου. Αξιωματούχοι μάλιστα σημειώνουν ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι το τελευταίο μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί.

Στην Ιρλανδία, τα σχολεία άνοιξαν χθες παρότι πρόκειται για τη χώρα με τον υψηλότερο ρυθμός μετάδοσης του ιού στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, την Τετάρτη το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 52,12%, με περισσότερα από 18.000 διαγνώσεις σε σύνολο περίπου 35.300 τεστ.

Στην Ισπανία, οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα. Οι αξιωματούχοι από τις 17 περιφέρειες ψήφισαν υπέρ της επιστροφής των μαθητών στην τάξη, σε μια σπάνια επίδειξη ομοφωνίας σε μια χώρα γεμάτη έντονες πολιτικές διαφορές.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αναβάλει την προγραμματισμένη επιστροφή των μαθητών στα θρανία τη Δευτέρα ενώ και στην Πορτογαλία τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη Βρετανία, τα σχολεία ξανανοίγουν παρά τη συνεχιζόμενη έκρηξη κρουσμάτων, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην Όμικρον. Στο Λουξεμβούργο θα ανοίξουν στις 9 Ιανουαρίου. Στην Εσθονία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Μάλτα την Κύπρο, τη Κροατία, τη Λιθουανία, τη Σουηδία, τη Τσεχία και τη Ρουμανία οι σχολικές μονάδες θα επαναλειτουργήσουν-όπως και στη χώρα μας- τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Διάθεση ακόμη 300-400 κλινών ιδιωτικών κλινικών για νοσηλείες Covid

Ύστερα από συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, ο ιδιωτικός τομέας στην Αθήνα θα διαθέσει από το 10% έως το 15% των απλών κλινών του για νοσηλείες Covid. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου ακόμη 300-400 κλίνες Covid, ενώ ήδη έχουν διατεθεί άλλες 300 στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν πηγές, εάν σε αυτές προστεθούν οι 1.100-1.200 Covid και non-Covid κλίνες που έχουν δοθεί στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και οι κλίνες εντατικής θεραπείας που έχει διαθέσει στο σύνολό του ο ιδιωτικός τομέας για διαχείριση non-Covid περιστατικών, πρόκειται συνολικά 2.000 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για σημαντική συνεισφορά, δεδομένου ότι όλα τα επιστημονικά ευρήματα έως τώρα καταδεικνύουν πως η νοσηρότητα της παραλλαγής Όμικρον είναι ηπιότερη σε σύγκριση με την Δέλτα, συνεπώς τυχόν επιβάρυνση του συστήματος υγείας λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας θα απαιτήσει πρωτίστως απλές κλίνες.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι για οποιαδήποτε Κλινική δεν συνεργαστεί με το Κράτος και δεν δεχτεί Covid περιστατικά θα διακοπεί η σύμβασή της με τον ΕΟΠΥΥ.

Άλμα στην e-εξυπηρέτηση των πολιτών από το κράτος

Τα 567 εκατομμύρια άγγιξαν οι ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο το 2021. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τα συστήματα του Δημοσίου είτε παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε «μίλησαν μεταξύ τους» αθροιστικά 566.962.980 φορές.

Ο αριθμός του 2021 είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2020, οπότε οι ψηφιακές συναλλαγές ανήλθαν σε 94 εκατομμύρια, καταγράφοντας παράλληλα μεγάλη άνοδο σε σχέση με το 2019 και το 2018, όταν ο αριθμός έφτασε τα 34 και τα 8,8 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Η πρόοδος στην οικοδόμηση του ψηφιακού κράτους και υπηρεσιών που απευθύνονται προς τους πολίτες μειώνει τη γραφειοκρατία, βελτιώνει την καθημερινότητα και επιτρέπει την εξοικονόμηση πόρων από το ίδιο το κράτος.

Επιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα του Παρθενώνα από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο

Συμφωνία για την επιστροφή στην Ελλάδα θραύσματος του Παρθενώνα -του «θραύσματος Fagan»- από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, προκειμένου να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης για διάστημα οκτώ ετών, επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας. Η ιδιαιτερότητα της επιστροφής έγκειται στην προοπτική, που υποστηρίζεται από την περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας, το θραύσμα αυτό να παραμείνει σε μόνιμη βάση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό -όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη- ξεκίνησαν τον Νοέμβριο 2020 και η επιδίωξη της διοίκησης της Σικελίας είναι να επαναπατριστεί οριστικά το απότμημα του Παλέρμο στην Αθήνα. Με την χειρονομία της αυτή η κυβέρνηση της Σικελίας υποδεικνύει τον δρόμο για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στην πόλη που τα δημιούργησε.

Εκπαίδευση των μελών των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινά η τετράμηνη εκπαίδευση των 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνάντηση του με τον πρύτανη του ΑΠΘ.

Είναι απόλυτη προτεραιότητα, τόνισε, για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα Πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας. Η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top