Ντ. Μπακογιάννη: Ανησυχώ για την κατάσταση στο Ισραήλ

Ντ. Μπακογιάννη: Ανησυχώ για την κατάσταση στο Ισραήλ

Τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τα μέτωπα της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική, ανέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι «οι επιθέσεις με νέου τύπου ρουκέτας ήταν κάτι που ούτε το Ισραήλ υπολόγιζε». Μίλησε για τους λαούς που είναι σε ομηρία στην περιοχή και εξέφρασε την ικανοποίησή της που ακυρώθηκε η χερσαία επίθεση του Ισραήλ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διεθνείς προσπάθειες για να μειωθεί η ένταση και προσέθεσε ότι «θέλω να ελπίζω ότι τώρα που ο Νετανιάχου είναι πάλι στο παιχνίδι της κυβέρνησης, θα γίνει μία προσπάθεια μείωσης της έντασης», σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ.

Σε σχέση με τη χώρα μας, η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πλαίσιο μίας πρωτοβουλίας, καθώς μας εμπιστεύονται και οι Άραβες και οι Ισραηλινοί και δεν τίθεται θέμα να νομίζει κανείς ότι η προσφορά μας για βοήθεια δεν είναι ειλικρινής».

Όσον αφορά στο Κυπριακό, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία αυτή τη στιγμή».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι ο Δένδιας είπε καθαρές κουβέντες.

Όσον αφορά σε ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η κα Μπακογιάννη εξήγησε ότι πρέπει να γνωρίζουμε τι δικαιώματα έχουμε, τι διεκδικούμε και τι θα μας αναγνωρίσουν οι άλλοι. Πρόσθεσε ότι «έχουμε αυτό που έχουμε και οφείλουμε να ξέρουμε ότι η ελληνική επιχειρηματολογία έχει πολύ μεγαλύτερη συνάφεια με τη λογική του Διεθνούς Δικαίου απ’ ό,τι έχουν οι Τούρκοι. Και οι Τούρκοι το ξέρουν αυτό». Ερωτηθείσα αν περιμένουμε κάτι από το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η επιστροφή των ΗΠΑ σε μία πολιτική αρχών και αξιών είναι πολύ σημαντική υπόθεση. «Το είχαμε βάλει στο συρτάρι με τον Τραμπ και, δυστυχώς, αυτό έκανε και η Ευρώπη. Τώρα ξαναμιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

«Το μήνυμα ελήφθη στον Έβρο και από τότε τα ελληνοτουρκικά έγιναν ευρωτουρκικά», τόνισε η κ. Μπακογιάννη και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης με την Τουρκία υπό προϋποθέσεις.

Όσον αφορά στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε ένα βαρύ νομοθετικό έργο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρει ρωγμή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πανδημία, τονίζοντας ότι το άνοιγμα γίνεται μετρημένα, και σωστά, χωρίς ενθουσιασμό και με τήρηση μέτρων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ