Ο Χρ. Ταραντίλης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό σε διαδικτυακή ημερίδα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Ο Χρ. Ταραντίλης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό σε διαδικτυακή ημερίδα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα με έξι θεματικές συζητήσεις και τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης διοργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Πρόκειται όπως επισημαίνουν στελέχη της για πρωτοβουλία που αποτελεί συνέχεια των πολιτικών ακαδημιών και η οποία απευθύνεται τόσο σε μέλη της παράταξης, όσο και σε φοιτητές οι οποίοι δεν είναι μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αλλά επιθυμούν να ενημερωθούν και να συμμετέχουν σε μια συζήτηση για επίκαιρα ζητήματα στο χώρο της Παιδείας.

Στην πέμπτη θεματική συζήτηση με θέμα «Βασικές Αρχές Στρατηγικού Σχεδιασμού», μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκινώντας την εισήγησή του ανέλυσε την ανάγκη στρατηγικής εναρμόνισης των παραμέτρων του στρατηγικού σχεδιασμού.

Επεσήμανε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός «είναι πολύ βασικό αντικείμενο για οποιονδήποτε οργανισμό πολιτικό ή μη».

Ανέφερε ότι «δεν είναι κάτι απλό να πετύχεις το στρατηγικό σου σχεδιασμό αλλά είναι κάτι σύνθετο και πρέπει να φροντίζεις ώστε όλα τα στοιχεία να εναρμονίζονται».

Πρόσθεσε ότι για να έχει νόημα ένας στρατηγικός σχεδιασμός οφείλει να ικανοποιεί τον θεμελιώδη σκοπό που έχει ένας οργανισμός.

Αναφερόμενος ειδικά στη ΝΔ επεσήμανε ότι έχει θεμελιώδη σκοπό που εκφράζεται μέσω αξιών και οτιδήποτε κάνει στον στρατηγικό της σχεδιασμό θα πρέπει να ικανοποιεί τα στοιχεία εκείνα που ουσιαστικά αποτελούν τη βάση των αξιών της.

«Στρατηγική σημαίνει ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμόσεις για να ικανοποιήσεις θέματα που εξυπηρετούν τον θεμελιώδη σκοπό», εξήγησε επίσης ο κ. Ταραντίλης. Είπε στη συνέχεια ότι το στρατηγικό πλάνο είναι το μέρος της στρατηγικής όπου πρέπει ένας οργανισμός να καθορίσει ποια προβλήματα πρέπει να λυθούν για να ικανοποιηθεί ο θεμελιώδης σκοπός και εξήγησε ότι το πρόβλημα ορίζεται ως ένα θέμα που χρειάζεται αντιμετώπιση.

Ανέφερε ακόμη ότι οι οργανωσιακές ικανότητες εκφράζουν τις ικανότητες που χρειάζονται για να υλοποιηθούν οι λύσεις του στρατηγικού πλάνου για να ικανοποιηθούν κατ’ επέκταση οι θεμελιώδεις αρχές. Συμπληρωματικά είπε ότι «απαιτείται επίσης όραμα που εκφράζει το πού θέλουμε να πάει ο οργανισμός σε ένα χρονικό διάστημα 3-5 ετών. Ο σκοπός απευθύνεται στην κοινωνία, το όραμα απευθύνεται στους συνεργάτες μας. Αποτελεί καύσιμο το οποίο δίνει ώθηση για να δουλέψουν οι συνεργάτες μας», πρόσθεσε.

Ακολούθως τόνισε ότι «δομές, άνθρωποι, διαδικασίες και κουλτούρα αποτελούν αυτό που λέμε πόρους και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι οργανωσιακές ικανότητες που θέλουμε ώστε να υλοποιηθεί το στρατηγικό πλάνο και να ικανοποιηθεί ο θεμελιώδης σκοπός». Εξήγησε επίσης ότι τα συστήματα διοίκησης εκφράζουν την αξιολόγηση που πρέπει να γίνεται για βελτίωση και επιβράβευση και όχι για τιμωρητικούς λόγους.

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησής του ο κ. Ταραντίλης απάντησε σε ερωτήσεις συμμετεχόντων.

Την έναρξη του ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Academy κήρυξε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, η οποία συνομίλησε με τους συμμετέχοντες για τις τελευταίες εξελίξεις και αλλαγές που φέρνει το νέο σχέδιο νόμου στο χώρο της Παιδείας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας καλύπτονται διάφορες θεματικές που αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης, την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών και υποψηφίων φοιτητών στην ανώτατη εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΑΕΙ, καθώς και βασικές αρχές στρατηγικού σχεδιασμού στις οποίες συμμετέχουν οι εξής εισηγητές: ο υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό & κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & Ειδικής Αγωγής Αναστασία Γκίκα και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ