Ψήφος αποδήμων: Σε εξέλιξη η ονομαστική ψηφοφορία (LIVE)

Ψήφος αποδήμων: Σε εξέλιξη η ονομαστική ψηφοφορία (LIVE)

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία συζήτησης στη βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και σε άλλες διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας.

Παρακολουθείστε την ομιλία σε απευθείας σύνδεση:

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Αυτό το ιδιότυπο θεσμικό ανάχωμα μεταξύ της Ελλάδας και των Ελλήνων του εξωτερικού καταργείται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Η σημερινή συνεδρίαση συνεπώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική. Ανοίγει για όλον τον ελληνισμό τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Προτάθηκε απο την ΝΔ, αλλά απέκτησε εμβέλεια απο την διακομματική στήριξη. Αποτελεί υπόδειγμα συναίνεσης».

«Απο την πρώτη στιγμή εξέφρασα την ευχή να πάρει την στήριξη και από τους 300. Δεν φαίνεται να υπάρχει αυτό, αλλά το προσεγγίζουμε με 291. Κάνω μια ύστατη έκκληση στον κ. Βαρουφάκη, ώστε και το δικό του κόμμα να το στηρίξει» σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.
Είναι αλήθεια ότι η αρχική εισήγηση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπήρξαν πιο γενναιόδωρες προς τους Έλληνες εξωτερικού

Η δική μας πρόταση δεν έθετε περιορισμούς και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο.

Όμως το Σύνταγμα απαιτεί την στήξριξη απο 200 βουλευτές για να ισχύει το νομοσχέδιο. Καλέσαμε σε διακομματική επιτροπή τα κόμματα για διάλογο. Συναντήθηκα προσωπικά με τους πολιτικούς αρχηγούς για μέγιστη συναίνεση. Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Επικρατείας

ΟΙ διατάξεις που θα ψηφιστούν σήμερα ενσωματώνουν 4 κομβικά σημεία σύγκλισης:

– η απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Απορώ πως θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί κάτι διαφορετικό στο πλαίσιο του Συντάγματος.

– οι κάτοικοι εξωτερικού θα ασκούν το δικαίωμα σε εκλογικά κέντρα αρκεί να υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς

– αυξάνονται απο 12 σε 15 οι βουλευτές επικρατείας. Απο τους 15 οι τουλάχιστον 3 θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ο ένας εξ αυτών να βρίσκεται σε μια απο τις 3 πρώτες θέσεις.

– ορίζεται ότι προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να διευκολυνθούν μπαίνουν 2 προϋποθέσεις. Υποχρέωση να έχουν μείνει τουλάχιστον 2 χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να εχουν φορολογικές υποχρεώσεις αν είναι ανω των 30 ετών. Τέθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις απο το ΚΚΕ και απο τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν απαραίτητο να το υιοθετήσουμε για να συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν το θέλαμε. Η κυβέρνηση έπρεπε στο πλαίσιο της συναίνεσης να το αποδεχθεί για να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία.
Αυτό το τετράπτυχο δεν ήταν η επιθυμητή λύση αλλά η μόνη ρεαλιστική. Αν δεν υπήρχε δεν θα είχαμε νομοσχέδιο και δεν θα κάναμε ποτέ το άλμα δεν θα δίναμε την δυνατότητα στους έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν απο τον τόπο διαμονής του. Τώρα έχουμε έναν νόμο έστω και με ατέλειες.
Το νομοσχέδιο μπορεί να εγγράφεται ως Δημοκρατική νίκη.

Ο αποκλεισμός των Ελλήνων απο την διαδικασία είχε και ταξικό πρόσημο καθώς το να ταξιδεύει κάποιος στην Ελλάδα για να ψηφίσει έχει κόστος. Το νομοσχέδιο είναι μια Δημοκρατική και Κοινοβουλευτική νίκη. Πρωτίστως αποτελεί νίκη εθνική. Επιτελεί χρέος που η Ελλάδα έχει απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνικήξ τους εστία

Περνάμε απο τον περιορισμένο Ελλαδισμό στον αληθινό ελληνισμό των ανοικτών οριζόντων (Στ. Ράμφος).

Η συνεδρίαση η σημερινή στέλνει μήνυμα ότι είμαστε λίγοι για να μείνουμε διχασμένοι.

Με τον εμβληματικό νόμο που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά στη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων εκτός χώρας να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Ζωντανά στο βήμα της Βουλής.

Geplaatst door Kyriakos Mitsotakis op Woensdag 11 december 2019

Τσίπρας: Ο δρόμος για την ψήφο των αποδήμων άνοιξε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση

Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την στάση που είχε προεκλογικά, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του λαϊκισμό και λέγοντας χαρακτηριστικά “εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν θα γίνω”.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα ασκήσει κριτική για αρρυθμίες, αστοχίες και αντιφάσεις, αλλά δεν θα ακολουθήσει την τακτική της ΝΔ που “μετέτρεψε τα εθνικά θέματα σε πεδίο κεντρικής αντιπαράθεσης”. Είπε συγκεκριμένα: “…Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική…Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε. Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε. Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω. Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς για λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα”.

Ακολούθως είπε ότι δεν θα ακολουθήσει αυτή την τακτική που “είναι παράδειγμά προς αποφυγή και ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας”.

Ξεκαθαρίζοντας την στάση του για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι “εμείς στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων. Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν. Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε. Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες. Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές. Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, το State Department και τους εταίρους μας”.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να έχουν αιφνιδιάσει την κυβέρνηση καθώς η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

Υποστήριξε ότι η στρατηγική της Τουρκίας είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλου, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και με την προώθηση του αγωγού East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με την στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3+1.

Συνεχίζοντας την κριτική υποστήριξε: “Ορθώς κάνατε και συναντήσατε τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αλλά μάλλον πρέπει να είστε ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν του έθεσε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο…Χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις αποφασίσατε τη διεξαγωγή και Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία…Αρνηθήκατε να αξιοποιήσετε και εντός της ΕΕ και σε πολιτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όπλο που εξασφάλισε η ελληνική διπλωματία τα τελευταία χρόνια- το πλαίσιο κυρώσεων που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο. Και τέλος, βγήκατε προχθές από την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και κάνατε μια ακόμη ατυχή δήλωση, λέγοντας ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή διάθεση. Ενώ μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει και γεωτρήσεις έξω από την Κρήτη. Λες και είμαστε εμείς αυτοί που δεν έχουμε δείξει καλή διάθεση τόσα χρόνια”.

Καταλήγοντας είπε ότι “δεν πρόκειται να σας ζητήσω να μιλήσετε για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας…Αυτό που σας λέω είναι ότι πρέπει να ξαναπιάσετε το νήμα μιας πραγματικά ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Μιας πολιτικής δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, ακριβώς για να μην φτάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών”.

Σημείωσε ότι “η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει ελληνικά πλοία στη περιοχή Συμφωνίας της με την Λιβύη και συνεπώς είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα. Και ανάμεσα στα δύο προτιμώ αναφανδόν το πρώτο”.

Δέσμη έξι πρωτοβουλιών

Θέλω λοιπόν να καταθέσω μια δέσμη έξι πρωτοβουλιών “που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση”:

-Πρώτον πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.

-Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

-Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας (και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας) ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.

-Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου…Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβύη.

-Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία.

-Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016.

Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο δρόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού άνοιξε με τον ΣΥΡΙΖΑ

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε ότι “ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, αλλά και μέσω της διαμόρφωσης μίας αναλυτικής πρότασης νόμου για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας”. Πρόσθεσε ότι “δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, δηλαδή σε μια θέση που όταν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού βρέθηκαν, συνήθιζαν να λένε σε όλα όχι. Και σε όσα διαφωνούσαν αλλά και σε όσα πιθανώς συμφωνούσαν”. Αναφέρθηκε στα δύο αγκάθια που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και ανέφερε ότι “η πρότασή του είναι οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση. Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα…Προτείνουμε ως λύση όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη (όχι απλή όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, και μόνο για κάποιες από τις αποφάσεις), με σύμφωνη γνώμη και με πλειοψηφία των δύο τρίτων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ή της Διακομματικής Επιτροπής. Ζητώ λοιπόν από τον υπουργό να άρει το αδιέξοδο ως προς τα δύο αυτά θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και επί όλων των άρθρων.

Κομματάρχης Ομογένειας ο κ. Διαματάρης

Τέλος αναφέρθηκε στον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών κ. Διαματάρη, λέγοντας ότι “εσείς δεν θέλατε υφυπουργό για τον απόδημο Ελληνισμό, που να ενώνει. Κομματάρχη Ομογένειας θέλατε. Γιατί αν ο κ. Πατέρας κουβαλούσε χίλιες ψήφους και πήρε θέση διοικητή νοσοκομείου, στο μυαλό σας ο κος Διαματάρης, κουβαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους της Ομογένειας. Για αυτό και παρά τον σάλο με τη ψεύτικη αριστεία στο βιογραφικό του, δεν τολμήσατε να τον αποπέμψετε. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για λήξαν θέμα.

Γεννηματά: Να καταστεί σαφές ότι όποιος απλώσει δάχτυλο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει χέρι

Με το κρίσιμο ζήτημα της εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας άνοιξε την τοποθέτησή της στην Βουλή η κυρία Φώφη Γεννηματά καλώντας την κυβέρνηση να συμφωνηθούν τέσσερις βασικές προτεραιότητες.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι “Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αναβαθμίζει την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας. Στην καρδία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έρχονται οι επεκτατισμοί της Τουρκίας. Μια νέα πραγματικότητα που επιβάλει εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Καθαρές εθνικές γραμμές που θα εμπεδώνουν εθνική ομοψυχία” για να εξηγήσει: “

Τέσσερις προτεραιότητες:

– στοχευμένη διπλωματική ενεργοποίηση προς ΕΕ, ΝΑΤΟ και όλους οργανισμού. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν αναγνωρίζουν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και ότι θα επιβάλλει κυρώσεις κατά όποιοι δραστηριοποιηθεί παράνομα σε οικονομική ζώνη άλλου. Στο πλαίσιο αυτό τόσο εσείς κ. Πρωθυπουργέ στο ΕΛΚ όσοι και εγώ στο σοσιαλιστικό να κάνουμε απαραίτητες ενέργειες

– πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο και επαφές με χώρες Ρωσία Κίνα κ.α.

-αναβάθμιση δυνάμεων αποτροπής. Να καταστεί σαφές ότι όποιος απλώσει δάχτυλο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει χέρι

– οριοθέτηση ΑΟΖ με όμορες χώρες. Να καταστήσουμε σαφές ότι ο μόνος φδρόμος επιλυσης διαφορών είναι η Χάγη. Να ξεκινήσουν στην Χάγη συνομιλίες για κατάρτιση συνυποσχετικού. Η εθνική μας κόκκινη γραμμή είναι η υπεράσπιση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οποιος ασκήσει βία για καταπάτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων οφείλει να γνωρίζει ότι θα πληρώσει το τίμημα”.

Αναφορικά με το υπο συζήτηση νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού η κυρία Γεννηματά υπενθύμισε την αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσε να μην προσμετράται η ψήφος του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση καθώς το τελικό νομοσχέδιο με τις προϋποθέσεις που θέτει αποκλείει χιλιάδες ψηφοφόρους απο την διαδικασία ενώ δεν προβλέπει και την διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Τόνισε ωστόσο:

“Παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις εμείς δίνουμε την θετική μας ψήφο γιατί γίνεται το πρώτο βήμα για την κατεύθυνση που εμείς θέλουμε”

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

“Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει χωρίς τακτικισμούς το θέμα με στόχο να διευκολυνθούν οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό προκειμένου να ψηφίζουν απο τον τόπο διαμονής του” επισήμανε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η θετική στάση του Περισσού δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

“Η στάση μας διέφερε απο εκείνη άλλων κομμάτων που στην αρχή αντιμετώπιζε τους ομογενείς ως “κουκιά”” είπε ο γγ του ΚΚΕ για να προσθέσει “περισσεύουν οι κορώνες περι συναίνεσης. Το ΚΚΕ δεν θα επιστρέψει να κρυφτούν πίσω απο το νομοσχέδιο οι μεγάλες ευθύνες της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι αυτοί διώχθηκαν απο την πατρίδα μας εξαιτίας των πολιτικών σας”.

“Ας σταματήσει η υποκρισία και η δήθεν στοργή που σας έπιασε για τους ομογενείς” είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε “Η διευκόλυνση που δίνει ο σημερινός νόμος πρέπει να αξιοποιηθεί απο τους έλληνες του εξωτερικού και για να τιμωρήσουν αυτούς που τους έδιωξαν. Εμείς σε αυτούς απευθυνόμαστε – όλους όσοι βλέπουν με την ίδια τους πείρα ότι η κατάσταση και στις χώρες που μετανάστευσαν δεν είναι ρόδινη”.

Παράλληλα ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση για το ζήτημα της προκλητικότητας της Τουρκίας είπε ότι “όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία πρέπει να γίνει στην βάση του Διεθνούς Δικαίου του Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων”

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ