Ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον νέο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «επιδιώκονται η επιβεβαίωση της δέσμευσης για εμβάθυνση και περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας των μερών και της κοινής αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου».

Σημειώνεται επίσης ότι, «η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης

Κυρ. Μητσοτάκης: Έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας

«Στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής η Νέα Δημοκρατία πρέπει να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που θα λειτουργήσει ως βατήρας για την αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό το σύνθημα είχαμε και στις εκλογές του 2019, σήμερα είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Πειραιώς. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το κόμμα μπαίνει εκ των πραγμάτων σε εγρήγορση, «πρέπει να ανεβάσουμε ρυθμούς», όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς 12 μήνες δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το κεφάλι κάτω, αλλά το φρόνημα ψηλά και πάντα δίπλα στον πολίτη» ήταν η οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Αναφερόμενος στη «συνέχιση της ανάταξης της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, που, όπως είπε, επιφυλάσσουν μειώσεις για το 80% των πολιτών, ήτοι 380 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και 1 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που κατέβαλαν οι πολίτες το 2018. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως «ακούσαμε την κοινωνία και κάναμε μία παρέμβαση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα επιστρέψει στους λογαριασμούς των πολιτών το 60% της αύξησης με την οποία επιβαρύνθηκαν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής». Τόνισε, δε, πως είχαμε το θάρρος να διορθώσουμε την αδικία και συμπλήρωσε πως από τον Ιούλιο αποσυνδέεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου, ώστε να μην είναι ακραία τα επίπεδα των τιμών. «Όποιος σας λέει πως μπορεί να κρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα του 2020 σας λέει ψέματα» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μία «τολμηρή παρέμβαση σε ένα οξύ πρόβλημα, που το καθιστά πλέον διαχειρίσιμο». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εκ νέου πως σημαντικοί στόχοι στο επόμενο 12μηνο είναι η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Τέλος, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, μιλώντας για μία αντιπολίτευση που θα παίξει το τελευταίο της χαρτί διαστρεβλώνοντας τα πάντα, όπως είπε, και χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ την χειρότερη κυβέρνηση του τόπου, ενώ κάλεσε τα γαλάζια στελέχη να μην εμπλακούν στην τοξικότητα.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους» – Τέλος στις «θεραπείες» Μεταστροφής

Κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους μόνο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» στην ολομέλεια της Βουλής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν και οι τρεις υπουργικές τροπολογίες: Η πρώτη αφορούσε τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε όσους επαγγελματίες διαφημίζουν ή εφαρμόζουν πρακτικές μεταστροφής του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου σε ανηλίκους ή ευάλωτα πρόσωπα, τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας Υγείας ΑΕ, τις αποζημιώσεις νοσηλίου-τροφείων από τον ΕΟΠΥΥ σε φορείς κοινωνικής φροντίδας και την πλήρωση κενών θέσεων διοικητών και αναπληρωτών σε φορέων του υπουργείου Υγείας. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. «Παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ καταψήφισε η Ελληνική Λύση.

Πηγές επισημαίνουν πως «οι “θεραπείες” μεταστροφής είναι οι ψευδοεπιστημονικές θεωρίες ή άλλες πρακτικές και παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την “αλλαγή” του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου. Στη διάταξη χρησιμοποιείται ο ορθότερος όρος “πρακτικές μεταστροφής” διότι προφανώς δεν πρόκειται για θεραπείες».

Το ζήτημα είναι διεθνές κι έχει απασχολήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ειδικό Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους. Πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Μάλτα, η Βραζιλία, η Νέα Ζηλανδία κ.α. απαγορεύουν ήδη με νόμο τις «θεραπείες» μεταστροφής.

Με βάση την τροπολογία, οποιοσδήποτε εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους. Απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη.

Παραβίαση των παραπάνω, πέραν των προβλεπόμενων πειθαρχικών και διοικητικών κυρώσεων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή. Η επανειλημμένη τέλεση τέτοιων πράξεων συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

Η νομοθετική παρέμβαση γίνεται καθώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό και στην Ελλάδα. Μολονότι η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών δεν γίνεται μαζικά, υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται. Η επιστημονική ομάδα της οργάνωσης Orlando που διεξάγει μία μεγάλη έρευνα γύρω από αυτό το ζήτημα κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 90 ολοκληρωμένες μαρτυρίες. Σε αυτές προστίθενται κι άλλες 700, από άτομα που δεν ολοκλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο.

Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθούν τα παιδιά και οι έφηβοι. Ο δεύτερος στόχος είναι και οι ενήλικες να μην πέσουν θύματα αυτής της απάτης.

Η υπουργική τροπολογία με τις αλλαγές στις τιμολογήσεις φαρμάκων υπερψηφίστηκε από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε με το «παρών», ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 την καταψήφισαν. Η τρίτη υπουργική τροπολογία περιελάμβανε διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ και την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, την παράταση του χρονικού διαστήματος παραχώρησης αγροτικών ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, μέτρα αποκατάστασης των ζημιών σε καλλιέργειες που επλήγησαν από παγετό και την ολοκλήρωση των εργασιών σε υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Η τροπολογία έλαβε θετική ψήφο από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 δήλωσαν «παρών».

«Θέλουμε όλοι να γίνεται τμήμα του δικού μας success story»

Στην ξεχωριστή σχέση Ελλάδας-Γαλλίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Κίνησης Γαλλικών Επιχειρήσεων (Mouvement des Entreprises de France – MEDEF), του μεγαλύτερου συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών της Γαλλίας. Τους παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που καθιστά τη χώρα έναν ανταγωνιστικό επενδυτικό προορισμό.

«Η σχέση Ελλάδας-Γαλλίας είναι ξεχωριστή. Είναι ξεχωριστή σε πολιτικό επίπεδο. Όπως γνωρίζετε, υπέγραψα με τον Πρόεδρο Μακρόν μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης πέρυσι στο Παρίσι, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη γεωπολιτική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τον Πρόεδρο Μακρόν διατηρώ μια πολύ προσωπική και στενή σχέση. Είναι ο πιο δημοφιλής ξένος ηγέτης στην Ελλάδα και θα έλεγα ότι η Γαλλία είναι ίσως η πιο δημοφιλής χώρα από όλες στην Ελλάδα, κάτι που πιστεύω ότι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σκέφτεστε είτε να επεκτείνετε την παρουσία σας είτε να δραστηριοποιηθείτε πιο ενεργά στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το μήνυμα που λάβατε, ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, είναι η αλήθεια. Αυτό δείχνει εμφανώς η συνολική απόδοση των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά είναι επίσης και η αίσθηση που εισπράττεις όταν ταξιδεύεις απλά σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εντυπωσιασμένοι με τον αέρα αλλαγής» που πνέει στην Ελλάδα, δήλωσαν οι Γάλλοι επιχειρηματίες, επισημαίνοντας ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον επιστρέφει στη χώρα, ως αποτέλεσμα της δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα το πρόβλημα του κόστους της ενέργειας κι επανέλαβε ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πρόσφατα θεσπίσαμε ένα πολύ δυναμικό και ουσιαστικό πακέτο ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Αλλά περιμένω επίσης η Ευρώπη να συντονίσει τις ενέργειές μας και να κατανοήσει ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Το κάναμε πέρυσι με το Ταμείο Ανάκαμψης και το πακέτο NextGenerationEU. Νομίζω ότι χρειάζεται να το κάνουμε ξανά για την ενέργεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γ. Οικονόμου: Για την κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνουν ανεκτοί σε κανένα επίπεδο οι νόμοι των συμμοριών

«Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα είναι ένα ακόμα πρόβλημα, δίπλα σε αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας, που ήταν οξύ για όλη την κοινωνία και εξακολουθεί να είναι οξύ, συνέπεια όλων αυτών που ζούμε. Είμαστε απέναντι στην πιο επώδυνη συγκυρία τα τελευταία 40-50 χρόνια σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τις αυξήσεις στα καύσιμα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα πήρε μέτρα και βρισκόμαστε σε μια συγκυρία τώρα που φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει αρκετά. «Συνεχώς γίνονται έλεγχοι. Το Παρατηρητήριο είναι ένα εργαλείο, από το οποίο μπορούμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα», ανέφερε σημειώνοντας πως για πετρέλαιο κίνησης έγινε απευθείας παρέμβαση στα διυλιστήρια, για να μειωθεί οριζόντια η τιμή για όλους 15 λεπτά. «Είναι οι τιμές πολύ υψηλές. Οφείλουμε, όμως, να πούμε -για να έχουμε και μια αίσθηση της πραγματικότητας- πόσο υψηλότερες θα ήταν, αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις οι οριζόντιες, σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο και σε ό,τι αφορά στο επίδομα βενζίνης μέσω του Fuel Pass, της κάρτας και της απευθείας ενίσχυσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς, για τους καταναλωτές. Παρακολουθούμε, προφανώς, τις τιμές έτσι όπως διαμορφώνονται στην αγορά», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης των πολιτών δήλωσε ότι καλύπτει το σύνολο της κοινωνίας και πως από τον Ιούλιο και μετά επί της ουσίας αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. «Θα υπάρχει μία μείωση των αυξήσεων, από ένα ποσοστό 70% έως 90% για νοικοκυριά, για επιχειρήσεις και για αγρότες, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.

Για τα γεγονότα στο ΑΠΘ ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστεί «ούτε πολιτικά, ούτε στην πράξη, με τα απομεινάρια αυτού του παρελθόντος που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας».

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει βία. Υπάρχουν νόμοι. Για την κυβέρνηση -και νομίζω για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας- είναι θλιβερή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γι΄αυτά που συμβαίνουν στο Αριστοτέλειο. Για την κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνουν ανεκτοί σε κανένα επίπεδο οι νόμοι των συμμοριών. Γιατί για συμμορία πρόκειται, όταν ένας πάει και γκρεμίζει ένα χώρο που θα γίνει Βιβλιοθήκη επειδή έτσι του αρέσει, επειδή έτσι είχε μάθει, επειδή έτσι το έχει μέσα στο μυαλό του, είναι συμμορία. Δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο, δεν έχει καμία αναφορά».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top