Οικονομικό Φόρουμ Δελφών- Σπ. Λιβανός: Αδιαμφισβήτητος ο ρόλος του ΝΑΤΟ για τις παγκόσμιες απειλές

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών- Σπ. Λιβανός: Αδιαμφισβήτητος ο ρόλος του ΝΑΤΟ για τις παγκόσμιες απειλές

Τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του ΝΑΤΟ ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας όταν πρόκειται για απειλές παγκόσμιας κλίμακας, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επεσήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στην ανάγκη στρατιωτικής αυτονομίας της ΕΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι: «Καλούμαστε να επενδύσουμε περισσότερο στους αμυντικούς μας μηχανισμούς», όπως είπε. Επεσήμανε επίσης τους κινδύνους που πρόκειται να αντιμετωπίσει η ΕΕ και η Ελλάδα σε σχέση με την επισιτιστική κρίση, αλλά και ένα ενδεχόμενο μεταναστευτικό ρεύμα, αλλά και τον ρόλο που οφείλει να παίξει το ΝΑΤΟ σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο κ. Λιβανός έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός διαφορετικού, όπως τον χαρακτήρισε, διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. «Αμέσως μετά τον πόλεμο, οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία την άλλη προκειμένου να βρούμε λύσεις. Θα πρέπει να δουλέλψουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπληρωματικότητας ΕΕ και ΝΑΤΟ λέγοντας ότι «το νέο στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ και η νέα στρατηγική πυξίδα της ΕΕ πρέπει να συνυπάρχουν, να δρουν συμπληρωματικά, να σχεδιαστούν αποτελεσματικά και να ανανεώνουν την πίστη τους στις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκαν, την Ελευθερία, την Ασφάλεια, τη Δημοκρατία, την Ειρήνη». Κλείνοντας, ο πρώην υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο κόσμος του χρόνου θα είναι ασφαλέστερος».

Στο πλαίσιο της συζήτησης «NATO μετά την εισβολή στην Ουκρανία» το ποθετήθηκαν επίσης η κα Kolinda Grabar-Kitarovic, πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, ο δρ. Bruno Tertrais, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών της Γαλλίας, η Christine Ockrent, Γαλλίδα αρθρογράφος και συγγραφέας, και ο Kurt Volker, Αμερικανός διπλωμάτης, πρώην Πρέσβης των Η.Π.Α. στο ΝΑΤΟ.

Η κα. Kolinda Grabar-Kitarovic έκανε λόγο για έναν συστημικό ανταγωνισμό ανά τον κόσμο για φυσικούς πόρους, ενώ τον ρόλο της Κίνας σε σχέση και με τη Ρωσία τον χαρακτήρισε ως μία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ. Όπως είπε: «Η τέλεια καταιγίδα θα είναι εάν Ρωσία και Κίνα συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργούν συστημικές κρίσεις ανά τον κόσμο». Επιπλέον τόνισε ότι η Συμμαχία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ενισχύσει την άμυνα και την αποτροπή ιδιαίτερα για τα έθνη στην Ανατολική Ευρώπη.

Απ την πλευρά του ο κ. Bruno Tetrais επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη στρατηγική, λέγοντας ότι πρέπει να βρούμε μία ισορροπία σε σχέση με το άρθρο 5 για την άμυνά μας και την πρώτη γραμμή. Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να προσέξουμε την εκδικητικότητα της Ρωσίας και κάλεσε την Ευρώπη να καταβάλει τις δικές της αμυντικές δυνάμεις, ανεξάρτητα με το τι κάνουν οι ΗΠΑ.

Όπως είπε από την πλευρά του ο κ. Kurt Volker: «Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και να εργάζονται με την ΕΕ για την ασφάλεια όλων». Ξεκαθάρισε ότι: «Είμαστε πολύ σοβαροί με το άρθρο 5», επισημαίνοντας ότι είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ σε σχέση με τη διαχείριση κρίσεων. Και τόνισε ότι: «Το ΝΑΤΟ θα αυτοπροσδιοριστεί σε σχέση με το τι θα πράξει τους επόμενους μήνες και αυτό θα καθορίσει και την εικόνα του στο μέλλον». Πρόσθεσε δε, ότι: «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη σχέση με τη Ρωσία». Ενώ, τόνισε: «Εχθές το ΝΑΤΟ αποφάσισε ότι η επιβίωση της Ουκρανίας είναι προς όφελός του και αυτή η κρίσιμη συνειδητοποίηση θα καθορίσει τη στάση του στο μέλλον».

Η κα. Christine Ockrent ανέφερε, ότι είναι αναγκαία η συνέχιση της πολιτικής συναίνεσης στο ΝΑΤΟ. Επεσήμανε τη μεταστροφή της Γαλλίας σε σχέση με το ΝΑΤΟ, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα ανακαλύψαμε ότι έχουμε έναν κοινό εχθρό» και επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ, ως μία πολιτική συμμαχία με στρατιωτικές αρμοδιότητες, πρέπει να εστιάσει και στον κυβερνοχώρο.

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Barbora Maronkova, Σύμβουλος Επικοινωνίας της Μονάδας Σχεδιασμού Πολιτικής του ΝΑΤΟ.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: 20 χρόνια από τη δημιουργία του ευρώ – Οι προκλήσεις του κοινού νομίσματος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top