Οικονόμου για τουρκική προκλητικότητα: Έχουμε το Διεθνές δίκαιο και τους συμμάχους με το μέρος μας (VIDEO)

Οικονόμου για τουρκική προκλητικότητα: Έχουμε το Διεθνές δίκαιο και τους συμμάχους με το μέρος μας (VIDEO)

Η Ελλάδα ενημέρωσε στην έκτακτη σύνοδο Ευρωπαϊκού συμβουλίου για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας όπως εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες είπε ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι άλλη μια εστία έντασης στον πλανήτη. Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας και τους συμμάχους στο πλευρό μας, ανέφερε.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν μια σειρά δηλώσεων καταδίκης από τους εταίρους μας, όπως αυτή του Γάλλου προέδρου Μακρόν, του Γερμανού Καγκελάριου Σόλτς αλλά και του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολίασε.

Για τις τιμές του ρεύματος είπε ότι η στήριξη συνεχίζεται πιο έντονα το επόμενο διάστημα.

Με αναφορά στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που όπως είπε ήταν αφιερωμένη στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και στις συνέπειές της» ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ύστερα από μακρές συζητήσεις αποφασίστηκε τελικά το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει επιβολή εμπάργκο –με ορισμένες εξαιρέσεις- στο ρωσικό πετρέλαιο που θα ‘χει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα του 90% της ποσότητας που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη.

Δόθηκε επίσης σαφής εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου». Εξήγησε ότι υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα και μέσα σ’ αυτές μπορεί να είναι ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο είχε εισηγηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και βρίσκει ήδη πολύ ευρύτερη στήριξη μέσα στην ΕΕ.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συζήτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το repower eu προς αξιοποίηση αδιάθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για χρηματοδότηση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.

«Η Ελλάδα θα διεκδικήσει δυναμικά το μερίδιο που της αναλογεί από τους πόρους αυτούς όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία της κατανομής τους», τόνισε.

Ακολούθως είπε ότι ταυτόχρονα διαπιστώθηκε η κοινή ανησυχία των ευρωπαίων ηγετών για το ότι σήμερα στην Ουκρανία βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατομμύρια τόννοι σιτηρών εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της θαλάσσιας εξόδου μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα. «Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό» που έχει και ανθρωπιστική διάσταση, όπως επεσήμανε.

Είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες και ζήτησε –εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτήν την παράλογη αλλά και παράνομη, ανιστόρητη και απάγουσα από την διεθνή τάξη πρακτική- να συζητηθεί ξανά το θέα στο τακτικό Συμβούλιο Κορυφής, τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στα συμπεράσματά του.

«Το τελευταίο το οποίο χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η διεθνής σταθερότητα είναι ακόμα μια εστία έντασης, πράγμα που αναγνωρίζουν όλες οι σώφρονες φωνές παντού στον πλανήτη. Για αυτό και η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με ψυχραιμία και με εθνική αυτοπεποίθηση αφού έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε του συμμάχους στο πλευρό μας αλλά και ισχυρή και ολοένα και πιο ενισχυμένη αποτρεπτική μας δυνατότητα να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε.

Επεσήμανε ακόμη ότι αποτέλεσμα της παρέμβασης του πρωθυπουργού αλλά και της συνολικής μας στρατηγικής όλο τελευταίο διάστημα ήταν να έχουμε σειρά δηλώσεων καθαρής αποδοκιμασίας της Τουρκίας, από συμμάχους και εταίρους, και ανέφερε ενδεικτικά τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Χθες, Τετάρτη, μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απομακρύνθηκε σαφώς από την γραμμή των ίσων αποστάσεων. Υπογράμμισε ότι δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι ο καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Ανέφερε ακόμη ότι η παραβίαση στον ελληνικό εναέριο χώρο και η υπερπτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες. Είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών μελών της ΕΕ».

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι πολιτική συνέπειας, σταθερότητας και αρχών. Είναι πολιτική σεβασμού του διεθνούς δικαίου χωρίς αμφιθυμίες και κουτοπονηριές. Την ίδια στιγμή είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταστεί παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και στις δηλώσεις στήριξης των συμμάχων μας αντικατοπτρίζεται και αυτή η πραγματικότητα.

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις τιμές ρεύματος τον Μάιο επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα όπως και ολόκληρη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων. Τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε και εξακολουθεί να παίρνει αποφασιστικά μέτρα.

Εξήγησε μάλιστα για να είναι πιο ολοκληρωμένη η εικόνα ότι κάνει αναφορά στα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας για τους Οικιακούς Καταναλωτές (HEPI) για τον Μάιο -όπως προκύπτουν από τιμοληψίες που έγιναν σε 33 πόλεις της Ευρώπης.

Αυτά όπως είπε καταδεικνύουν ότι η Αθήνα είχε χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με το μέσο όρο του δείγματος αλλά και της ΕΕ κι αυτό λόγω των επιδοτήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που προχώρησε η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή της κιλοβατώρας στη χώρα μας ήταν στα 0,2377 ευρώ όταν ο μέσος όρος των 33 πόλεων στις οποίες έγιναν τιμοληψίες ήταν στα 0,2574 ευρώ και των 27 χωρών της ΕΕ στα 0,2717 ευρώ. Στην Αθήνα η τιμή της κιλοβατώρας ήταν υψηλότερη κατά 13% σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά παρέμεινε στις χαμηλές θέσεις ως προς το ύψος των τιμών και συγκεκριμένα βρέθηκε στη 16η θέση την τιμοληψία.

«Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα και δείχνου ότι ήδη αποδίδει το σχέδιό μας», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και στη μείωση του ύψους των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης από την 1η Ιουνίου από 6,5% σε 6% ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς. Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται τα δύο προηγούμενο χρόνια (2020-2021).

Υπογράμμισε μάλιστα ότι Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ενώ το 2019 με βάση το μέγεθος το μέγεθος της φορολογίας η Ελλάδα βρισκόταν στην 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, το 2021 ανέβηκε στην 5η καλύτερη θέση και με τη σημερινή μείωση αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάταξής της.

Ο κ. Οικονόμου έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με δυο λόγια για το ν/σ που ψηφίζεται σήμερα για την οργάνωση των δικαστηρίων.

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Έχουμε σχέδιο, έχουμε τεχνογνωσία, έχουμε επαγγελματισμό ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό κάθε καινούργια δυνατότητα που αναφύεται»

«Η έκτακτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν αφιερωμένη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειές της. Ύστερα από μακρές συζητήσεις αποφασίστηκε τελικά το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που ανάμεσα στ’ άλλα περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο -με ορισμένες εξαιρέσεις- στο ρωσικό πετρέλαιο που θα έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα του 90% της ποσότητας που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη.

Δόθηκε επίσης σαφής εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου. Μέσα σε αυτές θα μπορεί να είναι -και υπάρχει ρητή αναφορά στα Συμπεράσματα- και ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο έχει εισηγηθεί και στο οποίο επιμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ βρίσκει ήδη πολύ ευρύτερη στήριξη ανάμεσα στους «27».

Συζητήθηκε, επίσης, η πολύ σημαντική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το «RePower eu», δηλαδή τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αδιάθετους πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει δυναμικά το μερίδιο που της αναλογεί από τους πόρους αυτούς όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία της κατανομής τους. Και προφανώς έχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε από τους πόρους αυτούς. Έχουμε σχέδιο, έχουμε τεχνογνωσία, έχουμε επαγγελματισμό ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό κάθε καινούργια δυνατότητα που αναφύεται.

Διαπιστώθηκε, ταυτόχρονα, ότι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν έντονα για το γεγονός ότι σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρών, εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της θαλάσσιας διεξόδου μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό. Το ζήτημα αυτό έχει και σαφή ανθρωπιστική, πέρα από οικονομική διάσταση. Και πάντοτε ακόμη και μέσα στον πόλεμο δεν πρέπει να χάνουμε και τα στοιχειώδη του ανθρωπισμού και του δικαίου».

«Το τελευταίο που χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας, σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η σταθερότητα, είναι ακόμα μια εστία έντασης»

Τόνισε επίσης πως: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Και ζήτησε -εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη, παράνομη, ανιστόρητη και απάδουσα από τη διεθνή τάξη τακτική – να συζητηθεί ξανά το θέμα στο τακτικό Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στα Συμπεράσματά του.

Το τελευταίο που χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας, σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η σταθερότητα, είναι ακόμα μια εστία έντασης, πράγμα που αναγνωρίζουν όλες οι σώφρονες φωνές παντού στον πλανήτη. Για αυτό και η χώρα μας -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- απαντά πάντοτε στις προκλήσεις των γειτόνων με ψυχραιμία και με εθνική αυτοπεποίθηση, αφού έχουμε το διεθνές δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, αλλά και ισχυρή και ολοένα αυξανόμενη αποτρεπτική δυνατότητα για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αποτέλεσμα της παρέμβασης του πρωθυπουργού, αλλά και της συνολικής μας στρατηγικής όλο το τελευταίο διάστημα ήταν να έχουμε σειρά δηλώσεων καθαρής αποδοκιμασίας της Τουρκίας από συμμάχους και εταίρους. Ενδεικτικά αναφέρω:

-Τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ, με την οποία καταδίκασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εξέφρασε τη στήριξή του στην ελληνική πλευρά.

-Χθες Τετάρτη, μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απομακρύνθηκε σαφώς από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων. Υπογράμμισε ότι δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της ΕΕ και τόνισε ότι «ο καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους». Ανέφερε ακόμη ότι «η παραβίαση στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνω ακόμη την απάντηση σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε του εκπροσώπου του State Department με την οποία ανάμεσα στ’ άλλα συνέστησε αποφυγή της προκλητικής ρητορικής, τόνισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται και ξεκαθάρισε ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται».

Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι πολιτική συνέπειας, σταθερότητας και αρχών. Είναι πολιτική σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου χωρίς αμφιθυμίες και κουτοπονηριές. Την ίδια στιγμή είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή μας η αξιοπιστία, η σταθερότητα των θέσεων μας, αλλά και η δυνατότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα έχουν καταστήσει την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στη ευρύτερη περιοχή. Και στις δηλώσεις στήριξης των συμμάχων μας, αντικατοπτρίζεται και αυτή η πραγματικότητα».

Η κυβέρνηση πήρε και εξακολουθεί να παίρνει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών διεθνών κρίσεων

Αναφορικά με τις τιμές του ρεύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «Η Ελλάδα όπως και ολόκληρη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων. Συνέπειες που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν σε ολόκληρη την κοινωνία μεγάλες δυσκολίες σε όλο το φάσμα του οικονομικού της βίου και ιδιαίτερα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Απέναντι στο διεθνές αυτό πρόβλημα η κυβέρνηση πήρε -και εξακολουθεί να παίρνει- αποφασιστικά μέτρα.

Για να έχουν όλοι μια καλύτερη εικόνα τόσο για τη διεθνή διάσταση του προβλήματος όσο και των αποτελεσμάτων που είχε η μέχρι τώρα στήριξη της Κυβέρνησης -στήριξη που επαναλαμβάνω συνεχίζεται ακόμη πιο έντονα και αποφασιστικά το επόμενο διάστημα- θέλω να αναφερθώ συνοπτικά στα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας για τους Οικιακούς Καταναλωτές (HEPI) για τον Μάιο -όπως προκύπτουν από τιμοληψίες που έγιναν σε 33 πόλεις της Ευρώπης. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Αθήνα είχε χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με το μέσο όρο του δείγματος, όσο και με το μέσο όρο της Ε.Ε.. Και αυτό εξαιτίας των γενναίων επιδοτήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που προχώρησε η Ελληνική Κυβέρνηση, ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης με σκοπό την ανακούφιση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα η τιμή της κιλοβατώρας στη χώρα μας ήταν στα 0,2377 ευρώ, όταν ο μέσος όρος των 33 πόλεων στις οποίες έγιναν τιμοληψίες ήταν στα 0,2574 ευρώ και των 27 χωρών της Ε.Ε. στα 0,2717 ευρώ. Στην Αθήνα η τιμή της κιλοβατώρας ήταν υψηλότερη κατά 13% σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά παρέμεινε στις χαμηλές θέσεις ως προς το ύψος των τιμών και συγκεκριμένα βρέθηκε στη 16η θέση.

Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα, δείχνουν ότι ήδη αποδίδει το σχέδιό μας. Οι δυσκολίες όμως παραμένουν και γι’ αυτό με το σχέδιο που έχουμε εξαγγείλει και θα εφαρμόζουμε η κατάσταση θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω με την εφαρμογή των μέτρων που έχουμε δρομολογήσει και θα εφαρμοστούν πλήρως τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε.

«Οι χαμηλόμισθοι δηλαδή έχουν αποκτήσει ουσιαστικά έναν επιπλέον μισθό το χρόνο»

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην αύξηση κατώτατου μισθού και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Είπε ότι «πριν από λίγες ημέρες οι συμπολίτες μας, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, είδαν στους λογαριασμούς τους 50 ευρώ περισσότερα. Έτσι, μαζί με την αύξηση του Ιανουαρίου, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 63 ευρώ το μήνα, από 650 ευρώ στα 713 ευρώ. Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο, το ετήσιο όφελος διαμορφώνεται συνολικά στα 882 ευρώ. Οι χαμηλόμισθοι δηλαδή έχουν αποκτήσει ουσιαστικά έναν επιπλέον μισθό το χρόνο.

Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου μειώθηκε το ύψος των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς. Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της μείωσης κατά 3,9% των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται τα δύο προηγούμενα χρόνια (2020-2021). Ως αποτέλεσμα αυτών των μειώσεων αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, επιβάλλεται και μια ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Αυτά με τη σειρά τους, οδηγούν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ενώ το 2019, με βάση το μέγεθος της φορολογίας, η Ελλάδα βρισκόταν στην 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, το 2021 έχει ανέβει στην 5η καλύτερη θέση και με τη σημερινή μείωση θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις της. Αυτό συνιστά μια ακόμη απόδειξη που ξεχωρίζει ποιοι πράγματι ασκούν φιλεργατική πολιτική, ποιοι με την πολιτική τους παράγουν πράξεις και αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων και ποιοι εξαντλούνται και επιδίδονται σε συνθήματα χωρίς αντίκρισμα. Η κυβέρνηση πολιτεύεται με σχέδιο, επιτυγχάνει άμεσα απτά αποτελέσματα και συνεχίζει την προσπάθεια για να στέκεται πάντοτε στο πλευρό των πολιτών.

Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, αξιολόγηση δικαστών και ψηφιοποίηση των συστημάτων των δικαστηρίων

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την οργάνωση δικαστηρίων. Ανέφερε ότι:

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η αξιολόγηση των δικαστών και η ψηφιοποίηση των συστημάτων. Ανάμεσα στ’ άλλα με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα:

-Συστήνονται Τμήματα Πληροφορικής των Δικαστηρίων για την τεχνική υποστήριξη, συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων τεχνολογιών και πληροφορικής.

-Τα Δικαστήρια θα διαθέτουν στο κοινό σε ηλεκτρονική μορφή δια μέσου της οικείας ιστοσελίδας τους τις δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες δημοσιεύουν και οι οποίες θα έχουν υποστεί από το νόμο την κατάλληλη επεξεργασία.

-Συγκροτούνται Επιτροπές Πληροφοριακών Συστημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-Δημιουργείται και διατηρείται το αρχείο του Δικαστηρίου σε ηλεκτρονική μορφή.

-Οι δικαστικοί λειτουργοί θα προάγονται μόνο εφόσον έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των υποχρεωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Εισάγονται, επίσης, σημαντικές διαδικασίες αξιολόγησης με την ευθύνη του Συμβουλίου Επιθεώρησης που θα αποτελείται από Αρεοπαγίτες και Συμβούλους Επικρατείας, θα ορίζονται για διετή θητεία μέσα από ένα μεικτό σύστημα ορισμού και κλήρωσης.

-Τα μέλη των Συμβουλίων Επιθεώρησης και οι Επιθεωρητές παρακολουθούν υποχρεωτικά έκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης.

Αντικείμενο της αξιολόγησης ανάμεσα στ’ άλλα θα είναι η επεξεργασία κάθε υπόθεσης σε συνάρτηση με τη σοβαρότητα και τις δυσχέρειες που έχει, οι δοθείσες με την απόφαση απαντήσεις και η ταχύτητα διεκπεραίωσης κάθε απόφασης.

Θα διαπιστώνεται και θα ελέγχεται η συμμετοχή των αξιολογούμενων στα επιμορφωτικά σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών.

Θα λαμβάνονται υπόψη οι γραπτές εκθέσεις των Προέδρων των τμημάτων που υπηρετούν οι δικαστές και θα ζητείται η γνώμη του Διευθύνοντος του δικαστηρίου.

Στους κανονισμούς των Δικαστηρίων θα περιλαμβάνονται υποχρεωτικά ρυθμίσεις με σκοπό την ισομερή κατανομή των υποθέσεων.

Τέλος, επαναλαμβάνονται και σε αυτό το νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις του υφιστάμενου Κώδικα σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, συνέπειες που θα έχουν να κάνουν με τη στέρηση μισθού, με κώλυμα προαγωγής και με άλλους λόγους οριστικής παύσης, αν η κατάσταση είναι περισσότερο δυσάρεστη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για όσα ανέφερε σε ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τα ελληνοτουρκικά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, απάντησε πως “ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μία διεξοδική περιγραφή και εξαιρετική ανάλυση των δεδομένων όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την παράνομη και καταδικαστέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο κ. Καραμανλής ανέπτυξε ανησυχίες και προβληματισμούς που πρέπει να έχουμε όλοι μας και που σχετίζονται με την συνέχιση του πολέμου και την επέκταση των συνεπειών του. “Μέσα στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και τις ανησυχίες για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα η οποία ενθαρρύνεται από τον ρωσικό αναθεωρητισμό και ανέδειξε παραστατικά, όπως το κάνει πάντοτε, με ευθύνη την ανάγκη για εθνική ομοψυχία, την ανάγκη για υπεύθυνη στάση σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, την ανάγκη για συνέχιση της ενίσχυσης της θωράκισης της χώρας μας, την ανάγκη για προσεκτική διπλωματία, την ανάγκη να συνεχίσουμε σε αυτό τον προσανατολισμό που έχει η χώρα μας σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις”, υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί δόγμα Παπάγου στην εξωτερική πολιτική απάντησε πως η Ελλάδα έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στη στήριξη και εμπιστοσύνη των συμμάχων και των εταίρων μας, αποτυπώνεται στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, αποτυπώνεται στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης, αποτυπώνεται στην αποδοχή που έχουν οι απόψεις και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτακη στο εξωτερικό. “Αποδοχή που απέχει πάρα πολύ από αυτά που άλλοι ηγέτες χωρών επιδιώκουν μάταια το τελευταίο διάστημα”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν αληθεύει ότι τα τεθωρακισμένα που θα σταλούν στην Ουκρανία θα αποσυρθούν από τα ελληνικά νησιά και επίσης για το κόστος των καινούριων και γιατί η ενημέρωση έγινε από τον Γερμανο Καγκελάριο, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: “Ο,τι είναι να πάει στην Ουκρανία, πρώτα θα αντικατασταθεί και μετά θα πάει. Η διάσταση αποστολής εξοπλιστικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία είναι κάτι στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Αφορά στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ μετά την πρώτη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι και με τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής αλλά και με τους εταίρους και συμμάχους μας. Και από την άλλη πλευρά αυτό πάντοτε συνδυάζεται με μια πολιτική που δεν αποδυναμώνει σε τίποτα τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Οτιδήποτε δόθηκε στην Ουκρανία ήταν υλικό που δεν αξιοποιούταν από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οτιδήποτε αξιοποιείται θα αντικατασταθεί με πιο σύγχρονο, πιο κατάλληλο, με σκοπό να μην έχουμε καμία απώλεια επιχειρησιακή στις Ένοπλες Δυνάμεις”.

Για το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ενημέρωση σχετικά με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου είπε πως υπάρχουν συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αρνηθεί ενημέρωση στη βάση αυτών που προβλέπει η λειτουργία του κοινοβουλίου και όσων θεσμικά προβλέπονται.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφή όπως το ψωμί και αν θα έχουμε συνέχιση της επιδότησης των καυσίμων και το επόμενο διάστημα. Απάντησε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Τόνισε πως η κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίξει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και κάθε δυνατότητα που υπάρχει θα αξιοποιείται για να στέκεται στο πλευρό των πολιτών.

“Για την αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων έχουμε εξηγήσει και διατυπώσει την άποψη γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί. Σε ό,τι αφορά την πολιτική για τα καύσιμα, θα είναι σε ισχύ μέχρι τέλος του μήνα. Παρακολουθούμε και όταν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το πούμε”, πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή της βενζίνης, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως όποιο μέτρο η κυβέρνηση αποφασίζει να σταθεί στο πλευρό των καταναλωτών, το ανακοινώνει αφού το επεξεργάζεται. “Αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση. Κάθε μέτρο σκοπός είναι να έχει αποτελεσματικότητα και να μη δημιουργεί μεγαλύτερες στρεβλώσεις στην οικονομία και απώλειες στον προϋπολογισμό του κράτους. Έχουμε μία εισαγόμενη ακρίβεια, η κοινωνία δοκιμάζεται. Από την άλλη έχουμε τη συνέχιση μιας πολιτικής που δυναμώνει το διαθέσιμο εισόδημα, έχουμε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης σε συγκεκριμένους τομείς. Κάθε καινούργια δυνατότητα θα αξιοποιείται στην προσπάθεια να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και να μετριάσουμε τις συνέπειες της ακρίβειας”, ανέφερε.

Με αφορμή άλλη παρεμφερή ερώτηση είπε ότι η τιμή της αμόλυβδης στην αντλία έχει αυξηθεί συνολικά περίπου κατά 50 λεπτά και για να πέσει στα επίπεδα προς κρίσης, αυτό θα σήμαινε απώλεια για τα δημόσια έσοδα 3,8 δις ευρώ. Εξήγησε ότι το επίχειρημα ότι μειώνεται και η κατανάλωση είναι λάθος στη βάση του καθώς η μείωση της κατανάλωσης της αμόλυβδης είναι περίπου 8% δηλαδή 400 εκ ενώ στο πετρέλαιο κίνησης δεν υπήρξε καμία μείωση της κατανάλωσης.

Για τη διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ του προέδρου της ΕΡΤ, του γενικού διευθυντή ενημέρωσης και του διευθυντή ειδήσεων, ο κ. Οικονόμου είπε ότι έχει ξανασυμβεί η ΕΣΗΕΑ να διαγράφει δημοσιογράφους και εκείνοι να συνεχίζουν κανονικότατα τη δουλειά τους στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν. “Η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά της δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και καμίας ένωσης. Στην ΕΡΤ γίνεται εξαιρετική δουλειά κάτι που αποτυπώνεται και από την αποδοχή των πολιτών σε μία σειρά από έρευνες και στην εικόνα που έχει η δημόσια τηλεόραση σήμερα σε σχέση με αυτή που είχε στο παρελθόν”, πρόσθεσε.

Για την εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο και τη δήλωση ότι έχει χάσει τον ύπνο του γιατί φοβάται για το τι θα παραλάβει, ο κ. Οικονόμου ευχήθηκε να είναι παροδικές οι αϋπνίες του κ. Τσίπρα. “Το σίγουρο είναι πως όσο είναι στην αντιπολίτευση οι Έλληνες κοιμούνται ήσυχοι. Για τις εκλογές, αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, πρόσθεσε.

Για τα χρέη της ΝΔ είπε πως όλες οι δανειακές υποχρεώσεις του κυβερνώντος κόμματος είναι ρυθμισμένες και οι ρυθμίσεις αυτές εκτελούνται στο ακέραιο. “Ένα σημαντικό κομμάτι της κρατικής επιδότησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των ρυθμίσεων αυτών. Η ΝΔ δεν δημιουργεί καινούργια χρέη. Από το 2016 στο καταστατικό της η ΝΔ έχει ρητή αναφορά ότι απαγορεύεται ο τραπεζικός δανεισμός. Συνεπώς δεν αυξάνεται το κεφάλαιο, δεν παράγει καινούργια χρέη. Συσσωρεύονται τόκοι και εκεί οφείλεται η διαφορά”, ανέφερε.

Για την επιλογή του κ. Μπαλτάκου για την προεδρία της ΕΠΟ απάντησε πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει αυτοδιοίκητο. “Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις διαδικασίες των ομοσπονδιών. Θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της η συγκεκριμένη επιλογή. Μιας και με ρωτάτε, η κυβέρνηση έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί και συμβολικά και ουσιαστικά να συνδράμει στο αναγκαίο έργο εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου και απαλλαγής του από μια σειρά στρεβλώσεων που το βασανίζουν χρόνια”, πρόσθεσε.

Τέλος για τα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ ευχήθηκε να κυριαρχήσει η λογική και να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να γίνει εκεί βιβλιοθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Β. Μαγκλάρας: «Με την ολοκλήρωση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε διεθνές εμπορευματικό κέντρο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοπορεί στο σχεδιασμό για την προώθηση της βιοοικονομίας

Στη Νεκρά Θάλασσα ο Ν. Δένδιας για το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ιορδανίας (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top