Οικονόμου: Η Ελλάδα χάρη στο σχέδιο και τις θεμελιώδεις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ισχυρή οικονομικά

Οικονόμου: Η Ελλάδα χάρη στο σχέδιο και τις θεμελιώδεις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ισχυρή οικονομικά

«Η Ελλάδα χάρη στο σχέδιο και τις θεμελιώδεις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ισχυρή οικονομικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά, πιο ισχυρή στρατιωτικά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί η προμήθεια 24 υπερσύγχρονων αεροσκαφών Rafale, τα έξι πρώτα από τα οποία έφθασαν χθες στην Τανάγρα. Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη μεγίστης σημασίας γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την αεροπορία μας μια από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο», είπε. Πρόσθεσε ότι αυτό προσδίδει ειδικό βάρος στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδα αλλά και στις πολύπλευρες συμμαχίες της. Ακόμη ότι σφραγίζει τη συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας και δίνει νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. «Η αμυντική πολιτική είναι μέρος της εθνικής πολιτικής μας», επεσήμανε και εξήγησε τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το ότι τα πτητικά και τα καταδυτικά επιδόματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

Περνώντας στη συνέχεια στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για δύο χαρακτηριστικά τα οποία καταγράφονται και είναι:

1.Παρατηρείται μια σταδιακή εκτόνωση καθώς συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς οι οποίοι βεβαίως μεταδίδουν τον ιό και

2.Εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ τόσο σε απλές κλίνες εξαιτίας της ‘Ο’ όσο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας εξαιτίας της ‘Δ’ που ενώ στην κοινότητα παραμένει σε χαμηλό ποσοστό περίπου στο 10% προκαλεί τις μισές και μάλιστα τις πιο βαριές νοσήσεις ιδίως στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην παράταση για μία εβδομάδα των εν ισχύ μέτρων μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής καθώς και ότι σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στους ανοσοκοτεσταλμένους ασθενείς. Άνοιξαν επίσης σε 26 νησιά εμβολιαστικές γραμμές για παιδιά 5-11 ετών.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στην πανδημία επεσήμανε ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2022 όσοι ενήλικοι συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί κι έχει παρέλθει χρονικό διάστημα επτά μηνών από την δεύτερη δόση ή από τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν και την αναμνηστική δόση. Κάλεσε στο σημείο αυτό όλους τους πολίτες που το δικαιούνται να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση όχι μόνο για να διατηρήσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων αλλά και για να είναι θωρακισμένοι απέναντι στην ενδεχόμενη βαριά νόσηση από τον κορωνοϊό.

Για τη μείωση της ανεργίας και τα καινούργια προγράμματα του ΟΑΕΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι κεντρικός στόχος του κυβερνητικού σχεδίου με οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις είναι η στήριξη της απασχόλησης και η τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Έκανε αναφορά στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας και τόνισε ότι δικαιώνεται η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Οικονόμου ανέλυσε στη συνέχεια τα στοιχεία που σηματοδοτούν την υποχώρηση της ανεργίας αλλά και στο ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη 3 εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων απ’ τις συνέπειες του κορονοϊού.

Απαρίθμησε ότι: Έχουν μειωθεί και διατηρούνται μειωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές. Έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία 100.000 θέσεων απασχόλησης και συνεχίζεται και στην τρέχουσα χρονιά για να καλύψει επιπλέον 50.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, επεσήμανε. Ακόμη:

-Από την αρχή του χρόνου μπήκε σε εφαρμογή και το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών.

-Για τη χρονιά που ξεκίνησε, ο ΟΑΕΔ προωθεί -με κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ- έντεκα νέα προγράμματα για απασχόληση 86.000 ανέργων με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους. Μπήκε, ήδη σε εφαρμογή το πρώτο από έντεκα προγράμματα και ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων. Αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω με έμφαση στις γυναίκες. Συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ε.Ε., και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ κατά το τρέχον και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

«Η κυβέρνηση μας ανταποκρίνεται στο αίτημα της νέας γενιάς για εύρεση καλών θέσεων εργασίας στην Πατρίδα. Και στο άμεσο μέλλον αυτές θα είναι ακόμα περισσότερες και ποιοτικότερες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του υπογράμμισε για την έκδοση 10ετούς ομολόγου πως «η Ελλάδα προχώρησε χθες σε μια ακόμη επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων. Αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8% που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, καθώς στην τρέχουσα συγκυρία καταγράφεται, διεθνώς, άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας που προκαλούν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και η επικείμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.

Χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι το γεγονός ότι τα γερμανικά ομόλογα διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση.

Ωστόσο, παρά τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε με κόστος κάτω από το μισό σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΕΟΔΥ: 2.514 κρούσματα κορωνοϊού σε 31.783 rapid test την Τετάρτη (19/1)

Υπόθεση Παντελίδη: «Η κόρη μου ήταν ένα μάτσο σωληνάκια και σίδερα» είπε η μητέρα της Αρναούτη

Θεσσαλονίκη: Δύο βρέφη μεταφέρθηκαν από τη Λάρισα στο Ιπποκράτειο-«Γέφυρα Ζωής» από αστυνομικούς

Ν. Δένδιας: Ένας χρόνος από την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top