Οικονόμου: Στάση βαθιά πατριωτική και ανθρωπιστική ο εμβολιασμός

Οικονόμου: Στάση βαθιά πατριωτική και ανθρωπιστική ο εμβολιασμός

«Όπως με ειλικρίνεια παραδεχθήκαμε τα λάθη και τις αστοχίες, με την ίδια ειλικρίνεια και σαφήνεια θα τα εντοπίσουμε σε κάθε επίπεδο διαχείρισης αυτή της υπόθεσης. Όχι όμως στην λογική της επικοινωνίας και της ανθρωποφαγίας».

Αυτό επισημαίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για τη διαχείριση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών σε σημερινή συνέντευξή στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Επίσης ο κ. Οικονόμου μιλά για την πανδημία, για την πορεία των εμβολιασμών και τους ανεμβολίαστους.  «Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται απέναντι στους πολίτες, είναι αντιμέτωπη με την πανδημία. Για να εξέλθουμε από αυτό το φαύλο κύκλο χρειαζόμαστε ένα άλμα υπευθυνότητας, ατομικής και κοινωνικής: εμβολιασμός και τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Πρόκειται για στάση βαθιά πατριωτική και ανθρωπιστική», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όλη η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου:

-Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχουν μιλήσει για αστοχίες και λάθη. Πού τα εντοπίζετε συγκεκριμένα;   

Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν πρωτοφανής για την χώρα. Απέναντι στις φωτιές δόθηκε μια σκληρή μάχη. Μια μάχη που ο καθένας έδωσε από το πόστο του. Προφανώς στην προσπάθεια αυτή έγιναν και λάθη. Ο Πρωθυπουργός μίλησε από την πρώτη στιγμή με ειλικρίνεια και γενναιότητα, για το ζήτημα αυτό. Αναγνώρισε με θάρρος τα όποια λάθη και ζήτησε μία ειλικρινή συγνώμη, την οποία επανέλαβε και την Τετάρτη στην Βουλή.

Η ένταση, η έκταση και τα χαρακτηριστικά των πυρκαγιών σε συνδυασμό με διαχρονικές αδυναμίες αλλά και αστοχίες είχαν σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε και σε αυτή την δοκιμασία τα αποτελέσματα που περίμεναν από εμάς οι πολίτες, κυρίως σε ότι αφορά τη προστασία του περιβάλλοντος, με βάση του πόσο ψηλά βάζουμε κάθε φορά το πήχη. Γνωρίζουμε ότι, όπως συνολικά στη διακυβέρνηση έτσι και στη διαχείριση κρίσεων, δεν συγκρινόμαστε πια με την αντιπολίτευση, αλλά με τις προσδοκίες που οι επιδόσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα τα τελευταία 2 χρόνια έχουν δημιουργήσει στην κοινωνία.

Από τα λάθη μαθαίνεις. Αυτό που μάθαμε συλλογικά είναι ότι η απόλυτη προτεραιότητα ως προς την διαχείριση της φωτιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Ταυτόχρονα, στο κομμάτι της πρόληψης και κυρίως στο ποιος έχει την ευθύνη για όλο το πλαίσιο των παρεμβάσεων πρόληψης μέσα στα δάση χρειάζεται αναθεώρηση του καθεστώτος που ίσχυε μέχρι σήμερα και αντιμετώπιση της πολυαρχίας και των συναρμοδιοτήτων. Ήδη, προς την κατεύθυνση έγιναν τα πρώτα βήματα.  

-Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν για τις καταστροφικές πυρκαγιές ή αξιολογείτε το θέμα μόνο σε επιχειρησιακό επίπεδο; Πότε και πώς θα αποδοθούν;   

Όπως με ειλικρίνεια παραδεχθήκαμε τα λάθη και τις αστοχίες, με την ίδια ειλικρίνεια και σαφήνεια θα τα εντοπίσουμε σε κάθε επίπεδο διαχείρισης αυτή της υπόθεσης. Όχι όμως στην λογική της επικοινωνίας και της ανθρωποφαγίας. Αφού με ψυχραιμία και κυρίως με σαφήνεια αποτυπωθεί το τι δεν δούλεψε σωστά, θα γίνουν αυτά που απαιτούνται. Όπως είμαστε υπεύθυνοι για τα όσα πράττουμε ορθά είμαστε υπεύθυνοι και για τα όσα δεν πράττουμε ορθά. Οι αιτίες και οι αρρυθμίες θα αξιολογηθούν μετά την ολοκλήρωση της

υπηρεσιακής και επιστημονικής αποτίμησης των συμβάντων. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, όμως, ας μην υποτιμούμε την ανάγκη ότι πέρα της απόδοσης των ευθυνών πρέπει να αποδοθεί ο σεβασμός και η αναγνώριση σε όσες και όσους αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή.  

-Στο μέτωπο των πυρκαγιών, τελικά, απέτυχε το επιτελικό κράτος; Ποιος είναι συνολικά ο αντίκτυπος στην εικόνα της κυβέρνησης;   

Η ρητορική της αντιπολίτευσης γύρω από τη δήθεν αποτυχία του επιτελικού κράτους είναι άστοχη και άτοπη. Ουσιαστικά, δείχνουν να μην κατανοούν όχι μόνο, πως λειτουργεί το επιτελικό κράτος, αλλά και τι σημαίνει. Δείχνουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας. Το Eπιτελικό Kράτος είναι οι διαδικασίες και οι άνθρωποι, που πέτυχαν δύο χρόνια τώρα, σπουδαία πράγματα για τη χώρα. Ενδεικτικά, θα μπορούσε να αναφέρει κανείς το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που για «πράσινες δράσεις» έχει 11 δισεκατομμύρια, συν τέσσερα του ΕΣΠΑ και 1,8 δισεκατομμύρια για την Πολιτική Προστασία. 

Το επιτελικό κράτος διαμόρφωσε και τρέχει το «Πρόγραμμα Ελευθερία», χάρη στο οποίο μέχρι σήμερα περισσότεροι από 6 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί επιλέγοντας την επιστροφή τους στην καθημερινότητα μέσω του δώρου της επιστήμης. Το Επιτελικό Κράτος πέτυχε τον γρήγορο ψηφιακό μετασχηματισμό και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε μια σειρά από τομείς. Συνεπώς, η προσπάθεια αποδόμησης του είναι εντελώς κούφια. Το Επιτελικό κράτος δίνει το βάθος και τη διάρκεια που έλειπε από την ελληνική δημόσια διοίκηση. Η διαχείριση των κρίσεων δεν είναι πια επιφανειακή, όπως στο παρελθόν. Μην ξεχνάμε ότι στη λέξη επιτελικός το ένα συνθετικό είναι η λέξη τέλος δηλαδή ο σκοπός, το αποτέλεσμα. Και η δική μας αγωνία, αλλά και προσπάθεια είναι να εργαζόμαστε σκληρότερα, να διορθώνουμε τα λάθη μας, ώστε το αποτέλεσμα να ικανοποιεί και να δικαιώνει τους πολίτες .  

Στη διαχείριση του Προσφυγικού ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας; Ανησυχείτε για τυχόν εκρηκτικές εικόνες στον Έβρο και τα νησιά; 

Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, που σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις. Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Ιστορικά, ως έθνος, έχουμε μεγάλη εμπειρία και αυξημένη ευαισθησία τόσο σε θέματα προσφυγιάς όσο και μετανάστευσης. Γνωρίζουμε ότι αν αυτές δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα, βάσει των δυνατοτήτων κάθε χώρας και της διεθνούς μέριμνας, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χειριστεί οποιαδήποτε όξυνση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος με αφέλεια. Δεν πρόκειται ξαναζήσει εικόνες του 2015. Έχουμε εκπέμψει καθαρά μηνύματα, έχουμε σαφές σχέδιο, διαθέτουμε εργαλεία διαχείρισης της κρίσης, είμαστε σε συνεργασία με την ΕΕ και τις χώρες της Μεσογείου, ώστε να επιλύσουμε αποτελεσματικά, δίκαια και ανθρώπινα το όποιο πρόβλημα. Δεν θα κάνουμε τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο, από όσα η ιστορική συγκυρία μας επιβάλλει.  

-Λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού είστε ικανοποιημένοι από τα ποσοστά της Ελευθερίας ή μπαίνουμε σε άλλο ένα δύσκολο φθινόπωρο; Ανησυχείτε για ενδεχόμενες κοινωνικές εντάσεις;  

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία επιμένει και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για αρκετό καιρό. Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στην βούληση όσων αρνούνται να εμβολιαστούν . Η Κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την οχύρωση του ΕΣΥ, την οργάνωση ενός άρτιου εμβολιαστικού προγράμματος και την απαιτούμενη διοικητική και κοινωνική μέριμνα ώστε να κάνουμε το επόμενο βήμα προς την αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της. Δυστυχώς, μια μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να εμβολιαστεί. Τα «επιχειρήματα» τους είναι γνωστά. Δεν είναι όμως αποδεκτά ούτε από την επιστήμη, ούτε από την πλειοψηφία των πολιτών, ούτε από την κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Έχουμε την δυνατότητα να εμβολιάσουμε όποιον επιθυμεί με οποιοδήποτε εμβόλιο επιθυμεί. Ταυτόχρονα, απέναντι στην έξαρση της πανδημίας έχουμε την υποχρέωση να μην μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Ούτε διχασμούς επιδιώκουμε, ούτε εντάσεις. Ασφαλή εμβόλια προσφέρουμε σε όλους προκειμένου να θωρακίσουμε την υγεία μας, τη ζωή στη δημόσια σφαίρα και την την οικονομική δραστηριότητα. Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται απέναντι στους πολίτες, είναι αντιμέτωπη με την πανδημία. Για να εξέλθουμε από αυτό το φαύλο κύκλο χρειαζόμαστε ένα άλμα υπευθυνότητας, ατομικής και κοινωνικής: εμβολιασμός και τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Πρόκειται για στάση βαθιά πατριωτική και ανθρωπιστική.

Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία, να ζούμε με τρόπο που σέβεται και υποστηρίζει την ελευθερία όλων των άλλων. Αν οι διαρκείς κρίσεις δεν μας κάνουν καλύτερους πολίτες, αν δεν θεραπεύσουμε τις αδυναμίες του κράτους, τότε οι θυσίες μας θα έχουν πάει χαμένες. Δεν το αξίζουμε και δεν μας χρωστούν τίποτα οι επόμενες γενεές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δημοσκόπηση GPO: Πώς διαμορφώνεται η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top