Ολοκαύτωμα: Με λευκά τριαντάφυλλα τιμήθηκε η μνήμη των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ολοκαύτωμα: Με λευκά τριαντάφυλλα τιμήθηκε η μνήμη των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αφήνοντας ένα λευκό τριαντάφυλλο και στεφάνια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος τίμησαν σήμερα, Κυριακή (29/1) φορείς και πολίτες της Θεσσαλονίκης την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Ρεπορτάζ: Ελένη Μητσάλη 

Σε κλίμα συγκίνησης, εκατοντάδες ήταν οι πολίτες που παρευρέθηκαν σήμερα στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας, για να τιμήσουν τη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η τελετή ξεκίνησε με την χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ψέλνοντας τους ψαλμούς του Δαυίδ.

«Όλα αυτά σε κανένα βιβλίο δεν γράφονται. Το παιδί να αφήνει την μάνα και να ξέρουν ότι δεν θα ξανά ειδωθούν ποτέ. Ήτανε μαρτύριο και κόλαση εκείνη η ώρα. Δεν φταίγαμε σε τίποτα, έφταιγε μόνο ότι είμασταν Εβραίοι. Δεν κλέψαμε, δεν δολοφονήσαμε, μόνο που είμασταν Εβραίοι. Αυτά που σας λέω δεν μπορεί κανείς ούτε να τα καταγράψει ούτε να φανταστεί , το τι μέρες δύσκολες του θανάτου έχουμε περάσει. Μπορεί η ιστορία της ανθρωπότητας να είναι γεμάτο από Εγκλήματα, όμως ποτέ ξανά δεν αντίκρισε τέτοιο απόλυτο κακό. Ποτέ ξανά δεν προ μελετήθηκε με τόσο οργανωμένο τρόπο η μαζική εξόντωση», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Ποτέ ξανά» κατέληξε ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κ. Ζέρβας: «Είναι ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής»

«Είναι ημέρα μνήμης, ήμερα τιμής. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος σήμερα γιατί μέσα στον Φεβρουάριο θα εκδοθεί η προέγκριση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Μέσα σε τέσσερις μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι άδειες και οι μελέτες έτσι ώστε μέσα στο 2023 να ξεκινήσει η οικοδομήσει αυτού του τόσο σημαντικού μνημείου , μνήμης, τιμής αλλά και προοπτικής για την πόλη μας.

Προχωράει η διαδικασία της υλοποιήσεις ενός πολύ μεγάλου Μητροπολιτικού πάρκου, 100 στρεμμάτων στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, προχωράει ο δρόμος μνήμης από το Μουσείο Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας, η οποία θα διαμορφωθεί σε Πάρκο Μνήμης. Έχουμε κάνει επίσημο αίτημα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η 6η Μαρτίου να ονομαστεί, να χαρακτηριστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο Ημέρα μνήμης, τιμής των δικαίων.» είπε, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη ανέφερε «Είναι η μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος που μας φέρνει σήμερα εδώ. Είναι το χρέος απέναντι στα αδέλφια μας, τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Σχεδόν το σύνολο της Εβραϊκής μας Κοινότητας μαρτύρησαν φρικτά και θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι το χρέος σε αυτούς που έφυγαν άλλα και σε αυτούς που έρχονται. Σβήνοντας άλλωστε ένα κομμάτι από το παρελθόν ή όπως έγραψε ο Σεφέρης είναι σαν να σβήνεις και ένας αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.

Επιπρόσθετα η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Παρασκευή Πατουλίδου ανέφερε «Αυτή την κτηνωδία να μην την ξαναζήσουμε, το ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο μια υπόθεση καταστροφής και απωλειών, είναι μια υπόθεση ενός κόσμου παθητικότητας και αδράνειας. Σήμερα προσπαθούμε να υψώσουμε ένα τοίχος ενάντια σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την ανθρωπότητα».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ τόνισε «Μία εκκωφαντική σιωπή, μια σιωπή που πηγάζει από την απουσία, από το πρόσωπο του παρελθόν, για όλους αυτούς που χάσαμε. Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε τους δικούς μας ανθρώπους τους 67.000 Έλληνες Εβραίους, τους 50.000 από αυτούς πολίτες της Θεσσαλονίκης. Να θυμηθούμε τα πρόσωπα, τα γεγονότα που άλλαξαν την φυσιογνωμία της πόλης, πού αφαίρεσαν ένα από τα πιο κομμάτια».

Δείτε τι δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Noam Katz:

Στο τέλος της τελετής πραγματοποιήθηκε και κατάθεση στεφάνων .

Την κατάθεση των στεφάνων, πραγματοποίησαν οι εξής:

— Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης- Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων- Εκπροσώπους αρχηγών αναγνωρισμένων κατά τον κανονισμό της Βουλής Πολιτικών Κομμάτων- Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα- Γενικούς Προξένους- Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας- Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος- Δήμαρχο Θεσσαλονίκης- Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού- Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
- Εκπρόσωπο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης- Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος- Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής και Αν. Μακεδονίας και Θράκης- Λιμενάρχη Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης- Eκπροσώπους Αρχών, Φορέων και Νομικών Προσώπων.

Να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκης θα συνεχιστούν στο Μέγαρο Μουσικής το βράδυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτσι θα τιμήσει σήμερα η Θεσσαλονίκη την ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Ολοκαύτωμα: Το κορίτσι με το πράσινο παλτό που επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη από την κόλαση του Μπέργκεν-Μπέλσεν

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top