Την επίσκεψή του στην Αχαΐα συνεχίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα βρεθεί στις 10.00 στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, όπου θα γίνει η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030.
Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Η έμφαση στα αναπτυξιακά έργα, η προβολή της προσέγγισης «το είπαμε και το κάναμε» με πυρήνα τα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της εισαγόμενης ακρίβειας αλλά και η εκπομπή μηνυμάτων με καθαρά προεκλογικό πρόσημο, προσδιορίζουν όπως φάνηκε από τις χθεσινές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, τον χαρακτήρα της περιοδείας του.
«Σταθμός μας σήμερα είναι η Πάτρα του 2022. Γιατί, εδώ, στην Αχαΐα, συναντάμε σε μικρογραφία όλη τη διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας: από την ύψωση του λαβάρου της απελευθέρωσης στην Αγία Λαύρα μέχρι το τέλος των πανίσχυρων γαιοκτημόνων στα τέλη του 19ου αιώνα, με την ανάδυση εδώ στην Πάτρα μίας καινοτόμας αστικής τάξης. Και ύστερα με τις αρχές της εκβιομηχάνισης, την ακμή, την παρακμή της σταφιδοκαλλιέργειας. Στην αρχή έφερε πλούτο, αλλά και μετά το πρώτο κύμα της υπερατλαντικής μετανάστευσης.
Το παρελθόν δείχνει το δρόμο, όμως το παρόν μας επιτρέπει να διδαχτούμε από αυτό, ώστε να μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ομιλία του.
Τόνισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση δεν βλέπει την Ελλάδα με κομματικά γυαλιά», πως κάθε τόπος μπορεί να έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο για τη νέα Ελλάδα του 2030, «γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και μόνο έτσι, τελικά, αίρονται επιφυλάξεις και δογματισμοί που χωρίζουν τους Έλληνες. Με χειροπιαστά έργα και με αποτελέσματα που πείθουν και ενώνουν».
Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του επισημαίνοντας πως αν και ποτέ άλλοτε δεν γνωρίσαμε τόσες πολλές κρίσεις σε τόσο λίγο χρόνο, «σε ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον η πατρίδα μας όχι μόνο στάθηκε όρθια αλλά ανέβηκε ψηλότερα, αυξάνοντας τον δημόσιο πλούτο, μειώνοντας την ανεργία, στηρίζοντας το μέσο εισόδημα». Έκανε δε ξεχωριστή αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που άντεξε μέσα στην πανδημία, στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και την πολιτική πρόληψης, όπως επίσης και από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, στην εκκαθάριση όλων των εκκρεμοτήτων με τις συντάξεις. «Ναι. Το είπαμε και το κάναμε», είπε ο πρωθυπουργός.
Επεσήμανε, πως οραματίζεται «την Πάτρα ουσιαστικά ως τη δυτική πύλη της χώρας. Είναι η απόληξη ενός μεγάλου αναπτυξιακού “S”, αγγλοσαξονικού “S”. Διαμορφώνεται από πέντε μεγάλα κέντρα: Πάτρα, Αθήνα-Πειραιάς, Λάρισα-Βόλος, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη», υπογραμμίζοντας πως «η Πάτρα μπορεί».
Με αναφορά σε σειρά αναπτυξιακών έργων στην περιφέρεια έδωσε ουσιαστικά το στίγμα του σχεδίου που θα παρουσιαστεί σήμερα και ολοκληρώνοντας την ομιλία του μίλησε για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας ενώ εισερχόμαστε σε προεκλογική τροχιά.
Μιλώντας για την ποιότητα του ίδιου του προεκλογικού κλίματος τόνισε τη σημασία που δίνει στη σταθερότητα επισημαίνοντας: «Αδύναμη κυβέρνηση σημαίνει ταυτόχρονα και αδύναμη χώρα. Γι’ αυτό και έχω ξεκαθαρίσει: δεν θα επιτρέψω σε καμία κομματική ή ιδιωτική σκοπιμότητα να απειλήσει τη σταθερότητα της χώρας. Και προσέξτε, όταν μιλάμε για σταθερότητα: σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα. Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για αποτελεσματικότητα και για δημιουργικότητα». Αναγνώρισε πως αστοχίες και λάθη υπάρχουν και θα γίνονται αλλά και πως οι πολίτες προτιμούν μια καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη, από μια πραγματικά λάθος κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχει συνεπώς χώρος ούτε για αδιαφορία, ούτε για αδράνεια. Όλοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, δεν έχει ανάγκη ούτε από χαλαρές ψήφους, ούτε από θολά μηνύματα που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε πολιτικές τερατογενέσεις, είτε σε αδιέξοδους συσχετισμούς. Και σίγουρα δεν μπορεί, δεν πρέπει σε αυτή την συγκυρία, αποφάσεις, δράσεις μιας κυβέρνησης να ατονούν και να χάνονται στους διαδρόμους κομματικών παζαριών.
Σήμερα χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες. Να γιατί ο στόχος μας είναι ειλικρινής και ένας: η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρώτο ρόλο στη Νέα Δημοκρατία.
Ενώ έχουμε αποδείξει ότι μπορεί να είμαστε ρεύμα του ενός κόμματος δεν είμαστε, όμως, ρεύμα μόνο του ενός χρώματος», είπε επίσης, προσδιορίζοντας ως εκλογικό δίλημμα το αν «Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;» και «Ποιο κόμμα ενώνει τελικά;», «Ποιος τελικά είναι ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κρίσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την πατρίδα. Αναπτύσσοντας από τη μια την οικονομία και στηρίζοντας διαρκώς την κοινωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας;».