Πάιατ: Δεν ευθύνονται Ουκρανοί και Δύση για τη ρωσική εισβολή

Πάιατ: Δεν ευθύνονται Ουκρανοί και Δύση για τη ρωσική εισβολή

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ξέρω όμως πως ο ηττημένος αυτού του πολέμου θα είναι ο Βλάντιμιρ Πούτιν και πως η Ρωσία θα είναι πιο αδύναμη εξ’ αιτίας των επιλογών του Πούτιν, ενώ η Ουκρανία θα είναι πιο ενωμένη και αποφασιστική σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή της πορεία».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, κατά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη με αυτή του την ιδιότητα. Σημειωτέον ότι ο κ. Πάιατ είχε έρθει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2016 και ίσως είναι ο πρέσβης των ΗΠΑ που έχει επισκεφθεί την πόλη, περισσότερες φορές από κάθε άλλο προκάτοχό του.

Σε αυτά τα πέντε χρόνια  ο κ. Πάιατ επισκέφθηκε πολλές φορές τη Θεσσαλονίκη, είχε εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία με τους φορείς της πόλης, ενώ όπως εκπρόσωποι του παραγωγικού κόσμου αναγνωρίζουν, συντέλεσε σημαντικά στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Βόρειας Ελλάδας και ΗΠΑ, με τις δεύτερες να επενδύουν πλέον σε projects στρατηγικής σημασίας, όπως ισχύει με τη συμμετοχή τους στο FSRU (πλωτή μονάδα φυσικού αερίου)  της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Ωστόσο σε αυτή την τελευταία συνάντηση με τον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη, σε μία περίοδο που η Ευρώπη ζει ημέρες πολέμου και γεωπολιτικών ανατροπών, επόμενο ήταν η συζήτηση να στραφεί στο φλέγον ζήτημα, που είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που μαίνεται.

Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της

Και στο σημείο αυτό ο κ. Πάιατ επισήμανε πως πλέον έχει σημάνει η ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει, δεδομένων και των εξελίξεων, να καταλήξουν σε αποφάσεις.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη σχέση της με την Ουκρανία, ενώ επικροτώ απόλυτα το καθαρό μήνυμα που έστειλε από το Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, όσο όμως και την Αλβανία αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία», προσθέτοντας στη συνέχεια της συζήτησης:

«Φοβάμαι ότι οι σκηνές πόνου και οργής που θα δούμε στη Μαριούπολη, θα είναι εκατονταπλάσιες αυτών που είδαμε σε πόλεις όπως η Μπούκα. Είναι πολλές χιλιάδες οι νεκροί άμαχοι πολίτες στη Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων και μέλη της ελληνικής κοινότητας της πόλης, θύματα βίαιων και ανεξέλεγκτων επιθέσεων κατά αθώων πολιτών.

«Έγινε ξεκάθαρο πως οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ ήταν ορθές, πως η πρόθεση του Πούτιν ήταν να εισβάλει στην Ουκρανία, να εκδιώξει τον πρόεδρο Ζελίνσκι και να απορροφήσει (absorb) τη χώρα, κάτι που είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά η Ρωσία έχει τη δύναμη να προκαλέσει, με τη βία που ασκεί, απερίγραπτα δεινά στους Ουκρανούς».

Στο σημείο αυτό ο κ. Πάιατ επαίνεσε το πως οι Βορειοελλαδίτες έσπευσαν να υποδεχθούν και παρέχουν φιλοξενία και φροντίδα σε πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Δεν ευθύνονται οι Ουκρανοί για τη ρωσική εισβολή

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, δήλωσε πως δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί ένα μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης θεωρεί ότι για την ρωσική εισβολή, ευθύνονται εν μέρει η Ουκρανία και η Δύση.

«Για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία ευθύνεται ένας συγκεκριμένος άνθρωπος και πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς,  αυτός είναι ο Πούτιν. Μόνο οι Ουκρανοί μπορούν να αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον, αυτό είναι βασική αρχή. Είναι βαθιά προσβλητικό, όταν κάποιος υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της Ουκρανίας ευθύνονται για αυτό το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της ανθρωπότητας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοιους ισχυρισμούς γιατί επιτρέπουμε να διαρραγεί όλο το οικοδόμημα του διεθνούς δικαίου και να καταπατηθούν οι αρχές βάσει των οποίων έχει κυβερνηθεί η Ευρώπη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Στους Έλληνες δε, που ασπάζονται αυτή την προσέγγιση, θα έλεγα, ότι πρέπει να αλλάξουν το κανάλι που παρακολουθούν στην τηλεόραση».

Οι Αμερικανοί βλέπουν επενδυτικά τη Βόρ. Ελλάδα

Αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες, απευθύνονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για τα νέα projects που σχεδιάζονται στην Ελλάδα, ενώ βεβαίως είναι γνωστή η συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως στην περίπτωση των δύο βορειοελλαδικών λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος εξαγωγέας LNG και είναι επόμενο να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τα νέα έργα αποθήκευσης φυσικού αερίου, είτε πρόκειται για τη νέα μονάδα στη Ρεβυθούσα,  το δεύτερο FSRU στην Αλεξανδρούπολη ή το Thessaloniki FSRU που μόλις ανακοίνωσε η Elpedison.

Για τις ΗΠΑ, η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας καθώς σήμερα μάλιστα ολοκληρώθηκε η τελευταία μεταφορά αρμάτων και άλλου βαρέως εξοπλισμού, με προορισμό την Πολωνία.

«Η ασφάλεια της Ελλάδα θωρακίζεται από την αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης, από τις ΗΠΑ, ως πύλη διαμεταφοράς ( logistical gateway) oπλικών συστημάτων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη».

Πέραν όμως των στρατηγικών σχεδίων ΗΠΑ και κατ΄επέκταση του ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί  βλέπουν την Αλεξανδρούπολη και τη Βόρεια Ελλάδα, σαν περιοχή μεγάλης ενεργειακής βαρύτητας, με  έργα όπως ο ΤΑΠ, το FSRU όταν μάλιστα ο Όμιλος Κοπελούζου ανακοινώνει και δεύτερη πλωτή μονάδα αεριοποίησης LNG, τον αγωγό IGB που κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης, η Ελλάδα, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έχει περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζονται, θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην περιοχή, αλλάζοντας τον ενεργειακό της χάρτη.

Σε αυτή την συνάντηση, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στα γεγονότα που έφεραν πλησιέστερα τη Βόρεια Ελλάδα με τις ΗΠΑ, μίλησε για την πολύ επιτυχημένη ΔΕΘ του 2018 με τιμώμενη χώρα την Αμερική, μίλησε για την επίσκεψη του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη, για σημαντικές επενδύσεις μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών στην πόλη, για να καταλήξει λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί στην ενίσχυση, συνολικά, των σχέσεών τους με την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top