Εξοικονόμηση ενέργειας: Πυρά Σταθάκη κατά Μητσοτάκη

Εξοικονόμηση ενέργειας: Πυρά Σταθάκη κατά Μητσοτάκη

Πυρά Σταθάκη κατά Μητσοτάκη για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, έφεραν σε ευθεία αντιπαράθεση τα προεκλογικά προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το προεκλογικό κλίμα δεν αφήνει τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να μείνουν έξω από τις κόντρες των δυο βασικών κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία στις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη Τύπου σχετικά με δύο πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: την έναρξη της β’ φάσης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ και την ενεργοποίηση του προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης για δημόσια κτίρια, με την επωνυμία «Ηλέκτρα», προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.

Με το γάντι

Στο τέλος της ομιλίας του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει, με το γάντι, τα πυρά του κατά του το προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Έκανε ειδική αναφορά σε πρόσφατη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για κίνητρο προς τις ξενοδοχειακές μονάδες να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση, με την κατά παρέκκλιση αναγνώριση αυξημένου συντελεστή δόμησης. «Ελπίζω να μην υποστηρίζει εγχειρήματα όπως εκείνα που προηγήθηκαν του 1974 αλλά να συντάσσεται με μια λελογισμένη πολική αναβάθμισης των κτηρίων, που τηρεί το ευρύτερο χωροταξικό και περιβαλλοντικό πρότυπο», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στις διαδικασίες της 27ης ΓΣ του ΣΕΤΕ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε: «Μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο επιθετικοί. Αλλά, και ένα σχέδιο τολμηρό το οποίο έχω προτείνει και έχω συζητήσει με τους επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού, όπου θα «ανταλλάσσουμε» συντελεστή δόμησης, κυρίως ως προς τους κοινόχρηστους χώρους, με μία δέσμευση για ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων».

Κίνητρα

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα δώσω δηλαδή κίνητρο στα ξενοδοχεία να μπορούν να κάνουν επιθετικές βελτιώσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα των ξενοδοχείων τους, με αντάλλαγμα λελογισμένες αυξήσεις συντελεστή σε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς επιβαρύνσεις στο περιβάλλον.  Το έκανε η Κύπρος.  Θα το κάνουμε και εμείς και πιστεύω ότι είναι μία πρόταση η οποία θα βρει ανταπόκριση».

Ο κ. Σταθάκης στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου σχολίασε με τον τρόπο του την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για την ενεργειακή αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων, με αντάλλαγμα όπως είπε ο τελευταίος «λελογισμένες αυξήσεις συντελεστή σε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς επιβαρύνσεις στο περιβάλλον».

Εκτός από το παράδειγμα της Κύπρου, σημείωσε ο κ. Σταθάκης, υπάρχει και προηγούμενο στην ελληνική πραγματικότητα, την περίοδο της δικτατορίας, όταν σε ένα βράδυ αυξάνονταν οι επιτρεπόμενοι συντελεστές δόμησης, δίνοντας ορόφους και μειώνοντας τους ακάλυπτους χώρους. Όλα αυτά γίνονταν στο όνομα της ανάπτυξης, πλην όμως, συμπλήρωσε, γνωρίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των αστικών κέντρων της χώρας. Άρα είναι σημαντικό, υπογράμμισε, να συζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα τέτοιο εργαλείο.

Μεσαία τάξη

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε βέβαια και το κλου της προεκλογικής περιόδου: η μεσαία τάξη.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, μίλησε για την οικονομική υπεραξία τέτοιων παρεμβάσεων, πέρα από την αυταπόδειχτη χρησιμότητα τέτοιων προγραμμάτων στο περιβάλλον και στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Energy efficiency concept with energy rating chart

«Έχουμε μια κλασσική αλυσίδα αξίας, που ενισχύεται με κλάδους της ελληνικής οικονομίας, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που ωφελούνται περαιτέρω από αυτή την παρέμβαση», τόνισε.

«Δεν έχουμε απλά μια χρηματοδότηση ενός έργου που το μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας διαχέεται είτε σε λίγους είτε σε εισαγωγές. Έχουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά βάση που δουλεύουν πίσω από τα υλικά και τις παρεμβάσεις στα κτήρια. Άρα είναι πολύ χρήσιμο η βιομηχανία αυτή να έχει έναν όγκο χρηματοδότησης για να κινηθεί και φυσικά έχουμε και τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς που πάντα σε τέτοια προγράμματα, όχι τόσο στα μεγάλα έργα, βρίσκουν ευκαιρίες, που σημαίνει απασχόληση και καλύτερους όρους εργασίας. Ένα δείγμα για το πώς ωφελείται η μεσαία τάξη είναι αυτό το πρόγραμμα».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top