“Άγγλος” ο Πλακιωτάκης – Η φωτογραφία του 1873 που τον εντυπωσίασε

“Άγγλος” ο Πλακιωτάκης – Η φωτογραφία του 1873 που τον εντυπωσίασε

Το ενδιαφέρον του Γιάννη Πλακιωτάκη προσέλκυσε η φωτογραφία της Θεσσαλονίκης που χρονολογείται γύρω στο 1873 και βρίσκεται σε εμφανές σημείο στον πρώτο όροφο του Δημαρχείου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βγαίνοντας από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου μετά το τέλος της συνάντησης, εντόπισε τον πίνακα ο οποίος του “τράβηξε” την προσοχή. Δίπλα του ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Ευθύμιος Φωτόπουλους, οι οποίοι από κοινού τον ενημέρωσαν για την ιστορία της φωτογραφίας.

Όπως εξηγεί η λεζάντα, πρόκειται για φωτογραφία που βρέθηκε στα κατάλοιπα του Άγγλου αξιωματικού του ναυτικού Χέρ-μπερτ Σέυς (Herbert Sayce) και σήμερα απόκειται στο Αρχείο Γιώργου Αθ. Δέλλιου, στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. Τραβηγμένη από το Μπέστσιναρ, βρίσκεται στον αντίποδα της φωτογραφίας του Ρουμπελέν. Χρονολογείται γύρω στο 1873, δηλαδή αμέσως μετά την κατεδάφιση του θαλάσσιου τείχους της Θεσσαλονίκης, που πυροδότησε τη συνακόλουθη επέκταση της πόλης εκτός των τειχών. Στην περιοχή Βαρδαρίου, η επέκταση αυτή συνέπεσε, όχι τυχαία, με την εγκατάσταση του σιδηροδρόμου το 1871 – σημάδια του οποίου εμφανίζονται εδώ: μια ατμομηχανή, ο ξύλινος φράκτης του οικοπέδου του σταθμού αλλά και η Σκάλα των Ανατολικών Σιδηροδρόμων, που επεκτείνεται μέσα στη θάλασσα. Έχει χτιστεί το πρώτο δημαρχείο, η οικία Αλλατίνη και το κτίριο της Καθολικής Αποστολής.

Σημειώνεται ότι οι συνεργάτες του δημάρχου είχαν φροντίσει η συνάντηση να γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είναι μεγάλη σε έκταση, στα πλαίσια των αυστηρών μέτρων που λαμβάνονται κατά της εξάπλωσης του κορωνοιού, ενώ καθ’όλη τη διάρκεια της παρουσίας του υπουργού, φρόντισαν έτσι ώστε να μην υπάρξει στιγμή συνωστισμού. Επίσης, αυστηρά μέτρα υπήρχαν τόσο στο Υφυπουργείο Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο κ. Πλακιωτάκης συναντήθηκε με τον Σταύρο Καλαφάτη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αντίστοιχα.

“Άγγλος” ο Πλακιωτάκης

“Άγγλος” αποδείχθηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τις σημερινές του συναντήσεις με πολιτικούς και φορείς στη Θεσσαλονίκη αφού έφτανε μέχρι και μισή ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Μάλιστα, παρόλο που οι συναντήσεις είχαν ελάχιστη χρονική διαφορά μεταξύ τους, αυτό φαίνεται πως δεν τον δυσκόλεψε να τηρήσει πιστά το πρόγραμμά του. Γεγονός αποτελεί, επίσης, ότι ο ίδιος προχωρούσε σε δηλώσεις μετά από κάθε συνάντηση (Καλαφάτης, Ζέρβας, Τζιτζικώστας, ΟΛΘ) χωρίς να υπάρχει ερώτηση δημοσιογράφου που δεν απαντήθηκε και ας τον πίεζε – εκ των πραγμάτων – ο χρόνος.

Πάντως, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, η επίσκεψη του Γιάννη Πλακιωτάκη μόνο αδιάφορη δεν ήταν για τους Θεσσαλονικείς αλλά και για τους πολιτικούς φορείς, αφού όσα ανακοίνωσε σήμερα, τους άφησαν ιδιαίτερα ικανοποιημένους.

Σ.Λ.

Διαβάστε επίσης: ΟΛΘ: Ως τον Σεπτέμβριο ανάδοχος για τον 6ο προβλήτα (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ