Παυλίδου – Σκοπός μας είναι να κάνουμε καλά δημόσια πανεπιστήμια

Παυλίδου – Σκοπός μας είναι να κάνουμε καλά δημόσια πανεπιστήμια

Για το πανεπιστημιακό άσυλο, την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ίδρυση μη κρατικών, αλλά και για την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης κατά τις μετακινήσεις τους με τον ΟΑΣΘ μίλησε η Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Νιόβη Παυλίδου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

«Πόσα Ελληνόπουλα φοιτούν και πληρώνουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια; Βλέπουμε πως γεμίζουν τα πανεπιστημιακά τμήματα της Κύπρου, καλά κάνουν οι Κύπριοι, έχουν πολλά έσοδα από αυτή την δραστηριότητα, γιατί να μην ήταν και στη δική μας χώρα;», διερωτήθηκε η κ. Παυλίδου, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων Στέφανου Διαμαντόπουλου και Δημήτρη Συρμάτση για το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

«Το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι η προτεραιότητα. Μιλάμε κυρίως για μη κρατικά πανεπιστήμια, γιατί ένα πανεπιστήμιο έχει πάρα πολλά έξοδα και για πολλές σχολές δεν είναι δυνατόν να είναι τελείως ιδιωτικές. Εν πάση περιπτώσει είναι κακή η απαγόρευση. Εμείς με βάση το θεσμικό μας πλαίσιο απαγορεύουμε τα μη κρατικά και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι σαν το άσυλο, λέμε περιττά πράγματα στο θεσμικό μας πλαίσιο. Να άρουμε αυτή την απαγόρευση, να έχουμε ένα αυστηρό πλαίσιο αξιολόγησης και των δημόσιων και των άλλων ιδρυμάτων και μετά θα δούμε με βάση αυτό το αξιοκρατικό πλαίσιο ποια μπορούν να αποδώσουν ποιοτικές σπουδές», σημείωσε η κ. Νιόβη Παυλίδου και υπογράμμισε ότι «είμαστε στην εποχή των ποιοτικών σπουδών, όχι πτυχίο να έχουμε και ότι να είναι. Άρα κι αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα για την ελληνική κοινωνία. Σκοπός μας είναι να κάνουμε καλά δημόσια πανεπιστήμια, όπως θα λειτουργούσαν και τα ιδιωτικά».

Με αφορμή το κείμενο – παρέμβαση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που υπογράφουν πέντε προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και της επιστήμης η κ. Νιόβη Παυλίδου είπε πως και η ίδια θα συνυπέγραφε αντίστοιχο κείμενο. «Είναι πλέον καθαρό στην πανεπιστημιακή κοινότητα, η πλειοψηφία θέλει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, άσυλο παραβατικότητας είναι, δεν είναι πλέον άσυλο ιδεών. Και νομίζω, πέρα από τους πανεπιστημιακούς, το θέλει και η κοινωνία, διότι βλέπουν οι πολίτες τι γίνεται μέσα στο πανεπιστήμιο. Από τις συλλήψεις που γίνονται στα διάφορα γεγονότα είναι σαφές ότι δεν είναι πανεπιστημιακά στοιχεία αυτοί που καταστρέφουν τη ζωή των πανεπιστημίων, αλλά είναι αλλοδαποί, παραβατικοί και εγκληματίες. Επομένως είναι σωστό αυτή τη στιγμή το κείμενο για την κατάργηση του ασύλου, είναι κι ένα θέμα που η ΝΔ το έχει σηκώσει πολύ ψηλά», σημείωσε η υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση με τον ΟΑΣΘ η κ. Νιόβη Παυλίδου σημείωσε: «Την τελευταία διετία, αυτό που βιώνουμε οι Θεσσαλονικείς με τον ΟΑΣΘ είναι πραγματικά τραγικό, και αυτό χρεώνεται στην κυβέρνηση. Η ΝΔ σκοπεύει να κάνει μια μελέτη, όπως γίνεται σε όλες τις μεγαλουπόλεις της ΕΕ, με συνδυασμένες μεταφορές, όταν θα υπάρχουν».

Ανέφερε επίσης ότι «με βάση τις οδηγίες που έχουμε από την ΕΕ, εξαντλούμε το χρόνο και θα έπρεπε να γίνει ο διαγωνισμός για την διαχείριση του οργανισμού. Ο διαγωνισμός να είναι ανοιχτός σε όλους, μην έχουμε πάλι τα ίδια ψευτοδιλήμματα, και ας είναι και οι δήμοι. Ας το ανοίξουμε σε ιδιώτες, σε δημόσιους φορείς, αλλά με διαφάνεια».

Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΑΣΘ είναι ένας οργανισμός που έχει μεγάλο συγκοινωνιακό έργο, είναι πολύτιμος και δεν είναι κάτι που το περιφρονεί όποιος έρθει να τον διαχειριστεί. «Αν είχαμε έσοδα θα μπορούσε και αυτός που χρειάζεται το δωρεάν εισιτήριο να το έχει και να μην είχαμε την διαφυγή των εισιτηρίων, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και θα είναι από τα πρώτα που θα αντιμετωπιστεί από τη ΝΔ ως κυβέρνηση», κατέληξε η κ. Νιόβη Παυλίδου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top