«Πράσινος» μετασχηματισμός, παραλαβή των πρώτων εμβολίων και κόντρες για τις αμυντικές δαπάνες

«Πράσινος» μετασχηματισμός, παραλαβή των πρώτων εμβολίων και κόντρες για τις αμυντικές δαπάνες

Η μεγάλη επένδυση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης που ανακοίνωσε από βήματος της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός μπαίνει στις ράγες με την υπογραφή επιστολής πρόθεσης της Next e.Go Mobile και του Enterprise Greece και ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την πλήρους κλίμακας παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα μεταμορφώνεται γρήγορα σε μια χώρα που είναι ανοιχτή σε προχωρημένες άμεσες ξένες επενδύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την υπογραφή. Το επενδυτικό σχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί με βάση τις έως τώρα διαπραγματεύσεις, προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου της Next.e.GO στην Ελλάδα, το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 30.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ανά έτος και, την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς. Η σχεδιαζόμενη επένδυση είναι «πράσινη», προάγοντας την κυκλική οικονομία και βασιζόμενη σε εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, -όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι- καταδεικνύει ότι η κεντρική πολιτική για «πράσινο» μετασχηματισμό που προωθεί η κυβέρνηση προσελκύει ισχυρούς παράγοντες του ιδιωτικού τομέα.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν επίσης πως, σε συνδυασμό με την επένδυση της Volkswagen για πιλοτική μετατροπή της Αστυπάλαιας σε νησί ηλεκτροκίνησης, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα καλλιεργεί ένα brand name όσον αφορά την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, φιλικών προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τις ανακοινώσεις από την Microsoft, την Volkswagen και την Pfizer, το προχωρημένο ενδιαφέρον της Next.e.GO φανερώνει επίσης ότι, παρά την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει παγκοσμίως, το έργο της προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών στην Ελλάδα συνεχίζεται με επιτυχία, ειδικά στο πεδίο της τεχνολογίας και της έρευνας. Προβάλλουν επίσης τη σχεδιαζόμενη επένδυση ως καταλύτη για την αναστροφή του brain drain μέσω της ροής τεχνογνωσίας και κατάρτισης.

Δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5G

Η δημοπρασία της Τετάρτης για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5G αξιολογείται επίσης ως «μία ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας μας». Το συνολικό τίμημα ξεπέρασε τα 372 εκατομμύρια ευρώ, δικαιώνοντας τον σχεδιασμό της δημοπρασίας.

Τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού, ενώ το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, χάρη στην ανάπτυξη του φάσματος 5G και των προαπαιτούμενων υποδομών θα δημιουργηθούν έως και 69.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι μεταφορές, η υγεία και η εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές. Σημείωναν επίσης ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές.

Παραλαβή των πρώτων εμβολίων και σχεδιασμός

Η χθεσινή μέρα έφερε μαζί καλά και κακά νέα για την πρώτη παραλαβή των εμβολίων κατά του κορονοϊού,, με την είδηση ότι τα εμβόλια θα έρθουν σε ολόκληρη την Ευρώπη γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα τον Ιανουάριο. Κάτι που θα πρέπει να σταθμιστεί και γίνει μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό.

Για τη χώρα μας η πρώτη παρτίδα θα αριθμεί λίγο περισσότερα από 300.000 εμβόλια. Ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η όλη εκστρατεία εμβολιασμού δεν επαφίεται μόνο σε ένα εμβόλιο, άλλωστε για αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει πολλές συμφωνίες προαγοράς, για λογαριασμό των κρατών μελών. Εκτός από το εμβόλιο της Pfizer, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει κι άλλα υποψήφια εμβόλια (ανάμεσά τους της Moderna, το οποίο επίσης βρίσκεται στο στάδιο χορήγησης άδειας για κυκλοφορία).

Σήμερα ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών, αλλά και όλων των εργαζομένων στο Σύστημα Υγείας που θέλουν να εμβολιαστούν, ώστε να μπουν άμεσα στις λίστες ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού.

Αμυντικές δαπάνες και αντιπολιτευτικές κόντρες

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση που ξεκινά στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, επί της σύμβασης για την απόκτηση των νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale εντός του 2021 από τη Γαλλία.

Η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, παρά την κριτική ασκούσε στις κυβερνήσεις άλλων κομμάτων, υπερψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια της χώρας και η ικανότητα των Ένοπλων Δυνάμεων να υπερασπίζονται αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Κατ’ επέκταση, άγρια κόντρα ξέσπασε εξαιτίας της στάσης που τήρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ