Ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας

Ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας

Με ευρεία πλειοψηφία (181 «ναι») και τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Βουλή κύρωσε το βράδυ της Πέμπτης, την τροποποίηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Θετικά ψήφισαν επίσης η ανεξάρτητη και συνεργαζόμενη με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνα Αδάμου και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

«Ο Αμερικανός συγγραφέας Μάρκ Τουέιν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις τη χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνησή σου όταν το αξίζει. Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και για την κυβέρνηση συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου: «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

«Το κείμενο το οποίο καλούμαστε να κυρώσουμε, τυπικά συνιστά μία από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη» ανέφερε, συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική μεσόγειο αναδεικνύοντας και ενεργειακό ενδιαφέρον. Η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία με έναν θερμό πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η συγκεκριμένη συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στο νέο ενεργειακό χάρτη».

«Μία συμφωνία – είπε – που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και τη διπλωματία αλλά κυρίως και στην οικονομία και την ενέργεια».

«Αναβαθμίζει την Ελλάδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτό αποδεικνύει και η πρόσκλησή μου να συναντηθώ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων. Είναι μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τριμερής Ελλάδα-Βουλγαρίας-Ρουμανίας

Την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη ευελιξία έτσι ώστε κάθε κράτος μέλος να μπορεί να επιλέξει τα κατάλληλα εργαλεία και να κάνει τις αντίστοιχες παρεμβάσεις στη δική του εσωτερική αγορά ενέργειας, ανάλογα με το δικό του ενεργειακό μείγμα , προκειμένου να ελαφρύνει την επιπτώσεις που έχει η ενεργειακή κρίση στους πολίτες του, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε κοινές δηλώσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βασίλ Γκεοργκίεφ και την υφυπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Δεν θέλουμε οι πολίτες μας να πληρώσουν υψηλό τίμημα. Δε θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε διλήμματα: ειρήνη ή αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου ή φθηνή ενέργεια ή πράσινη ενέργεια. Θέλουμε να έχουμε φτηνές, πράσινες και ειρηνικές ενεργειακές πηγές», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Δεσμευόμαστε για αποδέσμευση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα πρέπει να συμβεί φυσικά, με τον βέλτιστο τρόπο, χωρίς να επηρεαστεί η ζωή των πολιτών μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενεργειακή διαφοροποίηση και οι δυνατότητες της περιοχής, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στις έρευνες που πρόκειται να κάνει η Ελλάδα που μπορεί να προσθέσουν νέα αποθέματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και να αποτελέσουν νέα πηγή ενεργειακών πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν»

Στη σκληρή δουλειά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε το ασταθές παγκόσμιο πλαίσιο να επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο την ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, παρά την πανδημία που είναι ακόμα εδώ, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης, η υλοποίηση του σχεδίου για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και οι ενέργειες που έγιναν για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με door to door στρατηγική προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την παγκόσμια κρίση, έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν καρπούς.

«Περιμένουμε να κάνουμε μία σεζόν που θα βοηθήσει τη μέση ελληνική οικογένεια, την οικογενειακή τουριστική επιχείρηση, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα, στο εμπόριο, στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες που εξαρτώνται από το τουριστικό μας προϊόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας, δηλώνοντας, ωστόσο ότι «ταμείο θα κάνουμε στο τέλος του 2022».

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι το Πάσχα και την Πρωτομαγιά φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας για επέκταση της τουριστικής περιόδου και ο στόχος είναι ανάλογη εικόνα να έχουμε και μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο. «Πράγματι έχει επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος τόσο στις πτήσεις όσο και στην κρουαζιέρα. Από τις 7 Μαρτίου έχουμε στην Αθήνα απευθείας πτήσεις από την Αμερική και αυξάνονται οι πτήσεις και το capacity από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις σκανδιναβικές χώρες» είπε ο κ. Κικίλιας. Όπως ανέφερε, η TUI φέτος διπλασιάζει τις αεροπορικές θέσεις της για την Ελλάδα, η γερμανική Der Touristik, η οποία εκπροσωπεί και σκανδιναβικές χώρες, καταγράφει σημαντική αύξηση, η Condor πραγματοποιεί πτήσεις με προορισμό την Αθήνα μετά από 25 χρόνια, ενώ η αγορά της Γαλλίας ήδη ζητάει από τη χώρα μας ταξιδιωτικά πακέτα για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά τον κοινωνικό τουρισμό, είπε ότι οι δικαιούχοι, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία, θα μπορούν να αποκτήσουν το free pass το οποίο θα χρησιμοποιούν για την αγορά εισιτηρίων και στα ξενοδοχεία. «Από την 1η Ιουλίου έως το τέλος του έτους θα έχουμε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν και δεν μπορούν, για τις ευάλωτες οικογένειες που αξίζουν να πάρουν μια ανάσα, να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, να φροντίσουν την οικογένειά τους. Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει την ελληνική κοινωνία, το έκανε καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, την ενεργειακή κρίση, το κάνει και στον τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας.

Σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση, ενίσχυση και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης

Δόθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα».

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ανάμεσα στα άλλα:

· Επιδιώκεται η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αξιοκρατίας και ενδυνάμωσης των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων

· Εισάγεται για πρώτη φορά σύστημα στοχοθεσίας το οποίο θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αξιολόγηση και ανατίθεται στον Προϊστάμενο της οργανικής μονάδας η επίτευξη των στόχων

· Εισάγεται ο θεσμός του Συμβούλου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει την, καθοδήγηση και υποστήριξη των ανθρώπων και των υπηρεσιών εκείνων που καλούνται να εφαρμόσουν τις πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα

· Θεσπίζεται σύγχρονο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων, το οποίο θα λειτουργεί ως μηχανισμός επιβράβευσής τους

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top