Ριζικές αλλαγές για απόρρητο επικοινωνιών, λειτουργία της ΕΥΠ, κακόβουλο λογισμικό, κυβερνοασφάλεια

Ριζικές αλλαγές για απόρρητο επικοινωνιών, λειτουργία της ΕΥΠ, κακόβουλο λογισμικό, κυβερνοασφάλεια

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργού Επικρατείας για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, που εισάγει μεγάλες αλλαγές τόσο για τις νόμιμες επισυνδέσεις όσο και για τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου και στη συνέχεια το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής προκειμένου να τεθεί προς ψήφιση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Άρση του απορρήτου θα γίνεται μόνο μετά από αίτηση της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής με δύο εισαγγελικά φίλτρα: κρίση εσωτερικού εισαγγελέα και απόφαση αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επίσης ειδικά για τα πολιτικά πρόσωπα με το νομοσχέδιο τίθεται ένα τριπλό φίλτρο εγγυήσεων: α) τη διαδικασία επισπεύδει μόνο η ΕΥΠ, β) θα πρέπει να δώσει άδεια ο Πρόεδρος της Βουλής πριν την διπλή εισαγγελική κρίση και γ) το αίτημα για την άρση οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας.

Όσον αφορά στις απαγορεύσεις στην κατοχή, εμπορία, διάθεση και χρήση απαγορευμένων λογισμικών, έως το 2019 η παράνομη υποκλοπή ήταν κακούργημα και τιμωρείτο με κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ η κατοχή και εμπορία παράνομων λογισμικών ήταν πλημμέλημα και τιμωρείτο με φυλάκιση έως 2 έτη.

Λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές του 2019 άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας με αποτέλεσμα η μεν υποκλοπή πλέον να τιμωρείται με φυλάκιση από 10 μέρες έως 5 έτη, η δε κατοχή και εμπορία αποποινικοποιήθηκε. Με τις προτεινόμενες διατάξεις επανέρχεται ως είχε το κακούργημα για τη χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και το πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής με ποινή 1-5 έτη.

Πηγές υπογραμμίζουν στο σημείο αυτό, πως είναι η πρώτη φορά που εισάγεται στην Ελλάδα καθολική απαγόρευση της κατοχής και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών αφού η διάταξη που υπήρχε, ακόμη και πριν καταργηθεί επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, αφορούσε κατοχή και εμπορία κακόβουλων λογισμικών, όμως ήταν περιορισμένης εμβέλειας και ανεφάρμοστη στην πράξη.

Πρώτον, αναφερόταν σε κατοχή και χρήση «χωρίς δικαίωμα», χωρίς να προσδιορίζεται ποιος είχε δικαίωμα. Δεύτερον, απαιτούσε η κατοχή και εμπορία να γίνεται για «σκοπό» διάπραξης του εγκλήματος της υποκλοπής, που όμως στην πράξη ήταν αδύνατον να αποδειχθεί. Τρίτον, η διάταξη δεν προσδιόριζε ποια πράγματι ήταν τα απαγορευμένα λογισμικά και συσκευές.

Με τη νέα διάταξη όποιος κατέχει ή εμπορεύεται τα αναγραφόμενα στον κατάλογο λογισμικά και συσκευές τιμωρείται με βαριές ποινές χωρίς να απαιτείται η συνδρομή οποιασδήποτε άλλης προϋπόθεσης, άρα καθολικά.

Μεγάλες αλλαγές προβλέπονται όμως και στη διοίκηση, την οργάνωση και τη λειτουργία της ΕΥΠ

Έως σήμερα ο διοικητής και οι υποδιοικητές μπορεί να προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, Διοικητής ορίζεται πρόσωπο προερχόμενο από το διπλωματικό σώμα ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. Υποδιοικητές μπορεί να είναι κάποιοι από τους ανωτέρω, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Επιπλέον, ο αριθμός των υποδιοικητών περιορίζεται από 3 που είναι σήμερα σε 2.

Όσον αφορά στην οργάνωση, προστίθενται 3 νέα δομές. α) Η Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας με αποστολή την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της ΕΥΠ για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων του. β) Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία είναι αρμόδια μεταξύ άλλων για τον εσωτερικό έλεγχο της ΕΥΠ. γ) Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, με αρμοδιότητα για την προβολή του έργου της υπηρεσίας και για την ενημέρωση της κοινωνίας για τις δράσεις της και για τυχόν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Αναφορικά με τις αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ, πρώτον, η Αρχή Ασφαλείας Πληροφοριών (INFOSEC) της ΕΥΠ καθίσταται αρμόδια για τη σύνταξη πολιτικών ασφαλείας και οδηγιών διαχείρισης των διαβαθμισμένων πληροφοριών σε όλα τα δίκτυα και τους χώρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης και των Υπουργείων σε συνεργασία μαζί τους, καθώς και για τη συνεχή ενημέρωσή τους σε θέματα ασφάλειας. Δεύτερον, καταργείται η δυνατότητα απόρρητων συμβάσεων στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.)

Όπως επισημαίνουν πηγές, επιδιώκεται επίσης βελτίωση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα με τη σύσταση Επιτροπής Συντονισμού που θα λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο μεταξύ των διαφορετικών δομών και φορέων ενώ θα υπάρχει και σύστημα μελέτης και έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2022 έχει γυρίσει σελίδα

Συζήτηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου AXIA Ventures Group, Γιώργο Λινάτσα και στο πλαίσιο αυτής ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», και θεωρείται πλέον από πολλούς πυλώνας σταθερότητας και επενδυτικών ευκαιριών. Τόνισε, επίσης, πως έχουμε «καλύτερη αντίληψη των προτεραιοτήτων που θέλουμε να διαχειριστούμε», αλλά και ότι εξίσου σημαντικό είναι «να παραμείνουμε στον ίδιο δρόμο». Χαρακτήρισε πρόκληση την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αναφέρθηκε στις ερευνητικές δραστηριότητες που ξεκίνησε η χώρα μας, αλλά και στις στρατηγικές συμμαχίες της.

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε όμως και για το διακύβευμα των επικείμενων εθνικών εκλογών, ενώ αναφέρθηκε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Ανέφερε πως θεωρεί ότι ο κόσμος εμπιστεύεται την κυβέρνηση ενώ η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου.

«Αν δει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα σήμερα, λέει ακριβώς τα ίδια με αυτά που έλεγε το 2015. Είναι συγκλονιστικό ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από την ήττα τους και ότι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο αλαζονικό τρόπο. Είχαμε για τέσσερα χρόνια τον Τσίπρα και τώρα έχουμε τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης. Πιστεύω πως η σύγκριση είναι πολύ ξεκάθαρη. Ο κόσμος ανησυχεί για την οικονομία και ανησυχεί επίσης πολύ για τη γεωπολιτική. Θέλουν να έχουν τη σιγουριά ότι μπορούν να κοιμούνται τα βράδια χωρίς να ανησυχούν για την κατεύθυνση της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΝΑΤΟ για Πολωνία: «Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας»

H Ρωσία διαψεύδει τις αναφορές για ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία

Έφτασε στη Θεσσαλονίκη η 39χρονη που τραυματίστηκε στην Κωνσταντινούπολη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top