Σ.Αναστασιάδης: Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού

Σ.Αναστασιάδης: Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού
Πολιτική   | 05/12/2019 | 12:51

Το έργο διαπρεπών Ελλήνων Επιστημόνων, της Ιατρικής επιστήμης, σε Ελλάδα και εξωτερικό, με λαμπρή Ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία, εξήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης.

Η Διακομματική Επιτροπή της βουλής συνεδρίασε χθες Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στη βουλή, υπό την Προεδρία του βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη και παρουσία του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, με θέμα ημερήσιας διάταξης, «Ιατρική στη Διασπορά και Συνεργασία με Ελληνικά Πανεπιστήμια» επισήμανε πως, με την παγκόσμια αναγνώριση, που ο καθένας ξεχωριστά κατέκτησε, με προσπάθεια και κόπο, είναι οι καταλληλότεροι να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στα πέρατα της γης και να ενισχύσουν τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα.

Την Επιτροπή ενημέρωσαν, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Αστέριος Καραγιάννης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης, και τέσσερις Έλληνες, εξαίρετοι γιατροί που διαπρέπουν στο εξωτερικό, οι κ.κ. Γεώργιος Βέλμαχος, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Παναγιώτης Γιαννούδης, Καθηγητής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας, Διευθυντής του Ορθοπεδικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου, Μιχάλης Γκατζούλης, Καθηγητής Καρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών του Νοσοκομείου RoyalBrompton και Βασίλειος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Παθολογίας – Καρδιολογίας στο GeorgetownUniversity της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.

«Σήμερα στην Επιτροπή μας, έχουμε τη χαρά και την τιμή, να φιλοξενούμε διαπρεπείς Έλληνες Επιστήμονες, Καθηγητές Πανεπιστημίων, όλοι τους της ιατρικής επιστήμης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έλληνες που κάνουν περήφανη τη χώρα μας, εντός και εκτός συνόρων, Έλληνες που προάγουν την αριστεία και την επιστημοσύνη, με λαμπρή Ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία……. Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στα πέρατα της γης και να ενισχύσουμε τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα. Εσείς, με την παγκόσμια αναγνώριση, που ο καθένας ξεχωριστά κατέκτησε, με προσπάθεια και κόπο, είστε οι καταλληλότεροι να το κάνετε αυτό. Να μιλήσετε για τις πρωτοβουλίες σας και το όραμά σας για την Ελλάδα και τον ελληνισμό» σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Αναστασιάδη.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάει με λίγη ταλαιπωρία για τους προσκεκλημένους μας και λίγα εμπόδια για εμάς, η σημερινή Επιτροπή, καθότι την ίδια στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης μαζί με τη δική μας Επιτροπή, ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των Αποδήμων και βεβαίως, αφορά και τους προσκεκλημένους. Νομίζω ότι οι κ.κ. προσκεκλημένοι θα δείξουν την ανοχή τους γι’ αυτό το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής μας.

Σήμερα στην Επιτροπή μας, έχουμε τη χαρά και την τιμή, να φιλοξενούμε διαπρεπείς Έλληνες Επιστήμονες, Καθηγητές Πανεπιστημίων, όλοι τους της ιατρικής επιστήμης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έλληνες που κάνουν περήφανη τη χώρα μας, εντός και εκτός συνόρων, Έλληνες που προάγουν την αριστεία και την επιστημοσύνη, με λαμπρή Ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία.. Μαζί μας βρίσκονται και θα μας ενημερώσουν και για την επιστημονική, αλλά και για την εθνική τους δραστηριότητα ο κ.Αστέριος Καραγιάννης, Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Παθολογίας, ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, ο κ. Γεώργιος Βέλμαχος, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και Διευθυντής Κλινικής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Θεραπείας στο MassachusettsGeneralHospital, ο κ. Παναγιώτης Γιαννούδης, Καθηγητής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας, Διευθυντής του Ορθοπεδικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Μιχάλης Γκατζούλης, Καθηγητής Καρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών του Νοσοκομείου RoyalBrompton και του ImperialCollege του Λονδίνου και ο κ. Βασίλειος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Παθολογίας – Καρδιολογίας στο GeorgetownUniversity της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ και Διευθυντής του Προγράμματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, Υπέρτασης και Αγγειακών Νοσημάτων στο VAMedicalCenter της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.

Επιτρέψτε μου, πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία και δώσω και στον Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη το λόγο, που τιμά με την παρουσία του την Επιτροπή μας, να πω δύο λόγια για την αφορμή που μας δόθηκε, ώστε σήμερα να βρισκόμαστε όλοι εδώ, και να βρίσκονται κοντά μας και όλοι αυτοί οι εξαίρετοι επιστήμονες.

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται από το Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα εγχείρημα.

Ένα συνέδριο, που σκοπός του είναι η ενίσχυση της συνεργασίας της ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντίστοιχες ιατρικές σχολές του εξωτερικού όπου εργάζονται και διδάσκουν επιφανείς Έλληνες επιστήμονες.

Απώτεροι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας, αποτελούν η καταπολέμηση της εσωστρέφειας του πανεπιστημίου, η απαγκίστρωση του από τον κρατικό εναγκαλισμό, η αποτελεσματικότερη ένταξη του στην κοινωνία, η συνεργία με την αγορά εργασίας, η σύνδεση του, στις ομογένειες δηλαδή, με τη Μητρόπολη, καθώς και η μετατροπή του braindrain σε ελεγχόμενη διακίνηση επιστημονικού δυναμικού αμφίδρομα.

Είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρα η συνένωση των δυνάμεων των διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού, που με το υψηλό επιστημονικό δυναμικό των καθηγητών ιατρικής της ιατρικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας δυναμικής που θα οδηγήσει σε νέα εποχή την αναβάθμιση του ρόλου του πανεπιστημίου και την ανάδειξή του σε κύρια δύναμη ανάδειξης για τη χώρα.

Αυτό, λοιπόν, το συνέδριο, το Hellenic Diaspora Medical Forum, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθεί η Επιτροπή μας διά μέσου αυτών, ο ελληνικός λαός δια μέσω της Επιτροπής μας, αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού για τις πρωτοβουλίες σας, γιατί η Επιτροπή αυτή τη στιγμή βεβαίως δεν καλύπτεται ζωντανά, αλλά το απόγευμα ή αύριο θα προβληθεί και από τα τοπικά και από το τοπικό κανάλι της Βουλής, αλλά και στο εξωτερικό.

Η δικτύωση που επιχειρείται μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, που όπως αντιλαμβάνομαι δεν είναι μόνο επιστημονικό συνέδριο, αλλά ένα βήμα ανάδειξης και επιβράβευσης, αν το θέλετε του επιστημονικού δυναμικού της ομογένειας που μπορεί να αποτελέσει πυξίδα και για άλλα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και επαγγελματικούς κλάδους στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης νέας εποχής.

Η δεκαετία αυτή που σε λίγο φτάνει στο τέλος της πρέπει να είναι διδακτική για όλους μας. Η μεγάλη κρίση που πέρασε η χώρα μας άφησε τα σημάδια της σε όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

Η πίεση που ασκήθηκε τόσο σε θεσμούς, όπως τα πανεπιστήμια, όσο και στους νέους μας με το κύμα φυγής στο εξωτερικό λαμπρών μυαλών και νέων επιστημόνων, καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αξιοποιήσουμε κάθε ικμάδα ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε το μεγαλύτερο μας κεφάλαιο, το ανθρώπινο κεφάλαιο. Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στα πέρατα της γης και να ενισχύσουμε τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα.

Εσείς, με την παγκόσμια αναγνώριση, που ο καθένας ξεχωριστά κατέκτησε, με προσπάθεια και κόπο, είστε οι καταλληλότεροι να το κάνετε αυτό. Να μιλήσετε για τις πρωτοβουλίες σας και το όραμά σας για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε εδώ.Και πριν δώσω τον λόγο στον κ. Υπουργό για έναν χαιρετισμό, θα πρέπει να σας αναφέρω ότι στην Επιτροπή μας βρίσκονται μέλη του προεδρείου της ΠαΔΕΕ, της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, είναι ο κ. Ραπτάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΠαΔΕΕ και ο κ.Σκλαβούνος, μέλος της ΠαΔΕΕ από τον Καναδά.

Επίσης, βρίσκεται ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ο κ. Καφαντάρης και βεβαίως η κυρία Ευανθία Παπαδάτου από την Γενική Γραμματεία του Απόδημου Ελληνισμού, και η κ.Βασιλική Ζώτου».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17:2013/08

Εύβοια: Από αύριο στα ταμεία οι αποζημιώσεις των πληγέντων Κοινωνία

17:1013/08

Αυξάνονται τα νοσοκομεία για το κορωνοϊό Κορωνοϊός ,Υγεία

17:0213/08

Σκόπια: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Ζάεφ Διεθνή

17:0013/08

Κακαβιά: Ουρές χιλιομέτρων πριν το πλαφόν (VIDEO) Κοινωνία ,Σημαντικά

16:5013/08

Aτλέτικο για πρόκριση με 2.26 και Έλφσμποργκ σε combo Αθλητισμός

16:4013/08

Κέρκυρα: «Αντιφατικά τα νέα μέτρα» Δήμοι ,Κορωνοϊός

16:3413/08

Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στα Χανιά Ελλάδα ,Κοινωνία

16:3013/08

Ιός Δυτικού Νείλου: Έκτακτη χρηματοδότηση ζητούν οι δήμαρχοι των Σερρών Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Σημαντικά

16:2013/08

Μαγιορκίνης: Στο «τραπέζι» γενίκευση των μέτρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:1813/08

«5 βήματα στην άμμο»: Η ταβέρνα που έγραψε ιστορία στη Χαλκιδική Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Σημαντικά

16:1013/08

Επιχειρηματίας έπεσε στη θάλασσα λόγω προστίμου – Τι είπε ο Χαρδαλιάς Ελλάδα ,Κοινωνία

16:0113/08

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν Διεθνή ,Σημαντικά

16:0013/08

Και η Παρί… περιμένει. Λειψία εναντίον Ατλέτικο Αθλητισμός

15:5013/08

Περισσότεροι από 50.000 έλεγχοι λόγω κορωνοϊού Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:4013/08

Δερμιτζάκης για κορωνοϊό: Είμαστε στο όριο να χάσουμε τον έλεγχο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:3013/08

Συνάντηση Δένδια-Ασκενάζι: Στο επίκεντρο η τουρκική παραβατικότητα Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

15:2013/08

Συνελήφθη γιατρός δημόσιου νοσοκομείου για «φακελάκι» Ελλάδα ,Κοινωνία ,Υγεία

15:1113/08

Κορωνοϊός: Και δεύτερος νεκρός από το γηροκομείο – Στους 221 οι νεκροί Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:1013/08

Καλαμάτα: Εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα κορωνοϊού Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:0013/08

Κορωνοϊός: Χωρίς ενημέρωση οι δήμοι για τα κρούσματα Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Κορωνοϊός

14:5013/08

Σέρρες: Πέντε νέα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου Ελλάδα ,Κοινωνία ,Υγεία

14:4013/08

Χ. Σταϊκούρας: Η κανονικότητα στις τράπεζες αποκαθίσταται Οικονομία

14:3013/08

Εκβιάζει 19χρονη με «ροζ» βίντεο Κοινωνία

14:2913/08

Κορωνοϊός: Κατέληξε ηλικιωμένη από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:2013/08

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο Ελλάδα

14:1613/08

Πυρκαγιά στο Σέλινο Χανίων: Αναζωπυρώθηκε η φωτιά (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία

14:1013/08

«Τα παράπονά σου στον Χαρδαλιά» – Το ευρηματικό σποτ της περιφέρειας Κρήτης Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Περιφέρειες

14:0313/08

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Φυλή Ελλάδα ,Κοινωνία

14:0013/08

Μέσω ποταμού μετέφερε ναρκωτικά Κοινωνία

13:5013/08

Κορωνοϊός: Θετικοί γιατρός και ασθενής στο νοσοκομείο Μεσολογγίου Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:4513/08

Το Oruc Reis είναι και πάλι στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα Διεθνή ,Ελλάδα

13:4013/08

Μπαράζ στην Ισπανία με κάθε κόστος Αθλητισμός

13:3013/08

Τα «γυρίζει» ο Ερντογάν: Θέλει διάλογο με Ελλάδα και λύση win win Διεθνή

13:2013/08

Σίνδος: Αρνητικά όλα τα τεστ κορωνοϊού στη δομή ασυνόδευτων Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

13:1013/08

Κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Σημαντικά

13:0013/08

Επεισόδια στη Λευκορωσία: Και δεύτερος νεκρός στις διαδηλώσεις Διεθνή

12:5913/08

Φωτιά στη Φυλή δίπλα από το γήπεδο του Θρασύβουλου Ελλάδα ,Κοινωνία

12:5013/08

Μήνυμα Μακρόν στην Άγκυρα: Γαλλικά Rafale στην Κρήτη Διεθνή ,Ελλάδα

12:4013/08

Εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη στην Εκάλη Ελλάδα

12:3013/08

Πυρκαγιά στην Καλιφόρνια: Εκκενώνονται κατοικημένες περιοχές (VIDEO) Διεθνή

12:2013/08

Κορωνοϊός: Επιβραδύνεται η εξάπλωση στην Αυστραλία Διεθνή ,Κορωνοϊός

12:1013/08

Στο Ισραήλ τα αρχαιότερα ίχνη αποτέφρωσης νεκρού Επιστήμη ,Κοινωνία

12:0013/08

Το τελευταίο «αντίο» στον Ντίνο Χριστιανόπουλο (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:5913/08

Επικοινωνία Ερντογάν με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ Διεθνή

11:5013/08

Χίος: Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε ΚΥΤ Κορωνοϊός

11:4013/08

Νέο κρούσμα κορωνοϊού σε πρόσφυγες Κορωνοϊός

11:3013/08

Κορωνοϊός: «Τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού θα νοσήσει» Επιστήμη ,Κορωνοϊός

11:2013/08

Καιρίδης: «Δώρο» ο Ερντογάν για ελληνική διπλωματία Ελλάδα ,Πολιτική

11:1013/08

Αίγυπτος: Ιστορική εξέλιξη η συμφωνία ΑΟΖ Πολιτική

11:1013/08

Εύβοια: Drone καταγράφει τις «πληγές» που άφησε η θεομηνία Ελλάδα ,Κοινωνία

11:0013/08

Η Κ. Σακελλαροπούλου αποχαιρετά τον Ν. Χριστιανόπουλο Ελλάδα

10:5613/08

Κορωνοϊός: Δύο νέοι θάνατοι στην Ελλάδα – Στους 218 οι νεκροί Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

10:4513/08

Έρευνα επιθεωρητών Υγείας για τον κορωνοϊό στο γηροκομείο Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:3013/08

Λινού: Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:1513/08

Επίθεση με βιτριόλι: Επιστρέφει στο σπίτι η Ιωάννα Ελλάδα ,Κοινωνία

10:0013/08

Σύψας: Τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

09:5513/08

Καλύτερη η εικόνα στην πυρκαγιά της Ικαρίας Ελλάδα ,Κοινωνία

09:4513/08

Σύλληψη παραλήπτη δεμάτων με…κάνναβη Κοινωνία

09:3013/08

Στο Ισραήλ ο Ν. Δένδιας – Συνάντηση με Νετανιάχου Ελλάδα ,Πολιτική

09:1513/08

Κακά μαντάτα! Ο κορωνοϊός δεν θα φύγει ποτέ Κορωνοϊός

09:0013/08

Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Ντίνο Χριστιανόπουλο Ελλάδα

08:4513/08

Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη σε Μακρόν για την αλληλεγγύη Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

08:3013/08

Άλμα κρουσμάτων με 262 νέα σε ένα 24ωρο – Στο τραπέζι νέα μέτρα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:1513/08

Κορωνοϊός: Αποσωληνώθηκε η 27χρονη γιατρός στη Λάρισα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:0013/08

Βραζιλία-Covid-19: Πάνω από 55.100 κρούσματα σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

07:4513/08

Αναστροφή για το «Oruc Reis» – Επιστρέφει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα Διεθνή

07:3013/08

Μεγάλη φωτιά στην Ικαρία – Εκκενώνονται οικισμοί Ελλάδα ,Κοινωνία

07:1513/08

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» Ελλάδα ,Κοινωνία

07:0013/08

Ο καιρός για σήμερα, Πέμπτη, σε όλη τη χώρα Κοινωνία

07:0013/08

Κτηνιατρική ΑΠΘ: Στην εισαγγελία καταγγελία για επικίνδυνο κινέζικο στέλεχος ιού των χο... Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

23:5912/08

Το 2019 ήταν ένα από τα τρία πιο θερμά έτη στην ιστορία Περιβάλλον

23:5212/08

Τροχαία: Σε ισχύ από αύριο τα μέτρα για τον Δεκαπενταύγουστο Κοινωνία

23:5012/08

ΠΟΥ: Πάνω από τα μισά νοσοκομεία στη Βηρυτό «εκτός λειτουργίας» Διεθνή

23:4012/08

Γαλλία-Κορωνοϊός: Αριθμός ρεκόρ στα κρούσματα μετά την καραντίνα Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3012/08

Ινστιτούτο Ρ. Κοχ: Πιθανή η διάθεση εμβολίου το φθινόπωρο Διεθνή ,Υγεία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ