Σ.Αναστασιάδης: Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού

Σ.Αναστασιάδης: Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού
Πολιτική   | 05/12/2019 | 12:51

Το έργο διαπρεπών Ελλήνων Επιστημόνων, της Ιατρικής επιστήμης, σε Ελλάδα και εξωτερικό, με λαμπρή Ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία, εξήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης.

Η Διακομματική Επιτροπή της βουλής συνεδρίασε χθες Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στη βουλή, υπό την Προεδρία του βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη και παρουσία του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, με θέμα ημερήσιας διάταξης, «Ιατρική στη Διασπορά και Συνεργασία με Ελληνικά Πανεπιστήμια» επισήμανε πως, με την παγκόσμια αναγνώριση, που ο καθένας ξεχωριστά κατέκτησε, με προσπάθεια και κόπο, είναι οι καταλληλότεροι να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στα πέρατα της γης και να ενισχύσουν τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα.

Την Επιτροπή ενημέρωσαν, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Αστέριος Καραγιάννης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης, και τέσσερις Έλληνες, εξαίρετοι γιατροί που διαπρέπουν στο εξωτερικό, οι κ.κ. Γεώργιος Βέλμαχος, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Παναγιώτης Γιαννούδης, Καθηγητής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας, Διευθυντής του Ορθοπεδικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου, Μιχάλης Γκατζούλης, Καθηγητής Καρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών του Νοσοκομείου RoyalBrompton και Βασίλειος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Παθολογίας – Καρδιολογίας στο GeorgetownUniversity της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.

«Σήμερα στην Επιτροπή μας, έχουμε τη χαρά και την τιμή, να φιλοξενούμε διαπρεπείς Έλληνες Επιστήμονες, Καθηγητές Πανεπιστημίων, όλοι τους της ιατρικής επιστήμης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έλληνες που κάνουν περήφανη τη χώρα μας, εντός και εκτός συνόρων, Έλληνες που προάγουν την αριστεία και την επιστημοσύνη, με λαμπρή Ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία……. Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στα πέρατα της γης και να ενισχύσουμε τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα. Εσείς, με την παγκόσμια αναγνώριση, που ο καθένας ξεχωριστά κατέκτησε, με προσπάθεια και κόπο, είστε οι καταλληλότεροι να το κάνετε αυτό. Να μιλήσετε για τις πρωτοβουλίες σας και το όραμά σας για την Ελλάδα και τον ελληνισμό» σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Αναστασιάδη.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάει με λίγη ταλαιπωρία για τους προσκεκλημένους μας και λίγα εμπόδια για εμάς, η σημερινή Επιτροπή, καθότι την ίδια στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης μαζί με τη δική μας Επιτροπή, ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των Αποδήμων και βεβαίως, αφορά και τους προσκεκλημένους. Νομίζω ότι οι κ.κ. προσκεκλημένοι θα δείξουν την ανοχή τους γι’ αυτό το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής μας.

Σήμερα στην Επιτροπή μας, έχουμε τη χαρά και την τιμή, να φιλοξενούμε διαπρεπείς Έλληνες Επιστήμονες, Καθηγητές Πανεπιστημίων, όλοι τους της ιατρικής επιστήμης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έλληνες που κάνουν περήφανη τη χώρα μας, εντός και εκτός συνόρων, Έλληνες που προάγουν την αριστεία και την επιστημοσύνη, με λαμπρή Ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία.. Μαζί μας βρίσκονται και θα μας ενημερώσουν και για την επιστημονική, αλλά και για την εθνική τους δραστηριότητα ο κ.Αστέριος Καραγιάννης, Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Παθολογίας, ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, ο κ. Γεώργιος Βέλμαχος, Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και Διευθυντής Κλινικής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Θεραπείας στο MassachusettsGeneralHospital, ο κ. Παναγιώτης Γιαννούδης, Καθηγητής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας, Διευθυντής του Ορθοπεδικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Μιχάλης Γκατζούλης, Καθηγητής Καρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών του Νοσοκομείου RoyalBrompton και του ImperialCollege του Λονδίνου και ο κ. Βασίλειος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Παθολογίας – Καρδιολογίας στο GeorgetownUniversity της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ και Διευθυντής του Προγράμματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, Υπέρτασης και Αγγειακών Νοσημάτων στο VAMedicalCenter της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.

Επιτρέψτε μου, πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία και δώσω και στον Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη το λόγο, που τιμά με την παρουσία του την Επιτροπή μας, να πω δύο λόγια για την αφορμή που μας δόθηκε, ώστε σήμερα να βρισκόμαστε όλοι εδώ, και να βρίσκονται κοντά μας και όλοι αυτοί οι εξαίρετοι επιστήμονες.

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται από το Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα εγχείρημα.

Ένα συνέδριο, που σκοπός του είναι η ενίσχυση της συνεργασίας της ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντίστοιχες ιατρικές σχολές του εξωτερικού όπου εργάζονται και διδάσκουν επιφανείς Έλληνες επιστήμονες.

Απώτεροι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας, αποτελούν η καταπολέμηση της εσωστρέφειας του πανεπιστημίου, η απαγκίστρωση του από τον κρατικό εναγκαλισμό, η αποτελεσματικότερη ένταξη του στην κοινωνία, η συνεργία με την αγορά εργασίας, η σύνδεση του, στις ομογένειες δηλαδή, με τη Μητρόπολη, καθώς και η μετατροπή του braindrain σε ελεγχόμενη διακίνηση επιστημονικού δυναμικού αμφίδρομα.

Είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρα η συνένωση των δυνάμεων των διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού, που με το υψηλό επιστημονικό δυναμικό των καθηγητών ιατρικής της ιατρικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας δυναμικής που θα οδηγήσει σε νέα εποχή την αναβάθμιση του ρόλου του πανεπιστημίου και την ανάδειξή του σε κύρια δύναμη ανάδειξης για τη χώρα.

Αυτό, λοιπόν, το συνέδριο, το Hellenic Diaspora Medical Forum, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθεί η Επιτροπή μας διά μέσου αυτών, ο ελληνικός λαός δια μέσω της Επιτροπής μας, αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού για τις πρωτοβουλίες σας, γιατί η Επιτροπή αυτή τη στιγμή βεβαίως δεν καλύπτεται ζωντανά, αλλά το απόγευμα ή αύριο θα προβληθεί και από τα τοπικά και από το τοπικό κανάλι της Βουλής, αλλά και στο εξωτερικό.

Η δικτύωση που επιχειρείται μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, που όπως αντιλαμβάνομαι δεν είναι μόνο επιστημονικό συνέδριο, αλλά ένα βήμα ανάδειξης και επιβράβευσης, αν το θέλετε του επιστημονικού δυναμικού της ομογένειας που μπορεί να αποτελέσει πυξίδα και για άλλα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και επαγγελματικούς κλάδους στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης νέας εποχής.

Η δεκαετία αυτή που σε λίγο φτάνει στο τέλος της πρέπει να είναι διδακτική για όλους μας. Η μεγάλη κρίση που πέρασε η χώρα μας άφησε τα σημάδια της σε όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

Η πίεση που ασκήθηκε τόσο σε θεσμούς, όπως τα πανεπιστήμια, όσο και στους νέους μας με το κύμα φυγής στο εξωτερικό λαμπρών μυαλών και νέων επιστημόνων, καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αξιοποιήσουμε κάθε ικμάδα ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε το μεγαλύτερο μας κεφάλαιο, το ανθρώπινο κεφάλαιο. Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στα πέρατα της γης και να ενισχύσουμε τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα.

Εσείς, με την παγκόσμια αναγνώριση, που ο καθένας ξεχωριστά κατέκτησε, με προσπάθεια και κόπο, είστε οι καταλληλότεροι να το κάνετε αυτό. Να μιλήσετε για τις πρωτοβουλίες σας και το όραμά σας για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε εδώ.Και πριν δώσω τον λόγο στον κ. Υπουργό για έναν χαιρετισμό, θα πρέπει να σας αναφέρω ότι στην Επιτροπή μας βρίσκονται μέλη του προεδρείου της ΠαΔΕΕ, της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, είναι ο κ. Ραπτάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΠαΔΕΕ και ο κ.Σκλαβούνος, μέλος της ΠαΔΕΕ από τον Καναδά.

Επίσης, βρίσκεται ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ ο κ. Καφαντάρης και βεβαίως η κυρία Ευανθία Παπαδάτου από την Γενική Γραμματεία του Απόδημου Ελληνισμού, και η κ.Βασιλική Ζώτου».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15:2017/01

Ένταση στον καταυλισμό της Μόριας Ελλάδα ,Κοινωνία

15:1017/01

Και η Ρωσία στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο Διεθνή

15:0017/01

Πέντε προτάσεις για το νέο ΕΣΠΑ από τον Απ. Τζιτζικώστα Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

14:5517/01

Αγίου Δημητρίου: Αμετανόητοι οι παραβάτες (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

14:5017/01

Οι… σαύρες κόντρα στα φωτιστικά, στο ντέρμπι της Λισσαβώνας! Αθλητισμός

14:4017/01

Γεωργιάδης για ΕΣΠΑ: Δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε χρήματα Πολιτική

14:3817/01

Και πρόεδρος και εθελοντής γιατρός Παραπολιτικά

14:3017/01

Σχοινάς: Διαβεβαιώσεις για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ Πολιτική

14:2717/01

Θεσσαλονίκη: Κάπνιζε στο αεροπλάνο και συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

14:2017/01

Κ. Μητσοτάκης: Οι προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ Οικονομία ,Πολιτική

14:1417/01

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Χαφτάρ Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

14:1017/01

Στοίχημα: Μοιρασιά στην Κρήτη, ζόρια για την Μαρσέιγ Αθλητισμός

14:0017/01

«Απών» στην εκλογή Σακελλαροπούλου ο Α. Σαμαράς Πολιτική

13:5017/01

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας στις 28/1 Ελλάδα ,Κοινωνία

13:5017/01

Ο Ρουβίκωνας ήξερε τον κωδικό της Espresso (VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία

13:3917/01

ΚΥΣΕΑ: Νέοι Αρχηγοί στις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδα ,Πολιτική

13:3017/01

Συναντήσεις Γεωργιάδη με Ελληνοαμερικανικές και Αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις Ελλάδα ,Πολιτική

13:2017/01

Τα τραγούδια «της αρμύρας» του Χρήστου Βερνάρδου Πολιτισμός

13:1017/01

ΥΠΟΙΚ: Διορθώσεις στις υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

12:5017/01

Τα app πληρωμών διευκολύνουν τη ζωή μας! Οικονομία

12:4217/01

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Μέρκελ Πολιτική

12:4017/01

Βουλγαρία: Στα 4 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της EBRD Βαλκάνια

12:3317/01

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Λιβύη Πολιτική ,Σημαντικά

12:3017/01

Στο Διδυμότειχο μεταβαίνει αύριο ο Π. Παυλόπουλος Ελλάδα ,Πολιτική

12:2017/01

Πειραιάς: «Γκαζάκια» σε ναυτιλιακή Ελλάδα ,Κοινωνία

12:1017/01

Θεσ/νίκη: Στο… περίμενε έως και 25 μέρες για ένα φάρμακο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Υγεία

12:0017/01

ΚΟΚ: Έρχονται αυστηρά πρόστιμα για τις ΛΕΑ Ελλάδα ,Κοινωνία

11:5017/01

Θεσ/νίκη: Έκτακτη διακοπή νερού Θεσσαλονίκη

11:3817/01

«Big Bang School»: Ένα αλλιώτικο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκη ,Παιδεία ,Σημαντικά

11:3017/01

Αραμπατζή: «Όσκαρ» διατροφής στο ελληνικό αιγοπρόβειο Ελλάδα ,Κοινωνία

11:2017/01

Υποχωρεί σταδιακά η ομίχλη στο «Μακεδονία» Θεσσαλονίκη

11:1017/01

Τον έψαχναν στην Ιταλία, τον «τσίμπησαν» στη Φλώρινα Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

11:0017/01

Γρεβενά: Κάηκε ανακαινισμένο σχολείο Ελλάδα ,Κοινωνία

10:5017/01

«Αγκαλιά» αλληλεγγύης για τον μικρό Μιχαήλ Πυροβολάκη Ελλάδα ,Θέματα GR Times

10:4717/01

Σε εξέλιξη η συνάντηση Δένδια- Χαφτάρ Πολιτική

10:4017/01

Τους έστελναν στο ΑΤΜ για να τους… ξαφρίσουν Ελλάδα ,Κοινωνία

10:3017/01

Emirates: «Open Day» σε Θεσ/νίκη-Αθήνα για προσλήψεις Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:2017/01

ΕΒΕΘ: Σεμινάριο για εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις Ενέργεια ,Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

10:1017/01

Στήριξη στη Σάμο από το υπ. Τουρισμού Ελλάδα ,Κοινωνία

10:0017/01

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια- Σούκρι Πολιτική

09:5817/01

ΕΡΓΟΣΕ: Παραδόθηκαν τα 140 χλμ της γραμμής Κόρινθος-Πάτρα Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

09:5117/01

ΕΕΘ: Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχ. Κούπκα Δήμοι ,Οικονομία

09:5017/01

Συρία: Στον… δρόμο της προσφυγιάς 2,5 εκατ. παιδιά Διεθνή

09:4017/01

Θεσ/νίκη: Σύγκρουση τριών ΙΧ στην Εγνατία Οδό Θεσσαλονίκη

09:4017/01

ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει σήμερα Πολιτική

09:3017/01

Μόρια: Νεκρός μετανάστης μετά από καβγά Ελλάδα ,Κοινωνία

09:2017/01

ΟΑΕΔ: Χρηματοδότηση για την ταξινόμηση δεξιοτήτων Ελλάδα ,Κοινωνία

09:1017/01

Λιβύη: «Ευχαριστούμε που κρατάτε τον Χάφταρ ασφαλή» Ελλάδα

09:0017/01

Κρήτη: Στον εισαγγελέα ο 51χρονος που σκότωσε τον 79χρονο Ελλάδα ,Κοινωνία

08:4717/01

Σήμερα συναντήσεις Χαφτάρ με Μητσοτάκη- Δένδια Πολιτική

08:3517/01

Επιδόματα: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για το 2020 Ελλάδα ,Κοινωνία

08:2517/01

Ρουβίκωνας: Ανάληψη ευθύνης για τη «Δημοκρατία» Ελλάδα ,Κοινωνία

08:1517/01

Ανατροπή ΙΧ στην Καβάλα Β.Ελλάδα

08:0517/01

ΕΕ: Αντίδραση για τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας Διεθνή

07:5517/01

Έρχεται το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης Κοινωνία ,Οικονομία

07:4817/01

«Μπλοκάκια»: Ποιοι γλιτώνουν τις εισφορές Κοινωνία ,Οικονομία

07:3817/01

Θεσ/νίκη: Αιματηρή συμπλοκή στη Γιαννιτσών Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:3017/01

ΒορΟινά: Leader τα βορειοελλαδικά κρασιά και στη νότιο Ελλάδα Αγροτική Οικονομία ,Β.Ελλάδα

07:2017/01

«Τίναξαν» ATM κι έφυγαν με 40.000 ευρώ Χωρίς κατηγορία

07:1017/01

Διακοπές ρεύματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:0017/01

Ο καιρός σήμερα, Παρασκευή Κοινωνία ,Σημαντικά

06:3017/01

Συρία: 5 εκ. παιδιά εκτοπίστηκαν ή μετατράπηκαν σε πρόσφυγες Διεθνή

06:0017/01

Σεισμός ταρακούνησε τη νότια Ιταλία Διεθνή

05:3017/01

Παναγιωτόπουλος: Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά θα αντιδράσουμε Πολιτική

05:0017/01

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

04:3017/01

Πρωινά «γνωριμίας» με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκη

04:0017/01

Δήμος Θεσ/νίκης: Εγγραφές στα τμήματα τένις Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

03:3017/01

«Κραυγές & Ψίθυροι» στο Τελλόγλειο Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

03:0017/01

«Δεσποινίς Τζούλια» στο Θέατρο Τ Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

01:3017/01

Τι πρέπει να κάνετε όταν όλοι στο γραφείο είναι άρρωστοι Διάφορα ,Υγεία

01:0017/01

Αυτά τα ζώδια είναι πολύ επιλεκτικά στις σχέσεις τους Διάφορα

00:3017/01

Το απρόσμενο χαρακτηριστικό μιας γυναίκας που έλκει τους άνδρες Διάφορα

00:1117/01

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αντιεξουσιαστών στα Jumbo (VIDEO) Θεσσαλονίκη

23:5616/01

Αθήνα: Υποψήφια για τον καλύτερο ευρωπαϊκό προορισμό Πολιτισμός

23:4816/01

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Τελικά δεν κατάλαβε τίποτα Κόμματα ,Πολιτική

23:3816/01

Επίθεση κουκουλοφόρων σε «Espresso» και «Δημοκρατία» Κοινωνία

23:2716/01

Τραμπ: «Κυνήγι μαγισσών» η δίκη της Γερουσίας Διεθνή

23:1816/01

Η αντίδραση Βαρουφάκη στο όχι της Μ. Φύσσα Πολιτική

23:0716/01

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια – Χαφτάρ (VIDEO) Πολιτική

22:5816/01

Κιλκίς: Νεκρός από πυρκαγιά σε κατοικία Κοινωνία

22:4716/01

Πέθανε ο συγγραφέας Κρίστοφερ Τόλκιν Διεθνή

22:3816/01

Ισπανία: Πρόστιμο μαμούθ 52 εκατ. σε ηλικιωμένο Κοινωνία

22:2816/01

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί Κοινωνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ