Σάββας Αναστασιάδης: Είμαστε Έθνος Οικουμενικό

Σάββας Αναστασιάδης: Είμαστε Έθνος Οικουμενικό
Θεσσαλονίκη, Πολιτική   | 14/11/2019 | 14:35

Στην έννοια του Ελληνισμού και του συστήματος αξιών που το προσδιορίζουν και του προσδίδουν Οικουμενική διάσταση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης,

Ο ίδιος τοποθετήθηκε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων  το μεσημέρι της Τετάρτης, με θέμα ημερήσιας διάταξης, την ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Αντώνιο Διαματάρη, για θέματα αρμοδιότητάς του.

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση του Σάββα Αναστασιάδη:

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζουμε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και σας ευχαριστούμε θερμά που είχατε την καλοσύνη να έρθετε και να ενημερώσετε το Σώμα, για τις δραστηριότητες του Υφυπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.
Επίσης, δημόσια θέλω να ευχαριστήσω και εσάς, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, τον κ. Χρυσουλάκη, διότι στο διάστημα που συνυπάρχουμε, εσείς ως Υφυπουργός, ο κ.Χρυσουλάκης, ως Γενικός Γραμματέας και εγώ ως Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, η συνεργασία μας και η επικοινωνία μας στα θέματα και στα προβλήματα που απασχολούν τους συμπατριώτες μας Έλληνες του εξωτερικού, είναι άριστη και ελπίζω έτσι θα συνεχίσει, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν νομίζω πως χρειάζεται, κύριε Υπουργέ, να τονίσω σε εσάς, την δύναμη που έχει ο Οικουμενικός Ελληνισμός, διότι εσείς ο ίδιος ως μέλος αυτής της οικογένειας, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα προβλήματα από κοντά, τα ζήσατε και εκτιμώ πως μπορείτε να τα διαχειριστείτε πολύ καλύτερα. Υπό αυτήν την έννοια, θα έλεγα, ότι αποτελεί τύχη για τους απόδημους ή και σοφή επιλογή του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σας ανέθεσε αυτό το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Στην ολιγόμηνη παρουσία σας στο Υφυπουργείο Εξωτερικών για τα θέματα που αφορούν τους συμπατριώτες μας εξωτερικού, εσείς, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας, θέσατε στόχους και προγραμματισμό ενεργοποίησης και αξιοποίησης της δύναμης του Οικουμενικού Ελληνισμού, σε όλα τα επίπεδα, εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά.

Ήδη έχετε έναν ευρύ προγραμματισμό, αυτών τουλάχιστον που εγώ γνωρίζω, εσείς ξέρετε πολύ περισσότερα, για τον επόμενο χρόνο, φιλόδοξο θα έλεγα σχεδιασμό για ένα ευρύ πεδίο δράσεων, όπου ένα μόνο κομμάτι μας παρουσιάσατε και πιστεύω πως μέσα από τις ερωτήσεις θα ακουστούν πολύ περισσότερα πράγματα.

Η Ν.Δ. διαχρονικά πιστεύει και συμβάλλει μέσα από τη διατύπωση θέσεων και προτάσεων στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, γιατί πιστεύουμε βαθύτατα στη Ν.Δ. ότι οι Έλληνες του εξωτερικού μπορεί να διαδραματίσουν έναν πάρα πολύ σημαντικό και καθοριστικό ρόλο για την πορεία της πατρίδας μας.

Στην προσπάθειά μας αυτή για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν αυτά τα χρόνια, θέτουμε ιεραρχικά, σε πρώτη προτεραιότητα τους Έλληνες του εξωτερικού. Γι’ αυτό, πέρα από αυτά που μας αναφέρατε, θα ήθελα να σας θέσω κι εγώ ορισμένα ερωτήματα και παρακαλώ στη δευτερολογία σας να μας απαντήσετε.
Αναφερθήκατε στα Προξενεία, που βεβαίως είναι ένα τεράστιο θέμα, το γνωρίζω και εγώ, που θέτουν πάντα οι Έλληνες του εξωτερικού. Τι εννοείτε στα Προξενεία; Πως θα βελτιώσετε τη σχέση με τους απόδημους και τι σκοπεύετε να κάνετε; Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα.

Επίσης, με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι οι νέο-μετανάστες Έλληνες που έφυγαν λόγω της κρίσης, μπορούν να επιστρέψουν και πού μπορεί να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια; Ακόμη, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, πώς σκοπεύετε με το συναρμόδιο Υπουργείο, να ενισχύσετε την εκπαίδευση για την ελληνομάθεια, έτσι ώστε μέσω αυτής, να διατηρηθεί ζωντανή η εθνική συνείδηση, η γνώση δηλαδή της ιστορίας και του πολιτισμού και κατ’ επέκταση και της εθνικής συνείδησης. Και πώς σκοπεύετε να αναδείξετε και να ενισχύσετε τη σχέση των Ελλήνων με τη Μητρόπολη, μέσα από Συλλόγους, Ομοσπονδίες και Σωματεία;

Επίσης, πως σκέφτεστε να αναδείξετε και να στηρίξετε, κατά την δική μου εκτίμηση, πιστεύω ότι και εσείς το κάνετε, το σημαντικό ρόλο της εκκλησίας. Το ρόλο που έπαιξε διαχρονικά, η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία και την συμβολή της στην διατήρηση της εθνικής συνείδησης.

Τέλος, τι σκοπεύετε να κάνετε για το ΣΑΕ. Γνωρίζουμε όλοι την πορεία του ΣΑΕ και τα προβλήματα που δημιούργησε. Επίσης, γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει Συνταγματική διάταξη και όλοι συμφωνούμε, ότι πρέπει να υπάρχει μία παγκόσμια εκπροσώπηση των αποδήμων. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό; Η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, από τον τόπο κατοικίας των Ελλήνων του εξωτερικού, πιστεύω ότι οδεύει προς λύση. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία των Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτό πιστεύω. Εσείς αγωνιστήκατε πολύ για αυτό και ως απόδημος, αλλά και ως αρμόδιος Υφυπουργός σήμερα. Αυτό, θα δώσει νέα πνοή, στις σχέσεις των απόδημων με την Ελλάδα.

Η συμμετοχή στην ελληνική οικονομία των Ελλήνων του εξωτερικού, θεωρείται ένα ισχυρό όπλο για την χώρα μας. Πώς θεωρείται ότι μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε; Να μην πω τον όρο αξιοποιήσουμε, ο οποίος δεν είναι δόκιμος. Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε όλοι μας, ότι ο οικουμενικός ελληνισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό κινητοποίησης των υγειών δυνάμεων και όλων των δυνάμεων του ελληνισμού και να στηρίξει την χώρα μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Για αυτό, στα θέματα που τους αφορούν, επιδιώκουμε και εμείς, στην Επιτροπή μας, αλλά και εσείς, το βλέπουμε από την λειτουργία σας, αλλά και η Γενική Γραμματεία να έχουμε εθνική συνεννόηση. Γιατί έτσι θα μπορέσουμε όλοι μαζί να επανορθώσουμε στρεβλώσεις που υπήρχαν από το παρελθόν. Να αποτελέσει αυτό ένα εθνικό όραμα, με στόχους και προγραμματισμό, που θα μας συσπειρώσει όλους προς μία κατεύθυνση.

Αυτή την κατεύθυνση, της ενεργοποίησης όλου του οικουμενικού ελληνισμού σε μία πλευρά, στην πλευρά της ελπίδας και της προόδου. Να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα, είναι μία μεγάλη ευκαιρία. Είναι μία μεγάλη πρόκληση και για εσάς και για εμάς, που ασχολούμαστε.
Οι Έλληνες, είμαστε ένα οικουμενικό έθνος. Είμαστε ίσως το μοναδικό έθνος, που η έννοια ελληνισμός, αναφέρεται σε ένα σύστημα αξιών με οικουμενική διάσταση. Για αυτό το κεφάλαιο που λέγεται οικουμενικός ελληνισμός, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και με αυτή του την διάσταση. Την διάσταση των οικουμενικών αξιών. Σας ευχαριστώ πολύ», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης,

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15:3005/07

Γαλλία: Ανασχηματισμός, αύριο η νέα κυβέρνηση ΕΕ

15:2105/07

Aυγενάκης: Δουλεύουμε για έργα, για αθλητικές εγκαταστάσεις Αθλητισμός ,Πολιτική

15:0705/07

Χαλκιδική: Η ξαφνική κακοκαιρία έριξε δένδρο (VIDEO) Β.Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

14:5905/07

Κλειστή για τρία βράδια η ε.ο. Θεσσαλονίκης- Αθήνας, στην Πιερία Β.Ελλάδα

14:5005/07

Αναστασιάδης: Άριστη η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση Διεθνή ,Πολιτική

14:4205/07

Σε εξέλιξη ισχυρή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO) Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

14:3605/07

Θεσσαλονίκη: Πέντε συλλήψεις για κλοπές Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:3505/07

Τα έργα στη Λεωφόρο Στρατού επιθεώρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

14:2005/07

Νάουσα: Θανάσιμος τραυματισμός μοτοσυκλετιστή Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

14:1805/07

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Ιστορικό clasico των «αιωνίων» Αθλητισμός

14:1105/07

Stoiximan: Τρεις αγώνες σε Ισπανία και Σκανδιναβία Αθλητισμός

14:0205/07

Covid-19: Έξι εκατ. ασθενείς ιάθηκαν, 530.898 πέθαναν Διεθνή ,Κορωνοϊός

13:5605/07

Αντίδραση η Λίβερπουλ, υπομονή η Ρεάλ Αθλητισμός

13:4705/07

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση επενδύει σε βούρκο δήθεν σκανδάλων Χωρίς κατηγορία

13:3205/07

HΠΑ: Διαδηλωτές πέταξαν το άγαλμα του Κολόμβου στο λιμάνι Διεθνή

13:1705/07

Τσίπρας: Ένας χρόνος ΝΔ, όλα ανάποδα Πολιτική

13:0105/07

Βαρουφάκης: Το ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015, έγραψε ιστορία Πολιτική

12:4805/07

Θεοδωρικάκος: Δεν είμαστε συνεταίροι με τον Καλογρίτσα Πολιτική

12:3705/07

Toυρκία: Η γενιά Ζ απορρίπτει τον Ερντογάν Διεθνή

12:1905/07

Mητσοτάκης: Το μήνυμα από τον θρίαμβο του Euro 2004 Αθλητισμός ,Πολιτική

12:1305/07

Στ. Καλαφάτης: Ξαναβρήκαμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

12:0805/07

ΚΙΝΑΛ: Η Δικαιοσύνη να διερευνήσει τις αναφορές Καλογρίτσα Κόμματα

11:5405/07

Ζυρίχη: Τίγρης επιτέθηκε σε φύλακα ζωολογικού κήπου Διεθνή

11:4005/07

Το Στρασβούργο σε «έκτακτη κλιματική ανάγκη» ΕΕ ,Περιβάλλον

11:2605/07

Κικίλιας: Μοριακός αναλυτής στο Νοσοκομείο Χανίων Πολιτική ,Υγεία

11:1305/07

Mητσοτάκης: Όχι σε μνημονιακούς όρους για το Ταμείο Ανάκαμψης Οικονομία ,Πολιτική ,Σημαντικά

11:0005/07

Μidas Man: Ταινία για το»πέμπτο σκαθάρι», τον Μπράϊαν Επστάϊν Πολιτισμός

10:4705/07

Καραμανλής: Πρόσθετα μέτρα και παραγωγή έργων προωθεί η κυβέρνηση Οικονομία ,Πολιτική

10:3105/07

Ο 13χρονος που κατάκτησε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός ,Σημαντικά

10:1505/07

Δυτ. Μακεδονία: Πέντε τροχαία, ένα θανατηφόρο τον Ιούνιο Β.Ελλάδα

10:0005/07

Οι καταναλωτές δεν θα πληρώσουν την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής Ελλάδα ,Ενέργεια

09:4605/07

Μετρό Αθήνας: Αύριο παραδίδεται η επέκταση της Γραμμής 3 Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

09:3105/07

Κροατία: Σήμερα στις κάλπες για νέα κυβέρνηση ΕΕ

09:2105/07

Δημοσκόπηση: Μπροστά η ΝΔ με 18,4% από το ΣΥΡΙΖΑ Επικαιρότητα ,Πολιτική ,Σημαντικά

09:1805/07

Συνάντηση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ με τον Γάλλο πρέσβη Ελλάδα

09:0605/07

Βραζιλία: 1.091 νεκροί σε ένα 24ωρο από τον covid-19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:5305/07

ΕΕ: Το Σεπτέμβριο το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης ΕΕ ,Σημαντικά

08:4005/07

ΗΠΑ: Kάνιε Γουέστ, ένας ράπερ υποψήφιος πρόεδρος Διεθνή

08:1805/07

Άστατος ο καιρός με σποραδικές καταιγίδες και χαλάζι Ελλάδα ,Σημαντικά

08:0905/07

Θεσσαλονίκη: Διακοπή ρεύματος στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

07:3005/07

Ζητείται μοντέλο διαχείρισης 60 δισ. σε μία δεκαετία Οικονομία ,Σημαντικά

00:0205/07

Economist: Έως και 3,7 εκατ. νεκροί από κορωνοϊό μέχρι την άνοιξη του ’21 Κορωνοϊός ,Σημαντικά

23:5604/07

Φύλακας ζωολογικού κήπου τραυματίσθηκε θανάσιμα από τίγρη Διεθνή

23:4504/07

Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από αρδευτικό κανάλι Κοινωνία

23:4004/07

Euro 2004: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν πήγε στην Πορτογαλία Πολιτική

23:3004/07

Στα «λευκά» η Πτολεμαΐδα από το χαλάζι (VIDEO) Κοινωνία

23:1504/07

Σκουρλέτης: Ξαναγυρνάμε σε εποχές πρώτου μνημονίου (VIDEO) Πολιτική

23:0604/07

Στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας η ΧΑΝΘ (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη

23:0004/07

Λαγκάρντ για οικονομία: Έρχονται βαθιές αλλαγές Διεθνή ,ΕΕ ,Οικονομία

22:4504/07

Ολλανδία: «Φεύγει» το φύλο από τις ταυτότητες Διεθνή

22:3004/07

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ τερματίζει τις δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης Κορωνοϊός

22:1504/07

Σε Πορτογαλία και Φινλανδία 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα Κοινωνία

22:0004/07

Βόλος: Εξιχνιάστηκε έγκλημα μετά από 18 χρόνια! Κοινωνία

21:5004/07

Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι κλείνουν σήμερα – Αλλαγές στα λεωφορεία Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

21:4504/07

Κικίλιας: Χρειάζονται μόνιμες λύσεις για τα νοσοκομεία Πολιτική ,Υγεία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ