«Σεισμός» από τον κόσμο στη μεγάλη εκδήλωση του Σάββα Αναστασιάδη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Σεισμός» από τον κόσμο στη μεγάλη εκδήλωση του Σάββα Αναστασιάδη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Το αδιαχώρητο από κόσμο στην εκδήλωση με θέμα «Εκατό χρόνια μετά, στην Προκυμαία του Αύριο», που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης σε αίθουσα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης.

Ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, ήταν η τεράστια αίθουσα του ξενοδοχείου «Porto Palace», στο οποίο ο  Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και Βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, διοργάνωσε σήμερα εκδήλωση με τίτλο «Εκατό χρόνια μετά, στην Προκυμαία του Αύριο» και θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή και το πώς αυτή καθόρισε τη σύγχρονη διαδρομή της χώρας.

Εκατοντάδες πολίτες, φίλοι και γνωστοί του βουλευτή, πολιτικοί, δήμαρχοι, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι φορέων έδωσαν δυναμικό παρών, κατακλύζοντας την πολύ μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου, με τον κ. Αναστασιάδη να εκφράζει την μεγάλη του χαρά και τις ευχαριστίες προς τον κόσμο για τη στήριξη στο πρόσωπο του.

Στην εκδήλωση που συντόνιζε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά, μίλησαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά, λόγω κάποιας ίωσης που τον ταλαιπωρούσε και ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  Γιώργος Κουμουτσάκος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης ανέπτυξε το πώς η Μικρασιατική Καταστροφή, η μεγάλη αυτή τραγωδία, καθόρισε τη σύγχρονη διαδρομή της χώρας.  «Ο ελληνισμός της συντριβής, μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφερε να φέρει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία το γιγάντιο εγχείρημα της εγκατάστασης και αποκατάστασης  των προσφύγων στην Ελλάδα. Και αυτό το σημείο ακριβώς θέλησα να αναδείξω μέσα από την εκδήλωση: το κέρδος που προέκυψε από την καταστροφή, την κληρονομιά που μας άφησε η μεγάλη τραγωδία».

Συνδέοντας την ιστορική με την πολιτική διαδρομή της Ελλάδας από το ’22 μέχρι σήμερα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Είναι η δική μας πολιτική παράταξη αυτή που έπαιρνε διαχρονικά τις κρίσιμες αποφάσεις, αυτές που καθόρισαν τους σταθμούς στην πορεία της χώρας.  υπηρετώντας  με συνέπεια την Πατρίδα και το εθνικό συμφέρον.  Το ίδιο κάναμε και την τελευταία τριετία με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Διανύουμε προεκλογική περίοδο κι αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε και να τα θυμόμαστε για να υπάρχει σύγκριση. Να μην εξαπατηθούμε από τον λαϊκισμό».

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του κ. Αναστασιάδη:

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, μίλησε για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και για την τεράστια πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει το τότε Ελληνικό κράτος των 4,5 εκ. κατοίκων, για τη διαχείριση και ενσωμάτωση του προσφυγικού πληθυσμού που έφτανε το 1,5 εκ.

«Ο εθνικός διχασμός  μας οδήγησε σε κολοσσιαία λάθη και φτάσαμε στην τραγωδία της Μικράς Ασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε για το διάστημα που ακολούθησε από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 μέχρι σήμερα, για το πώς η Ελλάδα στάθηκε στα πόδια της μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

«Διαθέτουμε πανίσχυρη διπλωματική αποτροπή με τις διεθνείς συμφωνίες και τις συμμαχίες μας αλλά και επιχειρησιακή αποτροπή με τους τεράστιους εξοπλισμούς που άλλαξαν τις ισορροπίες στο Αιγαίο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, έδωσε τα συγχαρητήρια του στον κ. Αναστασιάδη, τόσο για την πρωτοβουλία του για τη σημερινή εκδήλωση, όσο και για το έργο του όλα αυτά τα χρόνια.

Μιλώντας για το έργο της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργείου του, σημείωσε πως «καταφέραμε να βοηθήσουμε στο γύρισμα της σελίδας σε μια νέα εποχή, που επιχειρεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και μαζί της γυρίζει σελίδα η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη» είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε τον χαιρετισμό του κ. Καλαφάτη:

Θερμά ήταν και τα λόγια του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, για τον Σάββα Αναστασιάδη. Ο κ. Ζέρβας στάθηκε σε δύο γεγονότα τα οποία όπως είπε δείχνουν την ποιότητα και τον χαρακτήρα του βουλευτή και το πόσο ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Το πρώτο ήταν κατά τον Δεκέμβριο του 2020, εν μέσω του σκληρότατου κύματος πανδημίας με πολλούς νεκρούς, όταν ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον δήμαρχο για να ρωτήσει αν μπορεί να κάνει κάτι ως βουλευτής, για να βοηθήσει την κατάσταση. Το δεύτερο, αφορά στην κίνηση του κ. Αναστασιάδη να λάβει την πρωτοβουλία το 2022, ώστε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), να συνεδριάσουν για πρώτη φορά στην ιστορία, εκτός του χώρου της βουλής, συνεδρίαση που έγινε σε πανηγυρικό κλίμα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Δείτε τι είπε ο κ. Ζέρβας σχετικά:

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήλωσε πως η σημερινή εκδήλωση του κ. Αναστασιάδη «μιλάει απ` ευθείας στις καρδιές μας» , ευχαριστώντας τον σαν δήμαρχος και σαν απλός πολίτης, όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την «μεγάλη εθνική σου πρωτοβουλία να αναδείξεις το θέμα της Μικράς Ασίας, των Ελλήνων του Πόντου, των Ελλήνων της Εγγύς Ανατολής». Κτλ

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τέλος, ανέφερε πως ανάμεσα σε όλα όσα έκανε ο κ. Αναστασιάδης, ήταν να δυναμώσει την φωνή των Ποντίων. Μιλώντας για την ανάγκη να διατηρήσουμε οι Έλληνες την ταυτότητα μας, κάλεσε τον κόσμο και ενόψει εκλογών, να ξεκαθαρίσει ποιους ανθρώπους θέλει να στηρίξει, ποιανού δύναμη φωνής θέλει να ενισχύσει. «Να διαλέγουμε αυτούς που έχουν μια συνέπεια στον λόγο και στην παρουσία τους γενικότερα» είπε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε ένα βίντεο με τον απολογισμό του έργου του κ. Αναστασιάδη κατά την περυσινή χρονιά, ενώ ο ίδιος στη συνέχεια έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Τέλος, μέλη  πολιτιστικών συλλόγων και προσφυγικών σωματείων που έδωσαν επίσης δυναμικό παρών στην εκδήλωση, είπαν παραδοσιακά κάλαντα από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Θράκη και την Καππαδοκία.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top