Σκρέκας: «Ζητήσαμε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης των νοικοκυριών» (VIDEO)

Σκρέκας: «Ζητήσαμε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης των νοικοκυριών» (VIDEO)

Για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας τοποθετήθηκε σχετικά με τις αυξήσεις στην ενέργεια και την εκτόξευση των τιμών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε έκτακτες συνθήκες που έχουν φέρει εκτός ελέγχου τις αγορές ενέργειας, έχουμε ιστορικά υψηλά στις τιμές ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου. Από τον Σεπτέμβριο έχει συμβεί αυτό, και ξεκίνησε ως συνέπεια της πανδημίας, και τώρα συνεχίζεται και ανατροφοδοτείται με τη διεξαγωγή του πολέμου», ανέφερε αρχικά κ. Σκρέκας.

«Συνεχίζουμε τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς σε νοικοκυριά επιχειρήσεις και καταναλωτές. Το μήνα Μάρτιο, οι εταιρείες τιμολογούν με τον μέσο όρο τιμής του προηγούμενου μήνα. Διευρύναμε ελαφρά το ποσό της ενέργειας που επιδοτείται. Ωστόσο, μία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας», συμπλήρωσε.

Η πρόταση της Ελλάδας στο συμβούλιο της Ευρώπης

«Ο πρωθυπουργός ανέδειξε στο συμβούλιο της Ευρώπης για τη δημιουργία ενός κεντρικός ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα δίνει πρόσβαση στα μέλη της Ε.Ε σε χρηματοδοτικές πηγές για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και στο προηγούμενο συμβούλιο, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που κατέθεσε τεκμηριωμένη πρόταση για να στηρίξει τα νοικοκυριά. Πρέπει να γίνει άμεσα αυτό. Η Ελλάδα δίνει κάθε μήνα 300 -400 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις, αυτό εάν το ανάγετε σε επίπεδο έτους ξεπερνά τα 4 δις ευρώ, και ο κόσμος συνεχίζει να μη μπορεί να ανταπεξέλθει», δήλωσε ο κ. Σκρέκας αναφορικά με την ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών.

«Επιδοτούμε στις πρώτες 300 κιλοβατώρες, αυτό αντιστοιχεί σε κατανάλωση που έχουν 7 στα 10 νοικοκυριά, άρα 7 στα 10 νοικοκυριά έχουν κατανάλωση μέχρι 1200 κιλοβατώρες το 4μηνο. Μετά τις επιδοτήσεις, νοικοκυριά που πλήρωναν περί τα 650ευρώ, τώρα πληρώνουν 300-450 ευρώ. Δεν μπορεί να είναι κανείς ικανοποιημένος, γιατί η αύξηση είναι περίπου στα 70 ευρώ το 4μηνο. Τα νοικοκυριά που έχουν λίγα τετραγωνικά και χρησιμοποιούν το ρεύμα, εκεί έχουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά και η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει περαιτέρω», σχολίασε ο κ. Σκρέκας.

«Με τη ΔΕΗ που έχουμε πρόσβαση δεν έχουν φανεί καθυστερήσεις στις πληρωμές στα νοικοκυριά, ωστόσο το πρόβλημα παρατηρείται στις επιχειρήσεις που βάλλονται περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Εμείς επιδοτούμε με 65 ευρώ την μεγαβατώρα. Έχουμε έναν πόλεμο που μαίνεται και κανείς δεν ξέρει τί θα ακολουθήσει. Πρώτο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού και δεύτερον πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ενέργεια θα είναι σε προσιτές τιμές. Έχουμε διερευνήσει σενάρια για την ενεργειακή αποκοπή της χώρας από τη Ρωσία», κατέληξε λέγοντας ο υπουργός Ενέργειας, κ. Σκρέκας.

Πηγή: megatv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δέκα οι καταγγελίες σε βάρος του πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ

Ρωσία: Νόμος της Δούμας οι βαριές ποινές για τη δημοσίευση «ψευδών» ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό

Γεωργιάδης: Μελετάμε νέα επιδότηση στο ρεύμα – Δεν θα πούμε ψέματα, η ακρίβεια θα συνεχιστεί (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Γεραπετρίτης: Λάθος αρχής και εθνικό σφάλμα να μην παρέχουμε πλήρη στήριξη στην Ουκρανία (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Έκλεβαν τσάντες και πορτοφόλια από περαστικούς και ΙΧ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top