Στ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα δεν παίζει με τα εθνικά της ζητήματα»

Στ. Καλαφάτης: «Η Ελλάδα δεν παίζει με τα εθνικά της ζητήματα»

«Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μία διαρκή διαστρέβλωση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ο Ερντογάν ωστόσο αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα με τα εθνικά της ζητήματα δεν παίζει. Η αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η συνεχής ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι στρατηγικές Συμμαχίες που έχουμε οικοδομήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και διασφαλίζουν τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας», τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ.

Και πρόσθεσε: «Οι αντιδράσεις για την αμυντική οχύρωση των νησιών μας δεν είναι καινούργιες. Το καινούριο είναι ότι -με αφορμή των οχύρωσή τους- οι Τούρκοι εγείρουν ουσιαστικά ζήτημα κυριαρχίας των νησιών αυτών. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να κατηγορούν τη χώρα μας για επιθετική πολιτική. Και αυτό είναι βεβαίως και επικίνδυνο και ανεύθυνο. Ουσιαστικά, προετοιμάζεται η τουρκική κοινή γνώμη για πολεμική κρίση με δήθεν ευθύνη της Ελλάδας. Αυτό γίνεται ακόμα σοβαρότερο αν σκεφτεί κανείς ο Ερντογάν αναζητεί μια διέξοδο να εξάγει τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη χώρα του. Μην ξεχνάμε την κατάρρευση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην τουρκική λίρα, ούτε τη δημοσκοπική κατάρρευση του ίδιου του Ερντογάν, ούτε τον εθνικιστικό ανταγωνισμό της Αντιπολίτευσης».

Ο Σταύρος Καλαφάτης εξήγησε ότι «Η Ελλάδα ξεκίνησε την οχύρωση των νησιών αμέσως μετά την εισβολή στην Κύπρο και τις ταυτόχρονες απειλές σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων. Αυτό που έκανε και συνεχίζει να κάνει είναι να ασκεί το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας που κατοχυρώνεται ρητά στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δικαίωμα που δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν πόσο μάλλον όταν η Τουρκία παρέταξε απέναντι στα νησιά μας τη λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Και όταν από το 1995 -με ομόφωνη απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης- προχώρησε στο casus belli».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας και τη μετάλλαξη «Ο», ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι «Το βασικό και απόλυτο όπλο το οποίο έχουμε, ευτυχώς εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στη φαρέτρα μας, είναι ο εμβολιασμός». Και πρόσθεσε: «Όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης τείνουν στο να προτρέψουν και να ωθήσουν όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας να προσφύγουν σ΄αυτό το απόλυτο όπλο κατά του κορονοϊού. Θεωρώ ότι αυτό είναι καθήκον όλων μας. Αυτή ήταν και η παράκλησή μου στις περιοδείες που έκανα στη Μακεδονία, στη Θράκη, στον Έβρο, προτρέποντας τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και όλους τους θεσμικούς παράγοντες να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε: «Η αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν άφησε πίσω το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θράκη και ειδικότερα τον Έβρο. Αναφέρομαι κυρίως σε ζητήματα υποδομών, τα οποία προχωρήσαμε. Τους κάθετους οδικούς άξονες Δράμας – Θεσσαλονίκης και Έδεσσας – Θεσσαλονίκης. Τα έργα σταθερής τροχιάς, όπως την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, τη χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Τοξοτών, τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Καβάλας – Ξάνθης. Και βέβαια η αναβάθμιση του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τ. Γαϊτάνης: Τα δεδομένα λειτουργίας του προηγούμενου τριμήνου έδειξαν πως τα σχολεία είναι ασφαλή

Θετικός στον κορωνοϊό ο Αλέξης Τσίπρας

Συρίγος για εξεταστική στα πανεπιστήμια: Θα έχουν δεύτερη ευκαιρία όσοι νοσούν

Το νέο Προεδρείο του εξέλεξε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Πλεύρης: Τρίτη δόση ή λήξη του πιστοποιητικού σε επτά μήνες

Νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο Θεόδωρος Μήτρακας

Λήξη συναγερμού για τη μετάλλαξη Deltacron – «Τεχνικό λάθος» δείχνουν αναλύσεις

Λιβάδι Ελασσόνας: Με drone, σκύλο και πεζοπόρα τμήματα ψάχνουν τον 17χρονο βοσκό που αγνοείται

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top