Στ. Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη σε τροχιά ανάπτυξης με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε έργα υποδομής

Στ. Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη σε τροχιά ανάπτυξης με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε έργα υποδομής

«Επενδύσεις που συνηγορούν στην ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο αναδεικνύουν το ρόλο της περιοχής. Συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και ενθαρρύνουν και άλλους αναπτυξιακούς διαδρόμους όπως τον τομέα των μεταφορών αλλά και την ανάπτυξη του real estate».

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα “Pagenews.gr» και στην εκπομπή «Ώρα Οικονομίας». Και εξήγησε: «Αναφέρομαι ενδεικτικά στη μεγάλη επένδυση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, με τον σταθμό αποθήκευσης LNG, υγροποιημένου αερίου, επένδυση που στην πλήρη της ανάπτυξη θα φθάσει τα 400 εκ. ευρώ. Αναφέρομαι στον αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, που ουσιαστικά συνδέει τον αγωγό TAP με τη Βουλγαρία, που εγκαινίασαν πρόσφατα οι δύο Πρωθυπουργοί. Αναφέρομαι στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Καβάλα, καθώς το ενεργειακό έχει αναδειχθεί σε μέγα ζήτημα κυρίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στην επιστολή του Πρωθυπουργού στην Ε.Ε. ο Στ. Καλαφάτης επισήμανε: «Όπως και στα θέματα της πανδημίας όπου ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που είχε την πρωτοβουλία και παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί γρήγορα, άμεσα, αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα, κάτι το οποίο δεν ήταν αυτονόητο, έτσι και τώρα, στο ενεργειακό ζήτημα, ο Πρωθυπουργός είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Και αυτό τιμά την Ελλάδα. Η πρόσφατη παρέμβαση του είναι στο πλαίσιο μιας πολιτικής την οποία έχει εξαγγείλει και εφαρμόζει».

Για τις κυβερνητικές προτεραιότητες που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα και το ρόλο του Τομέα Μακεδονίας Θράκης, αφού επισήμανε τη συμβολή του «στην ανάπτυξη και την επιτάχυνση των μεγάλων υποδομών της Βόρειας Ελλάδας», υπενθύμισε τις επενδύσεις που γίνονται κυρίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών, από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες «που δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας και αποτελούν απάντηση στο φαινόμενο του Brain Drain». Και πρόσθεσε: «Επιδιώκουμε να επιστρέψουν οι νέοι μας στην πατρίδα με συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, με άρση της γραφειοκρατίας και γενικότερα τη δημιουργία προϋποθέσεων που καθιστούν τη χώρα μας, τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ελκυστικό επενδυτικό προορισμό ιδιαίτερα στον τομέα των νέων τεχνολογιών». «Το μεγάλο asset και το βασικό κίνητρο για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη τέτοιας μεγάλης εμβέλειας εταιρείες, εστιασμένες κυρίως στον ψηφιακό κόσμο, είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι οι δεξαμενές σκέψης που υπάρχουν», τόνισε ο Στ. Καλαφάτης και αναφέρθηκε στο Α.Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. «Οι απόφοιτοι τόσο σε πτυχιακό αλλά κυρίως σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο έχουν μια διέξοδο προς τις μεγάλες εταιρείες που επιλέγουν να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη».

Για την εξέλιξη των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης

«Η Θεσσαλονίκη για πολλά χρόνια είχε μείνει πίσω. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αφορούν βασικά έργα υποδομής», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών και εξήγησε: «Αναφέρομαι ενδεικτικά στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, η ανάπλαση του οποίου προχωρά με εξαιρετικούς ρυθμούς. Το Μετρό, ένα πολύπαθο έργο που ταλανίζει επί χρόνια τους Θεσσαλονικείς είναι κατά 85% έτοιμο και βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης στο τέλος του 2023. Προχωρά και ο Σταθμός Βενιζέλου, παρ΄ ότι υπήρξαν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που ήθελαν να σταματήσουν το έργο. Θυμίζω και υπάρχει δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα επεκταθεί και προς τη δυτική πλευρά της πόλης, τη μεγάλη αδικημένη. Υπάρχουν και άλλα έργα τα οποία έχουν τρέξει πολύ γρήγορα, για παράδειγμα το Παιδιατρικό Νοσοκομείο».

«Η εξέλιξη που σημειώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα αφορά το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης, η χωροθέτηση του οποίου εξαγγέλθηκε πρόσφατα από τον κ. Χαρδαλιά και από μένα και θ΄ αντικαταστήσει το γερασμένο Θεαγένειο με τη μεγάλη προσφορά στους πάσχοντες συμπολίτες μας. Το νέο Ογκολογικό θα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης, όπως συμβαίνει και με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο και το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Λύσαμε, ταυτόχρονα, μόνιμα και οριστικά το ζήτημα του καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου με θεσμοθετημένη πηγή χρηματοδότησης μέσα από τη συνεργασία μας με το Υ.Π.ΕΝ και τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δάσος Δαδιάς: Τα δάκρυα του δημάρχου και η δραματική έκκληση-«Μην μας ξεχάσετε»

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Άρχισε σαν σήμερα – Ποιες εκπληκτικές εφευρέσεις άφησε πίσω του που ακόμα χρησιμοποιούμε

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 68χρονος μετά από καταγγελία της συζύγου του για εξύβριση-Βρέθηκαν όπλα στο σπίτι του (ΦΩΤΟ)

Παρέμβαση πρωθυπουργού για την υπόθεση υποκλοπών κατά του Ν. Ανδρουλάκη

Θεσσαλονίκη: Εργατικό ατύχημα στη Γέφυρα-Δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά πέφτοντας από ύψος 4 μέτρων

ΠΕΔΚΜ: Πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση των δήμων που βρίσκονται στα όρια του περιαστικού δάσους Σέιχ – Σου

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top