Στ. Καλαφάτης: Με τη Σχολική Διαμεσολάβηση θα μειώσουμε την ενδοσχολική βία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στ. Καλαφάτης: Με τη Σχολική Διαμεσολάβηση θα μειώσουμε την ενδοσχολική βία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η πρωτοβουλία του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών και του υφυπουργού Σταύρου Καλαφάτη, για την εφαρμογή του θεσμού της Σχολικής Διαμεσολάβησης, που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού – Σε εξέλιξη ημερίδα για τον νέο θεσμό στη ΔΕΘ.

Βέβαιος πως ο θεσμός της Σχολικής Διαμεσολάβησης, θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση και εξάλειψη της σχολικής βίας και εκφοβισμού, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης».

Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, η Σχολική Διαμεσολάβηση επιλέχτηκε ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, αρχικά για τη μείωση και στη συνέχεια για την εξάλειψη της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία. Όπως προβλέπει το μέτρο αυτό, ένας μαθητής αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή, για να επιλύσει ειρηνικά την οποιαδήποτε μορφή σύγκρουσης μεταξύ άλλων μαθητών. Η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται διεθνώς για την αποτελεσματικότητα της, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη και για αυτόν τον λόγο, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο Τομέας Μακεδονίας Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, επενδύουν σε αυτήν.

Δείτε τι δήλωσε σχετικά ο κ. Καλαφάτης:

«Η διαμεσολάβηση είναι το μέτρο της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, αλλά ταυτόχρονα είναι μια διαδικασία μετασχηματιστική, μεταμορφωτική, των μερών που συμμετέχουν στη διαμεσολάβηση» τόνισε η κ. Μαρία Πρωτοπαπαδάκη, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, η διαδικασία απομακρύνει τους εμπλεκόμενους από την κλασική αντιδικία και τους βοηθά να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους, τις ανάγκες τους, τα συμφέροντα τους και ταυτόχρονα να ακούσουν, να αφουγκραστούν τα αντίστοιχα συμφέροντα και τις ανάγκες της άλλης πλευράς.

Δείτε την πλήρη δήλωση της κ. Πρωτοπαπαδάκη:

Η σημερινή ημερίδα στοχεύει στην ενημέρωση των διευθυντών και των υποδιευθυντών των σχολείων για τον νέο θεσμό και έρχεται ως συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της Σχολικής Διαμεσολάβησης θα εκπαιδευτούν εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάβουν τον ρόλο των διαμεσολαβητών, δημιουργώντας παράλληλα την ομάδα της σχολικής διαμεσολάβησης. Το επόμενο βήμα αφορά την προσέγγιση της καλά εκπαιδευμένης και καταρτισμένης ομάδας, σε παιδιά τα οποία έχουν συγκρουστεί μεταξύ τους και θέλουν να βρουν μια λύση.

Εκτός από τον κ. Καλαφάτη και την κ. Πρωτοπαπαδάκη, στην ημερίδα μίλησαν η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα και στο κυρίως μέρος της εκδήλωσης οι:

Ζωή Γιαννοπούλου, δικηγόρος -Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, ΗΒ, ΗΠΑ

Σοφία Ζιάκα, δικηγόρος –Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια

Αναστασία Κύρου, διευθύντρια 1ου Γυμνασίου Χαριλάου

Ελισσάβετ Σιμουλίδου, διευθύντρια 3ου Γυμνασίου Θέρμης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top