Σταθάκης με πυρόπληκτους απο το Μάτι για την αποκατάσταση της περιοχής

Σταθάκης με πυρόπληκτους απο το Μάτι για την αποκατάσταση της περιοχής

Συνάντηση είχαν σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ). Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος και η Ρένα Κλαμπατσέα, Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστυκού Περιβάλλοντος.

Στην συνάντηση η επιτροπή κατέθεσε υπόμνημα προτάσεων και συζητήθηκαν οι ρυθμίσεις των θεμάτων δόμησης που ψηφίστηκαν στην Βουλή σήμερα για τις περιοχές που επλήγησαν. Ακόμα, συζητήθηκε η αντιμετώπιση των ζητημάτων που ρυθμίζει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαβούλευση με τους Δήμους που εμπλέκονται και με τους εκπροσώπους επιτροπών των κατοίκων, ώστε να συνεκτιμηθούν οι απόψεις τους και να ενσωματωθούν στην πρόταση της μελέτης του ΕΧΣ για τις περιοχές των δημοτικών ενοτήτων Νέας Μακρής και Ραφήνας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

Για την ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου πρέπει να υπάρξει προέγκριση της σχετικής μελέτης η οποία θα εξεταστεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι δύο τροπολογίες που ψηφίστηκαν σήμερα στην Βουλή με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορούν την δυνατότητα παράτασης στις προθεσμίες υποβολής για την κτηματογράφηση, αλλά και την επιτάχυνση της ανακατασκευής των πληγέντων κτισμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές. Συγκεκριμένα:

1. Η πρώτη τροπολογία αφορά τη δυνατότητα να δίδεται, κατά περίπτωση, παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για την κτηματογράφηση στις περιοχές του έργου «Κτήμα 16», με Υπουργικές Αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό ολοκλήρωσης του έργου σε κάθε περιοχή.

Στόχος της τροπολογίας είναι η διευκόλυνση των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στη συγκέντρωση των απαραιτήτων εγγράφων και δικαιολογητικών για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος η κτηματογράφηση σε όλη την επικράτεια.

Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

2. Η δεύτερη τροπολογία αφορά ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανακατασκευής των πληγέντων κτισμάτων και στην ομαλή αποκατάσταση και ταχύτερη ανάπλαση των πυρόπληκτων περιοχών.

Μεταξύ άλλων η τροπολογία προβλέπει την παύση καταβολής προστίμων, την αναστολή επιβολής κυρώσεων καθώς και την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης βεβαίωσης περί μη υπαγωγής της έκτασης στις διατάξεις δασικής νομοθεσίας (για την πληρέστερη ενημέρωσή σας δείτε το σημείωμα).

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της προσαύξησης επί του ενιαίου ειδικού προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top