Στη Ναυτική Βάση της Σούδας σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στη Ναυτική Βάση της Σούδας σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται σήμερα στις 09.00, το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» στη Ναυτική Βάση της Σούδας.

Επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών

Η κυβέρνηση απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών ανταποκρίθηκε.

Με απόλυτη την ανάγκη ενίσχυσης των ανθρώπων που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία και λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και φυσικά τα αυξημένα περιστατικά που χρήζουν περίθαλψης, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας, για υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Ε.Σ.Υ. για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές. Το Υπουργείο Υγείας προχωράει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική.

Συμβολή των self test στην επιδημιολογική επιτήρηση – Δωρεάν η διανομή τους

Τα self test θα προστεθούν στα χιλιάδες τεστ που γίνονται καθημερινά για την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ. Θα υπάρξει δυνατότητα για δήλωση του αποτελέσματος σε συγκεκριμένη πλατφόρμα. Στόχος είναι τα τεστ να δηλώνονται, ώστε να υπάρξει εντοπισμός ασυμπτωματικών ασθενών και καλύτερη ιχνηλάτηση και κατόπιν να ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για καραντίνα, αυτοπεριορισμό και ό,τι άλλο προβλέπεται. Οι λεπτομέρειες για όλα αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Η Ελλάδα καθιερώνει πρώτη πανευρωπαϊκά την εύκολη διάθεση και ευρύτατη χρήση αυτών των test για την εβδομαδιαία αυτοπαρακολούθηση των πολιτών. Τα τέσσερα self test τον μήνα που παρέχει η κυβέρνηση σε κάθε πολίτη, θα γίνονται εύκολα στο σπίτι, θα παρέχονται δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο. Να σημειωθεί ότι, μαζί με το self test, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν αναλόγως του αποτελέσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευγενίδης: Αιφνιδιαστήκαμε για τη δωρεάν διάθεση των self test (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα

Δύο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Πρόκειται για το κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό και το κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου. Επίσης θα προστεθούν 272 νέα εμβολιαστικά κέντρα και συνολικά θα φτάσουν τα 1.073.

Επίσης, κατά την χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών επισημάνθηκε πως αποκαθίσταται πλήρως η εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca,

Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τον μη εμβολιασμό υγειονομικών

Διευκρινίσεις σχετικά με το τι προβλέπεται να γίνει με τους υγειονομικούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, έδωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτώμενη σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξήγησε ότι είναι θέμα κοινωνικής και ηθικής ευθύνης των υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο. Εναπόκειται, προφανώς, στη συνείδηση του καθενός. Απευθύνεται έκκληση σε όλους να κάνουν το εμβόλιο.

Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση, αυστηροποιείται το πρωτόκολλο για υποχρεωτικό testing, δύο φορές την εβδομάδα, όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών επισημαίνεται ότι μόλις το 0,2% των εμβολιασθέντων και με τις δύο δόσεις των εμβολίων έχουν νοσήσει. Και όσοι νόσησαν ήταν είτε ολιγοσυμπτωματικοί είτε τελείως ασυμπτωματικοί.

Για την έκθεση Μπορέλ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά κρίνει την έκθεση Μπορέλ ισορροπημένη και θετική, καθώς όπως επισημαίνουν, περιλαμβάνει πολλά ικανοποιητικά στοιχεία, αν και υπάρχουν και ορισμένες ελλείψεις.

Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται καταρχήν το γεγονός ότι η έκθεση, όπως είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περιέχει μια διττή προσέγγιση: Αφενός στοιχεία για μια ενδεχόμενη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, τα οποία μάλιστα αναφέρονται ρητά και αναλυτικά. Αναφέρεται μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, εφόσον η Τουρκία παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και προκαλέσει ενέργειες που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τα συμφέροντα της Ε.Ε. και κρατών-μελών της. Το ενδεχόμενο αυτό, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά, αποτελεί κίνητρο για την Τουρκία να επιστρέψει σε μια προοπτική συνεργασίας και να αποφευχθεί μια αρνητική δυναμική.

Όσον αφορά την λεγόμενη θετική ατζέντα αναφέρεται ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί τμηματικά και κυρίως με τρόπο αναστρέψιμο και ότι θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Τουρκία θα δείξει εποικοδομητική συμπεριφορά τους επόμενους μήνες.

Οι πηγές υπογραμμίζουν ακόμη ως θετικό το γεγονός ότι η έκθεση είναι ξεκάθαρη ως προς το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ότι δηλαδή θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και εάν δεν βρεθεί λύση από τα δύο μέρη το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό η έκθεση αναφέρεται στα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2020 στον Έβρο, επισημαίνοντας ξεκάθαρα ότι η Τουρκία με ενεργό τρόπο ενθάρρυνε μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν με τη βία στην Ε.Ε., κάτι που αποτελεί για ακόμη μια φορά αναγνώριση ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016. Επίσης, γίνεται αναφορά στη διακοπή των επιστροφών προς την Τουρκία από τα ελληνικά νησιά που είναι υποχρέωσή της με βάσει τη Κοινή Δήλωση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, υπάρχουν, ωστόσο, ελλείψεις. Δεν υπάρχει ευρύτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Δεν υπάρχει, επίσης, αναφορά στο «casus belli». Σε κάθε περίπτωση η συνολική εκτίμηση είναι ότι τα θετικά στοιχεία υπερτερούν των όποιων ελλείψεων.

Αναγνωρίζεται ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη, παρά τα θετικά βήματα και ότι απαιτείται χρόνος για να αξιολογηθεί αν η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και αξιόπιστη. Ως εκ τούτου, οι πηγές υπογραμμίζουν πως οι διάφορες επιλογές, τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές, διέπονται από τις αρχές της αιρεσιμότητας, αντιστρεψιμότητας και αναλογικότητας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top