Στη Σύνοδο της Διαδικασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Σύνοδο της Διαδικασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Βερολίνο θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετέχει στη σύνοδο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και θα έχει τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκθέσει όλες τις εξελίξεις για την τουρκική προκλητικότητα, συμπεριλαμβανομένου του νέου επεισοδίου ανοιχτά της Σάμου. Πηγές επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα από τα πλέον σοβαρά επεισόδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στην Εσθονία για επαφές με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Το κρίσιμο επεισόδιο ανοιχτά της Σάμου

Συγκεκριμένα, την Τρίτη τουρκική ακταιωρός εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και δυσκόλεψε το έργο του Λιμενικού και της Frontex, τη στιγμή που εκτελούσαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 3,8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Σαμιοπούλας Σάμου. Το τουρκικό σκάφος, αφού ειδοποιήθηκε από πλοίο ξένης σημαίας για τον εντοπισμό νεκρού, εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προχώρησε σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού. Κατά την περισυλλογή της σορού, ενώ το περιπολικό σκάφος Λιμενικού Σώματος προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι βρίσκεται σε ελληνική επικράτεια, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο ελληνικό σκάφος ενώ παράλληλα έκανε και επίδειξη οπλισμού.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, η τουρκική ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή για έρευνα προς εντοπισμό αγνοουμένων, ούτε δήλωσε στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης την παρουσία της. Οι κινήσεις της δυσχέραιναν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frontex, καθώς και την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων. Μάλιστα, το περιστατικό εξελίχθηκε παρουσία ιταλικού σκάφους της Frontex, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει τον οργανισμό.

Οι τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας αναδεικνύονται κι από περιστατικό που κατεγράφη στην περιοχή του Καφηρέα. Πρόκειται για ένα ακόμη τραγικό ναυάγιο σκάφους που μετέφερε δεκάδες μετανάστες οι οποίοι είχαν αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ευρώπη. Παρά τις εντατικές προσπάθειες των ελληνικών αρχών, οι οποίες κινητοποιήθηκαν άμεσα ώστε να διασώσουν τους ναυαγούς εν μέσω ανέμων ισχύος 7 έως 8 μποφόρ και ριπές που ανέρχονταν στα 9 μποφόρ, οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατέστησαν ουσιαστικά αναπόφευκτη την τραγωδία.

Ειδικοί επισημαίνουν πως σκάφη όπως το ιστιοπλοϊκό που βυθίστηκε ανοιχτά της Εύβοιας αποπλέουν από τις ακτές της Τουρκίας, από τα λιμάνια και τις μαρίνες της και «είναι αδύνατο να μην γίνονται αντιληπτά από τις τουρκικές αρχές». Με βάση τα στοιχεία του 2021, που φανερώνουν ότι το 80% των αναχωρήσεων από την Τουρκία κατέληξε κατευθείαν στην Ιταλία, προκύπτει ότι οι διακινητές που δρουν στα τουρκικά παράλια αξιοποιούν στη χάραξη των διαδρομών τους τα διεθνή ύδατα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά, συνεχίζοντας να θέτουν ανενδοίαστα σε κίνδυνο τις ζωές απελπισμένων ανθρώπων.

Σαφή μηνύματα και διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας

Σε αυτό το φόντο, τα ελληνοτουρκικά και ειδικά οι προκλήσεις της Άγκυρας βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα ενημέρωσης του πρωθυπουργού προς τους ομολόγους του. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία όχι μόνο στέλνει σαφή μηνύματα στη γειτονική χώρα αλλά υπογραμμίζει και στις διεθνείς επαφές του, την άρνηση της Τουρκίας να συμπαραταχθεί με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να πείσουμε τις χώρες που δεν εφαρμόζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας πως αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση, ειδικά όταν πρόκειται για μέλη του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές να κλείσουμε τα “παραθυράκια” που επιτρέπουν στη Ρωσία να τις παρακάμψει», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με την Κάγια Κάλλας στο Ταλίν της Εσθονίας.

Στην ατζέντα τα ενεργειακά

Στη Σύνοδο κυρίαρχο θέμα θα είναι βεβαίως τα ενεργειακά και ο πρωθυπουργός θα βάλει στο κάδρο τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας.

Με πρόσκληση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, στη σύνοδο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», θα πάρουν μέρος οι ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Βοσνία Ερζεγοβίνη), η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλοι ηγέτες χωρών της περιοχής όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, το Βερολίνο προειδοποίησε τη Σερβία σχετικά με τη στενή της σχέση με τη Ρωσία, στάση που θα μπορούσε να περιπλέξει την προσέγγισή της στην ΕΕ, όπως δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μητσοτάκης: Μάστιγα η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών – Υποδειγματική η εξιχνίαση πρόσφατων υποθέσεων

Κ. Μητσοτάκης από Εσθονία: Δεν μπoρούν να λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία χωρίς το Διεθνές Δίκαιο

Στην Εσθονία σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κ. Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για την ανοδική πορεία της χώρας στην κατάταξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε έκθεση του EIU

Μητσοτάκης από Λιθουανία: Η Ελλάδα κρατά κλειστή την πόρτα στις απειλές κατά της εδαφικής της ακεραιότητας

Κ. Μητσοτάκης από Λιθουανία: Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση το συντομότερο για το θέμα της ενεργειακής κρίσης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top