Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας

Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας

Στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε σήμερα η η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Σερβίας, Ελλάδας και Κύπρου μέσα σε ένα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, Ελλάδας και Κύπρου πραγματοποίησαν σήμερα στο Βελιγράδι την πρώτη τριμερή συνάντηση όπου εξέτασαν τις προοπτικές ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και το μεταναστευτικό.

Μάλιστα, οι υπουργοί Νίκολα Σελάκοβιτς, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης συμφώνησαν η τριμερής αυτή να αποτελέσει μόνιμο σχήμα συνεργασίας που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, με την επόμενη να προγραμματίζεται να λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, οι τρεις υπουργοί τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας στα Βαλκάνια και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμφωνώντας μεταξύ άλλων πως πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις παραβατικότητας του διεθνούς δικαίου στη Μεσόγειο.

«Η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να αποτελέσει θάλασσα συνεργασίας και όχι θάλασσα που θα ασκείται η αναχρονιστική πολιτική των κανονιοφόρων», είπε ο Έλληνας υπουργός στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι αυτή θα πρέπει να προκύψει χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Παράλληλα, για το ζήτημα του Κοσόβου, εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ