Στη Βουλή από τον Σάββα Αναστασιάδη η επιστροφή του ΕΦΚ καυσίμων σε αλιείς του Θερμαϊκού

Στη Βουλή από τον Σάββα Αναστασιάδη η επιστροφή του ΕΦΚ καυσίμων σε αλιείς του Θερμαϊκού

Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τον υπουργό Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης ζητά να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που προέκυψαν στη διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων σε αλιείς του Θερμαϊκού.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 για την επιστροφή του ΕΦΚ καυσίμων αλιέων, εκδιδόταν από τον προμηθευτή καθημερινά δελτία αποστολής και στο τέλος του μήνα εκδιδόταν ένα συνολικό τιμολόγιο με βάση το οποίο γινόταν η επιστροφή του ΕΦΚ. Με βάση νέες διατάξεις από την 1.1.2022 ο καθημερινός εφοδιασμός των καυσίμων πρέπει να γίνεται μόνο με τιμολόγιο.

«Στον Θερμαϊκό κόλπο υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτών που ασχολείται με την αλιεία, την οστρακοαλιεία και την μυδοκαλλιέργεια, με σημαντικό εξαγωγικό προσανατολισμό των αλιευμάτων τους. Λόγω καθυστερημένης ενημέρωσης οι βενζινοπώλες, μετά την 1.1.2022 συνέχιζαν να εφοδιάζουν με καύσιμα τα σκάφη είτε με δελτία αποστολής, είτε με αποδείξεις , είτε με τιμολόγια, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Τελωνείου δεν μπορούν να δεχτούν άλλα παραστατικά εκτός των τιμολογίων», επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης.

Κατόπιν αυτών και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους αλιείς της περιοχής να καταθέσουν τα αντίστοιχα παραστατικά για την επιστροφή του ΕΦΚ καυσίμων, ο κ. Αναστασιάδης προτείνει το πρώτο τρίμηνο του 2022 (1.1.2022-31.3.2022) να χαρακτηρισθεί ως μεταβατικό.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ( Απ.5253/17/05/2022) Προς : Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα -Κοιν. προς: Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

EgnatiaPass: Διακοπή υπηρεσιών λόγω αναβάθμισης υποδομών

Επιδημιολογικός χάρτης: 505 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – 3.319 στην Αττική

ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές: 152.193 ψήφισαν για την εκλογή του προέδρου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top