Στις 12.00 ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ μπιν Αλ-Χουσεΐν.
Μετά τη χθεσινή συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσαν σκληρή απάντηση στην Άγκυρα για τις μεθοδεύσεις στα Βαρώσια.
Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην Τουρκία: «Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Θα το πω για ακόμα μία φορά: Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού, και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών». Κλείνοντας επίσης τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως «Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται πάντα με στόχο τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και πάντα με διάθεση για συνεργασία με όλους και πριν απ’ όλα με τους γείτονές μας. Με τους οποίους οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν πάντα ανοιχτοί παρά τις δυσκολίες. Αλλά πάντα όμως με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τις ειρηνικές προθέσεις και τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Και στη σύνθετη αυτή πραγματικότητα οφείλουμε να συνεργαστούμε και όπως πάντα να την αντιμετωπίσουμε από κοινού».
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «το αντικείμενο του μεταξύ μας συντονισμού εστιάζεται και στις δράσεις που από κοινού θα αναλάβουμε ενόψει της νέας αξίωσης της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού με την αναγνώριση κυριαρχίας στο παράνομο υποτελές μόρφωμα από την Τουρκία» και προσέθεσε: «Μία αξίωση που θα πρέπει να πω ότι είναι κάθετα αντίθετη με το σύνολο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σίγουρα εκτός των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα.
Είναι αδιανόητο να αναμένει κανένας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αποδεχτεί τη δημιουργία ενός μορφώματος, δηλαδή ενός ανεξάρτητου κράτους, το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία. Και στο οποίο κατά βάση κανένα ανθρώπινο δικαίωμα ή δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων που έχουν προσφυγοποιηθεί, των οποίων οι περιουσίες έχουν σφετεριστεί από την κατοχική Τουρκία, θα μπορεί να ελπίζει κανένας, ότι ένα ανάλογο μόρφωμα, θα μπορεί να είναι βιώσιμο ή ανεκτό είτε από τα Ηνωμένα Έθνη είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Οι στόχοι του νομοσχεδίου για την Αναβάθμιση του Σχολείου
Από βήματος της Ολομέλειας μίλησε χθες ο πρωθυπουργός στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις». Όπως είπε «οι ρυθμίσεις για το νέο σχολείο έρχονται να συμπληρώσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δηλώνουν κυρίως την πολιτική μας επιλογή η οποία είναι και προσωπική μου επιλογή η δημόσια εκπαίδευση να καταστεί και πάλι εθνική προτεραιότητα, να γίνει μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, ευκαιρία ατομικής προκοπής για όλους και καταλύτης για τη συνολική πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας. Οργανώνει σε σύγχρονα πρότυπα τη ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης. Σε αυτή την επιχείρηση αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου αξιοποιούνται όλες οι δυνάμεις».
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση του δυναμικού των εκπαιδευτικών, σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης ελευθερίας, διαρκούς υποστήριξης και αυξημένης λογοδοσίας με σκοπό τη δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου σχολείου, που να εξασφαλίζει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά. Το νομοσχέδιο αποτελείται από 3 αλληλένδετους πυλώνες:
-Ο πρώτος αφορά στην ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων.
-Ο δεύτερος στη θέσπιση μηχανισμού αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών ως μέσου για την ενδυνάμωσή τους.
-ο τρίτος στην ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης για την αποτελεσματική παιδαγωγική υποστήριξη του σχολείου.
Επιπλέον, εισάγεται ένα οργανωμένο σύστημα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού επιπέδου του κλήρου και τη συνέχιση εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Προβλέπεται, επίσης, η διεξαγωγή όλων των εκλογικών διαδικασιών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς και η δυνατότητα συνεδρίασης των συλλογικών οργάνων των ιδρυμάτων με τηλεδιάσκεψη.
Προτεραιότητες του νομοσχεδίου για «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά»
Όπως υπογραμμίζουν πηγές, το νομοσχέδιο όπως το λέιει και το όνομά του, αποβλέπει σε μια μεταρρύθμιση για τους νέους, που μπορεί να ανατρέψει την πεποίθηση των περισσοτέρων ότι «δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη».
-Στηρίζεται στη λογική της υιοθέτησης του «ατομικού κουμπαρά», καθώς οι εισφορές των νέων εργαζόμενων θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, «χτίζοντας» ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές συντάξεις τους.
-Κεντρική ιδέα του νέου συστήματος είναι η εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και εθελοντικά για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.
-Το αποθεματικό θα το διαχειρίζεται ένα νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, που θα υπόκειται σε αυστηρή κρατική εποπτεία.
– Οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών επενδυτικών προφίλ, του «συντηρητικού», του «ισορροπημένου» και του «επιθετικού», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα για περισσότερο έλεγχο στη σύνταξή τους και το ύψος της.
-Από τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί προέκυψε ότι το νέο σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις.
Στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης έχει προβλεφθεί ασφάλεια τόσο για τους σημερινούς συνταξιούχους, όσο και για τους νέους ασφαλισμένους
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας για το νομοσχέδιο:
Πρώτον, όσον αφορά στους σημερινούς συνταξιούχους, δεν επηρεάζεται ούτε η καταβολή, ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν βάσει του υφιστάμενου συστήματος. Το χρηματοδοτικό κενό που τυχόν προκύψει, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό. Οι μελέτες που εκπονήθηκαν έδειξαν ότι το καθαρό κόστος που προκύπτει μέχρι το 2050 είναι 6 δις ευρώ (Κόστος της μεταρρύθμισης 56 δισ. ευρώ και όφελος 50)
Δηλαδή το λεγόμενο «κόστος μετάβασης» ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που η κρατική δαπάνη για συντάξεις κάθε χρόνο ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ.
Και δεύτερον, για τους νέους ασφαλισμένους, το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά ότι κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε συν τον πληθωρισμό, ακόμα και στην μάλλον απίθανη περίπτωση που οι επενδύσεις στις διεθνείς αγορές δεν πάνε καλά.
Καθοριστική η σημασία του εμβολιασμού – Απροστάτευτοι οι ανεμβολίαστοι.
Οι αισθητά μειωμένες νοσηλείες κατά το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με συγκρίσιμο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με το τρίτο κύμα, αποδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού όπως επισημαίνουν ειδικοί και πηγές. Υπογραμμίζουν ότι τα σημαντικά οφέλη του εμβολιασμού στη δημόσια υγεία φαίνονται ξεκάθαρα αν συγκρίνουμε τα δεδομένα των κρουσμάτων και των νοσηλειών μεταξύ του 3ου με αυτά του 4ου -πιο επιθετικού- κύματος της πανδημίας.
Έως την Κυριακή είχαν πραγματοποιηθεί 10,2 εκ. εμβολιασμοί με το 53,3% του γενικού πληθυσμού και το 61,3% του ενήλικου πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση. Τα αποτελέσματα που έχει φέρει αυτό το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού στο στη δημόσια υγεία και σύστημα υγείας προκύπτουν από από τη σύγκριση με τα δεδομένα του τρίτου κύματος. Συγκεκριμένα:
Την εβδομάδα 26/4/2021, λίγο μετά την κορύφωση δηλαδή του 3ου κύματος, είχαμε αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, και συγκεκριμένα:
-7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων 2451
-ενεργά κρούσματα 25355
-7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία 462
-νοσηλευόμενοι 5343
-διασωληνωμένοι 813
-7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων θανάτων 79
Την εβδομάδα 19/7/2021, και ενώ ήδη μετράμε 4 εβδομάδες από την έναρξη του 4ου κύματος, τα αντίστοιχα δεδομένα είναι:
-7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων 2568 (+4,8%)
-ενεργά κρούσματα 24353 ( -4%)
-7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία 138 (-70%)
-νοσηλευόμενοι 1045 (-80,4%)
-διασωληνωμένοι 125 (-84,6%)
-7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων θανάτων 8 (-90%)
Συνεπώς – υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές – και συμπερασματικά, με παρόμοια στατιστικά κυκλοφορίας του ιού και κρουσμάτων στην κοινότητα έχουμε 70% λιγότερες ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους. Τονίζουν ότι «τα δεδομένα αυτά είναι συντριπτικά υπέρ της χρησιμότητας των εμβολιασμών για την προστασία της υγείας των πολιτών που επέλεξαν να εμβολιαστούν και τη μείωση της επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας. Και μάλιστα απέναντι σε μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη του ιού, όπως είναι η μετάλλαξη Δ».
Ωστόσο επισημαίνουν παράλληλα, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς όσο αυξάνεται το μερίδιο του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί προφανώς θα αυξάνεται και ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών που θα κολλάνε τον ιό αλλά θα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά.
Πρόγραμμα πρωθυπουργού
Στις 10.00 το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό, στη Βουλή των Ελλήνων, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ).
Στις 12.00 ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ μπιν Αλ-Χουσεΐν.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον Βασιλιά της Ιορδανίας.
Στις 15.50, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ μπιν Αλ-Χουσεΐν.
Στις 19.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο 99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA στο ξενοδοχείο Divani Caravel και θα παραλάβει το βραβείο «AHEPA Socrates Award».