Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε χθες στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στην κορυφή της ατζέντας των 27 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη σύνοδο που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο, βρίσκεται για άλλη μία φορά η Ουκρανία.
Οι τελευταίες εξελίξεις στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ στο Κίεβο είναι ζητήματα που θα εξεταστούν στη συνέχειά τους, όπως είχε γίνει και στις δύο προηγούμενες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο.
Θα εξεταστούν όμως και η ανταγωνιστικότητα, η ενιαία αγορά και η οικονομία, η ενέργεια, οι εξωτερικές σχέσεις και άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης.
Σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η σύνοδος θα ξεκινήσει με γεύμα εργασίας στις 11.30 ώρα Βρυξελλών, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Στην αρχή της συνόδου, ο πρόεδρος Ζελένσκι θα συμμετάσχει μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία σε όλες τις διαστάσεις του, καθώς και για τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον λαό της. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης σχετικά με:
- τη λογοδοσία των δραστών
- την περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής πίεσης προς τη Ρωσία
- τη χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας
- τη στήριξη για την κάλυψη των στρατιωτικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας
- την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια
Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν διαθέσει περίπου 67 δισ. € στην Ουκρανία και τον λαό της. Θέσπισαν επίσης μια άνευ προηγουμένου δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, με ορατές επιπτώσεις στο καθεστώς και την οικονομία της.
«Η ΕΕ είναι ενωμένη όσον αφορά την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και θα στηρίξει τη χώρα για όσο χρειαστεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ανταγωνιστικότητα και ενιαία αγορά της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ευρώπης για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας και τρόπους για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της ενιαίας αγοράς.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν επίσης την πρόοδο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική βάση της ΕΕ μπορεί να προσαρμοστεί τόσο στην πράσινη όσο και στην ψηφιακή μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητήσουν σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων:
- η ευρωπαϊκή πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες
- η πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών
- αναθεωρημένο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις
Οικονομία και εμπόριο
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξαγάγει στρατηγική συζήτηση σχετικά με τις γεωπολιτικές πτυχές της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ και θα εξετάσει τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2023, τον ετήσιο κύκλο συντονισμού της οικονομικής, δημοσιονομικής, εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής εντός της ΕΕ, και αναμένεται να προσυπογράψουν τη σύσταση σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ και την ετήσια επισκόπηση της βιώσιμης ανάπτυξης για το 2023.
Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει συνέχεια στη σύνοδο που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2022 και θα προβεί σε απολογισμό των ενεργειών για:
- την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας
- τη μείωση της ζήτησης αερίου
- τη διαφύλαξη της ασφάλειας εφοδιασμού
- τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα
Προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί η εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές και θα συζητηθούν τρόποι για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης την ετοιμότητα και τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για αυτόν τον χειμώνα και τις μελλοντικές ψυχρές περιόδους.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της ΕΕ ανέθεσαν στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή να εξετάσουν την υλοποίηση των συμπερασμάτων τους για τη μετανάστευση. Η πρόεδρος της Επιτροπής και η σουηδική προεδρία θα παράσχουν συνοπτική ενημέρωση επί του θέματος.
Σημειώνεται επίσης ότι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί αύριο (24 Μαρτίου) σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης σε διευρυμένη σύνθεση και με τους 27 ηγέτες.
Στο πλαίσιο αυτής οι ηγέτες θα συζητήσουν μαζί με τους προέδρους Lagarde και Donohoe την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Θα ασχοληθούν επίσης με τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση και θα αξιολογήσουν τη χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.