Οι τελευταίες εξελίξεις και η πολύ μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης φαίνεται ότι επηρεάζουν εκτός των άλλων και τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές μετά την αναμέτρηση με απλή αναλογική.

Tου Θεόδωρου Α. Παπαδόπουλου

Είναι πλέον προφανές ότι δεν τίθεται ούτε κατ’ ελάχιστο η πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας που ήταν το μοναδικό σενάριο με πιθανότητες να πραγματοποιηθεί και αυτή η κατάσταση δημιουργεί νέες σκέψεις στο κυβερνητικό «στρατόπεδο».

Πηγές από τη Νέα Δημοκρατία πλέον ξεκάθαρα τοποθετούν το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο με την υπόθεση παρακολούθησης του.

Αυτή η νέα πραγματικότητα την οποία σκιαγραφεί η Νέα Δημοκρατία και την φέρνει μόνη της στην προσπάθεια της συγκέντρωσης της πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή, βάζει σε πολλές σκέψεις τους επιτελείς του κόμματος.

Η συζήτηση που ήδη γίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχει να κάνει με την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου και ειδικότερα της αλλαγής του μπόνους εδρών που θα έχει το πρώτο κόμμα.

Σήμερα αυτό το μπόνους είναι 30 έδρες και η συζήτηση είναι αν θα πρέπει να επανέλθει σε αυτό που ήταν και παλαιότερα δηλαδή στις 50 έδρες για το πρώτο κόμμα. Φυσικά και πρόκειται να υπάρξουν αντιδράσεις ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φεύγοντας από την εξουσία νομοθέτησε για την απλή αναλογική, τα αποτελέσματα της οποίας στην τοπική αυτοδιοίκηση που εφαρμόστηκε ήταν καταστροφικά και επέφεραν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ίσως ήθελαν οι εμπνευστές της.

Στην ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή το ανάλογο σκηνικό το ζήσαμε με τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις το 1989 και 1990 με το νόμο 1847/1989 (παραλλαγή της απλής αναλογικής) που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου λίγους μήνες πριν. Ο νόμος αυτός αποκλήθηκε «νόμος Κουτσόγιωργα», αλλά στην πραγματικότητα προετοιμάστηκε από μια ομάδα πολιτικών επιστημόνων κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, με προεξάρχοντα τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Γιώργο Κίσσονα.

Σε πολικό επίπεδο ήταν μια προσπάθεια «ναρκοθέτησης» της επόμενης κυβέρνησης η οποία σχημάτισε τελικά μια πολύ εύθραυστη πλειοψηφία η οποία και την κράτησε στην εξουσία για τρία χρόνια. Όμως και τότε μετά το καταστροφικό αυτό διάστημα η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε προχωρήσει σε μια αλλαγή του εκλογικού νόμου που επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ που επικράτησε στις εκλογές του 1993 να σχηματίσει κυβέρνηση με πολύ άνετη πλειοψηφία εντός της Βουλής.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που εύκολα μπορεί να γίνει αδιέξοδη αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Το αμέσως επόμενο διάστημα που παράλληλα θα γίνει γνωστός και ο νέος «χάρτης» των εδρών ανά την Ελλάδα με την ενσωμάτωση των στοιχείων της απογραφής ενδεχομένως θα δούμε και αυτή την τροποποίηση που θα έχει ως γνώμονα την αποφυγή νέων περιπετειών σε ένα πολύ ασταθές περιβάλλον, λόγω τόσο των ελληνοτουρκικών που δεν έχουν σταματήσει να μας ανησυχούν άλλα και του πολέμου στην Ουκρανία το μόνο που θα έλειπε στην χώρα θα ήταν η ακυβερνησία και η συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top