Στο Σπήλι Ρεθύμνου και το ΠΑΓΝΗ σήμερα ο πρωθυπουργός

Στο Σπήλι Ρεθύμνου και το ΠΑΓΝΗ σήμερα ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το πρωί το Σπήλι Ρεθύμνου όπου διενεργούνται εμβολιασμοί από κινητή μονάδα. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Η συμφωνία εταιρικής σχέσης της Ελλάδας ήταν η πρώτη που υποβλήθηκε και η πρώτη που εγκρίθηκε

Η έγκριση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» για την Ελλάδα ανακοινώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη εργασίας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Ελίζα Φερέιρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως ανέφερε η επίτροπος, η Ελλάδα έγινε χθες η πρώτη χώρα το πρόγραμμα της οποίας εγκρίνεται. «Είναι χαρά μου να ανακοινώσω ότι η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το πρωί τη Συμφωνία Ελληνικής Εταιρικής Σχέσης. Και (η Ελλάδα) είναι το πρώτο κράτος μέλος με εγκεκριμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2021-27.

«Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά για μένα. Αλλά αυτό τιμά το έργο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, όλο το επιτελείο που εργάστηκε πολύ- πολύ σκληρά σε όλες τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε η Ελίζα Φερέιρα.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Αν κοιτάξουμε το συνολικό ποσό, αυτή η νέα συμφωνία για το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης αντιπροσωπεύει συνολικά, αν συμπεριλάβουμε και τα εθνικά κεφάλαια, 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για τα επόμενα έξι χρόνια» ανέφερε απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και αν προσθέσουμε σε αυτά τα 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων, τα 13 δισ. ευρώ δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα υπόλοιπα πακέτα χρηματοδότησης της ΕΕ, έχουμε σχεδόν 77 δισ. ευρώ. Να το επαναλάβω. Έχουμε 77 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζω ότι δουλέψαμε πολύ, πολύ σκληρά για να το πετύχουμε αυτό. Το δικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πήγαμε ακόμα καλύτερα με τη συμφωνία εταιρικής σχέσης. Ήταν η πρώτη που υποβλήθηκε και από σήμερα γίνεται και επίσημα η πρώτη που εγκρίνεται, όπως μόλις ανακοινώσατε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βασικοί στόχοι του νέου ΕΣΠΑ

Βασικοί στόχοι του νέου ΕΣΠΑ -όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- είναι η περιφερειακή σύγκλιση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετάβαση προς μια οικονομία με λιγότερες και τελικά μηδενικές εκπομπές, αλλά και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση της δημιουργίας πολλών και καλών θέσεων εργασίας για τους νέους της χώρας. Η Ελλάδα -όπως τόνισε- μετατρέπεται σε επενδυτικό προορισμό. Κινητοποιούμε ξένα, αλλά και ντόπια κεφάλαια. Και με την προσθήκη των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δημιουργούμε ένα πολλά υποσχόμενο περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο που ουσιαστικά διήρκησε μια δεκαετία και να διασφαλίσουμε πως η επόμενη δεκαετία θα είναι μια δεκαετία ταχείας αλλα και ποιοτικής ανάπτυξης.  Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η ανάπτυξη του ΑΕΠ, αλλά και η ποιότητα της ανάπτυξης, η συνοχή, η πράσινη μετάβαση, η εγγύηση ότι καμιά περιοχή της χώρας δεν θα μείνει πίσω, κυρίως οι περιοχές όπου εφαρμόζουμε μια ταχεία απεξάρτηση από τον λιγνίτη, όπως η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Έχει εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον, επενδυτικό ενδιαφέρον για νέου τύπου επενδύσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία καλύτερων και πιθανότατα περισσότερων θέσεων εργασίας στη Δυτική Μακεδονία και την περιοχή της Μεγαλόπολης.

Προειδοποίηση για έξι νησιά – Ένα βήμα πριν τα περιοριστικά μέτρα Ίος και Μύκoνος

Σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασάς και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο  σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο.

Η επιδημιολογική τους εικόνα, όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία και για το λόγο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, ενώ προσέθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου προκαλεί ανησυχία.

Ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο, βρίσκονται η Ίος και η Μύκονος, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.

Εν τω μεταξύ την επιδεινωμένη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παρουσιάζει ο αναθεωρημένος χάρτης που δημοσίευση ο ECDC, καθώς πλέον καμία περιοχή της Ελλάδας δεν χαρακτηρίζεται με πράσινο χρώμα όπως συνέβαινε πριν από μια εβδομάδα.

Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών

Στη δημοσιότητα  δόθηκαν οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» για την οικονομική χρήση του 2019 όσων είναι υπόχρεοι κατάθεσης στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής.
Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που κατατέθηκαν στην Επιτροπή το 2020 και αφορούν την οικονομική χρήση του 2019, συνολικά, ανέρχονται σε 1.114.
Οι δηλώσεις που αναρτώνται και στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων είναι ανέλεγκτες όπως τις κατέθεσαν οι υπόχρεοι.
Η Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «η δημοσίευση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων στα ΜΜΕ επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το περιεχόμενό τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων», βάση του νόμου 3213/2003.

Νέο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή 1908 παράνομων οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία

Νέο αίτημα προς τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση επιστροφή 1908 παράνομων οικονομικών μεταναστών που διαμένουν στα ΚΥΤ των νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία, κατέθεσε η κυβέρνηση. Με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων  Ύλβα Γιόχανσον, τον επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι και τον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ζητά την άμεση επιστροφή 1908 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Η επιστροφή στην Τουρκία όσων εισήλθαν στην Ελλάδα από τη γειτονική χώρα και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί βάσει της πρώτης παραγράφου της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία αναφέρει με σαφήνεια πως όσοι μετανάστες έχουν μπει από την Τουρκία στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016 και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Περίπου 17 μήνες, η Τουρκία επιμένει να αρνείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, χωρίς επιχειρήματα. Ωστόσο, οι ταχείες διαδικασίες ελέγχων για Covid-19 στην Ελλάδα και η σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια, όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Πρόκειται για απαραίτητο βήμα της αυστηρής, αλλά δίκαιης πολιτικής που ασκεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ