Στο Στρασβούργο ο Κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Στο Στρασβούργο ο Κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10.00 π.μ. (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στο Στρασβούργο.

Στις 10.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων.

Στις 13.00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε πολλαπλά μέτωπα – Ολονύχτια μάχη στη Φωκίδα

Πενήντα δύο δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν χθες σε όλη τη χώρα μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα.

Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο είχαν οριοθετηθεί και ελέγχονταν. Στο Κρανίδι η εικόνα ήταν καλή και η εκτίμηση ήταν ότι θα ετίθετο υπό έλεγχο μέσα στη νύχτα.

Στην πυρκαγιά της Φωκίδας που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα από ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί κοντά στο Σερνικάκι, υπήρχε ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και είχαν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές. Ο άνεμος είχε πέσει και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το πρωί αναμενόταν να έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ένα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK, και εκτέλεσαν 33 πτήσεις. Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων “ΟΛΥΜΠΟΣ”. Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες 136 πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομάντο. Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα μία χώρα ανοιχτή σε όσους θέλουν να ενσωματωθούν σε αυτή

Με τον 19χρονο μαθητή από το Ιράν Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, ο οποίος αρίστευσε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις μολονότι έφτασε στην Ελλάδα πριν από μόλις τρία χρόνια, συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι μία πολύ ωραία ιστορία η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι πάντα μία χώρα ανοιχτή σε όσους θέλουν να ενσωματωθούν σε αυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, είχε τηλεφωνήσει στον μαθητή προκειμένου να τον συγχαρεί και να τον προσκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έλληνες είναι αυτοί που μετέχουν της ημετέρας παιδείας, αυτοί που αισθάνονται Έλληνες και θέλουν να μάθουν τη γλώσσα, να ζήσουν εδώ, να κάνουν οικογένεια εδώ. Και θέλουμε να είμαστε πάντα πάρα πολύ ανοιχτοί σε περιπτώσεις σαν και εσένα για να δώσουμε σε όλα τα παιδιά τα οποία ήρθαν εδώ -γιατί έχουμε κάνει μια μεγάλη δουλειά στα παιδιά, ειδικά στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα- σε αυτούς που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να μπορέσουν να μάθουν τη γλώσσα, να σπουδάσουν εδώ, να ζήσουν εδώ», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να ακούσει από τον νεαρό μαθητή για την εμπειρία του στη χώρα μας, το πόσο εύκολα προσαρμόστηκε στο σχολικό περιβάλλον αλλά και τους λόγους που επέλεξε να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και να παραμείνει στην Ελλάδα.

Ο 19χρονος ευχαρίστησε τους καθηγητές του αλλά και τα υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης για την υποστήριξη που του προσέφεραν. «Χωρίς όλους αυτούς τους ανθρώπους αυτό που έκανα δεν θα ήταν δυνατό», είπε ο Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί.

Ο αριστούχος μαθητής αφηγήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πώς έφτασε στη Λέσβο μαζί με την οικογένειά του το 2019 και πώς εντάχθηκε στο σχολικό σύστημα, με την υποστήριξη της οργάνωσης Παιδικά Χωριά SOS και της διοίκησης του ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, με αποτέλεσμα να αριστεύσει στις πανελλήνιες εξετάσεις παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν γνώριζε καθόλου ελληνικά.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχολείο από το οποίο αποφοίτησε στην Ελλάδα. «Πήγα στο Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης. Που είναι πάρα πολύ καλό σχολείο δεν το συζητάμε, οι καθηγητές απίστευτοι, δεν έχω λόγια», είπε.

Ο 19χρονος σημείωσε πως πρόθεσή του είναι να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος- Μηχανικός σε ελληνικό πανεπιστήμιο και να παραμείνει στην Ελλάδα.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το παράδειγμα του 19χρονου μαθητή και τόνισε ότι η περίπτωσή του αναδεικνύει την άλλη όψη του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

«Κάθε χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της, από την άλλη μεριά είμαστε μία χώρα ανοιχτή, που προσφέρει δικαιώματα και ευκαιρίες σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μείνουν, να ζήσουν και να ενσωματωθούν με τον δικό τους τρόπο στην ελληνική κοινωνία. Και χαίρομαι ειλικρινά που το συμβολίζεις αυτό και μακάρι να μπορούμε το δικό σου παράδειγμα να είναι παράδειγμα για άλλα νέα παιδιά», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Εικοσιδύο παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Εικοσιδύο παρεμβάσεις για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου προδιαγράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών που περιλαμβάνει μέτρα άμεσης αλλά και μεσοπρόθεσμης απόδοσης.

Στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνεται η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 27 βαθμούς το καλοκαίρι και στους 19 το χειμώνα και στα μεσοπρόθεσμα η αναβάθμιση των συστημάτων φωτισμού και η προμήθεια συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Η απόφαση φέρει τις υπογραφές των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, και έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών του Ιουνίου, οπότε και παρουσιάστηκε το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο.

Ο στόχος για τους φορείς του Δημοσίου, όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τίθεται στο 10% τουλάχιστον, σε σχέση με τις καταναλώσεις της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Για τα επόμενα έτη ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι στα μισθωμένα ακίνητα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα υλοποιούνται με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, ενώ οι δαπάνες για την εφαρμογή των μέτρων βαρύνουν τους φορείς του Δημοσίου.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο Δημόσιο περιλαμβάνουν τα εξής:

α. ‘Άμεσα Μέτρα

i. Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προληπτική συντήρηση για τα συστήματα ψύξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.7.2022 και για τα συστήματα θέρμανσης μέχρι 31.10.2022. Μετά την ολοκλήρωση κάθε συντήρησης, συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον Διοικητικό Υπεύθυνο το “Φύλλο συντήρησης και ρύθμισης του συστήματος κλιματισμού (θέρμανση/ ψύξη)” του Παραρτήματος I της παρούσας.

ii. Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/κλιματιζόμενα κτίρια όσο και σε μη, βάσει των προδιαγραφών του προτύπου ΕΛΟΤ EN 15251:2007. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά την θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά την χειμερινή στους 19ο C.

iii. Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

iv. Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

v. Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.

vi. Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.

vii. Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού.

viii. Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter).

β. Μεσοπρόθεσμα Μέτρα

i. Μείωση αέργου ισχύος ηλεκτρικών καταναλώσεων με κατάλληλο εξοπλισμό αντιστάθμισης για την αύξηση του συντελεστή ισχύος τους σε επίπεδο κατ’ ελάχιστον 0,95.

ii. Αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων φωτισμού με τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων συγκεκριμένου τύπου και διατάξεων αυτοματισμού για τον έλεγχο της σβέσης ή/και μείωσης της φωτεινότητάς τους.

iii. Προμήθεια συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών Energy Star.

iv. Φύτευση δωμάτων, εφόσον είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό.

v. Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τα καυσαέρια λεβήτων.

vi. Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από απορριπτόμενη θερμότητα του συμπυκνωτή του ψύκτη, σε περίπτωση χρήσης αερόψυκτης μονάδας.

vii. Διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τον απορριπτόμενο αέρα των κλιματιζόμενων χώρων.

viii. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, το οποίο θα διευκολύνει τη μέτρηση, παρακολούθηση, καταγραφή, επεξεργασία και επιτόπια και διαδικτυακή προβολή των λειτουργικών στοιχείων και αποτελεσμάτων τόσο των επιμέρους ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου, όσο και συστημάτων Building Energy Management Systems (ΒEMS) συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης δεδομένων και αποτελεσμάτων.

ix. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης.

x. Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου θερμότητας (θερμοστάτες, είτε συμβατικοί, είτε έξυπνοι, και ελεγκτές θερμοστατικών βαλβίδων θερμαντικών σωμάτων, ωρομετρητές).

xi. Εγκατάσταση συστήματος αναλογικού ελέγχου σταθερής θερμοκρασίας σε κεντρικές κλιματιστικές μονάδες.

xii. Εγκατάσταση προγράμματος για αφή-σβέση συστημάτων θέρμανσης-ψύξης.

xiii. Εγκατάσταση κυκλοφορητών υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

xiv. Μόνωση σωληνώσεων συστημάτων θέρμανσης

xv. Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.

xvi. Χρήση ψυχρών έγχρωμων ή λευκών βαφών κατά τον εξωτερικό χρωματισμό των κατακόρυφων όψεων των κτιρίων.

Νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Ιούλιο, ανακοινώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, ώστε να αξιολογηθούν όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή – προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top