Στρατός Ξηράς: «Κινούμενο τείχος» σε Έβρο και νησιά – Στην Ελλάδα ακόμα 130 θωρακισμένα M1117

Στρατός Ξηράς: «Κινούμενο τείχος» σε Έβρο και νησιά – Στην Ελλάδα ακόμα 130 θωρακισμένα M1117

Απόλυτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος από το ΓΕΣ – Τα στέλνει άμεσα στα σύνορα ο Αρχηγός, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Στις 29 και 30 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η παραλαβή 130 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) τύπου M1117, τα οποία προστίθενται στα 44 που παρελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2021, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Τα Μ1117 παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA) και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής, επαυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς, λόγω της ευελιξίας τους και της ενισχυμένης θωράκισής τους.

Στα χρώματα του ελληνικού Στρατού θα βαφτούν τα οχήματα που παρελήφθησαν

Η παραλαβή των ΤΤΟΑ τύπου M1117 θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα όπως έχει προγραμματιστεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είμαι περήφανος που βλέπω 130 ακόμη τεθωρακισμένα οχήματα τύπου M1117 που παραδίδονται στην Ελλάδα, να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το τέλος του 2022, οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ελλάδα με συνολικά 1.200 [τέτοια οχήματα], χωρίς κόστος μέσω του προγράμματος EDA. Η αμυντική συνεργασίας [μας] είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπο Λαλούσης, θέλει να θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα μεταχειρισμένα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης M1117 «Guardian» ζητώντας να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατόν σε Έβρο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα πρώτα 44 M1117 «Guardian», αφού έφτασαν στις αρχές Δεκεμβρίου στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής όπου πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των πρώτων στελεχών του Στρατού Ξηράς πάνω στο όχημα που θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων στη φύλαξη των συνόρων.

Παράλληλα με την εκπαίδευση των στελεχών, στο ΚΕΤΘ τα M1117 εξοπλίστηκαν με ασυρμάτους, αλλά και οπλισμό, με τα στελέχη του Στρατού Ξηράς να τα «φορτώνουν» με πολυβόλα, ώστε να ανταπεξέλθουν σε κάθε περίσταση που θα προκύψει στη νευραλγική περιοχή των συνόρων. Μάλιστα, επειδή όπως έχουμε αναφέρει, ο διαγωνισμός για την ενίσχυση με οπλικά συστήματα των M1117 θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, στα πρώτα 44 θωρακισμένα οχήματα τοποθετήθηκαν ασύρματοι αλλά και πολυβόλα από το απόθεμα του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ με το που φτάνουν τα θωρακισμένα M1117 στις Μονάδες εκστρατείας, θα ξεκινά άμεσα η ταχύρυθμη εκπαίδευση των στελεχών που υπηρετούν στα σύνορα, ώστε το συντομότερο δυνατό τα 44 M1117 να είναι πανέτοιμα επιχειρησιακά και το προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο.

Στρατός Ξηράς Θωρακισμένα

Επισημαίνουμε πως η κατάσταση των M1117 είναι πολύ καλή και όπως εκτιμάται θα προσφέρουν πολύτιμες και πολυεπίπεδες υπηρεσίες στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, με στρατιωτικές πηγές να τονίζουν πως τα M1117 θα αποτελέσουν μια κινητή «ασπίδα» σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, ικανά να δράσουν σε κάθε πεδίο, από τους βούρκους του Έβρου μέχρι τους στενούς δρόμους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Πηγή: newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμβούλιο υπ. Ενέργειας: «Βολές» κατά Gazprom – Στο 32 % τα αποθέματα στην Ευρώπη

Δήμος Θεσσαλονίκης: Έκτακτη σύσκεψη αύριο για τις παιδικές χαρές

Α. Τζιτζικώστας: Τρία έργα παρακαταθήκη της Περιφέρειας στην Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά στη Βέροια

Μασούτης: Τα Επιμελητήρια κοντά στις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top