Συναντήσεις με επιχειρηματίες και ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο στην ατζέντα του πρωθυπουργού

Συναντήσεις με επιχειρηματίες και ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο στην ατζέντα του πρωθυπουργού

Συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, θα έχει σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τόκιο, ενώ στη συνέχεια θα απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Στην ομιλία του, αναμένεται, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, έχει αφήσει πίσω της τη δημοσιονομική κρίση και προχωρά με αυτοπεποίθηση, σταθερότητα και αξιοπιστία σε ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις.

Χθες Ελλάδα και Ιαπωνία υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας, με την οποία αναβαθμίζουν σημαντικά τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις και εγκαινιάζουν ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμό, τουρισμό.

Η Κοινή Δήλωση υπεγράφη κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Φούμιο Κισίντα ενώ ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση παρουσία των δύο αντιπροσωπειών και παρατέθηκε επίσημο δείπνο.

Αναβάθμιση στρατηγικών σχέσεων και σημαντικές συμφωνίες

«Μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις σχέσεις μας, σε επίπεδο κορυφής, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες. Η Ελλάδα και η Ιαπωνία αντιπροσωπεύουν δύο αρχαίους πολιτισμούς με πολύτιμη παγκόσμια πολιτιστική συνεισφορά. Είναι ταυτόχρονα δύο σύγχρονα κράτη, δύο ισχυρές δημοκρατίες, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και που συμφωνούν σε ιδιαίτερα σημαντικά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στη συζήτησή τους εντόπισαν μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, «δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο και πολύ σταθερό επενδυτικό προορισμό και εμπορικό εταίρο».

Παράλληλα δήλωσε πως ενημέρωσε τον Ιάπωνα ομόλογό του για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας η οποία αναπτύχθηκε σχεδόν 5,6% το 2022, σε ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου που προβλέπεται για την ευρωζώνη, και αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και οι οποίες όπως επισημαίνεται «διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως», είναι οι εξής:

– Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού,

– Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας,

– Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI) (υπογράφεται σήμερα),

– Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO) (υπογράφεται σήμερα),

– Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η επίσκεψή του στην Ιαπωνία δίνει νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις.

«Έχουμε συνάψει και υπογράψει σημαντικές συμφωνίες. Την πιο σημαντική ενίσχυση των οικονομικών μας δεσμών, φυσικά, θα αποτελέσει η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους. Και πιστεύω ότι σήμερα θέσαμε τα θεμέλια για μια αμοιβαία προσοδοφόρα συνεργασία μεταξύ ομοϊδεατών στρατηγικών εταίρων. Είμαι βέβαιος ότι Ελλάδα και Ιαπωνία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες των λαών μας για διαρκή ειρήνη και ευημερία.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε μάλιστα πρόσκληση στον Ιάπωνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Ελλάδα και να δει από «πρώτο χέρι» τη μεταμόρφωση της χώρας μας από ουραγό στην ΕΕ σε πρωταγωνιστή αλλά και για να προωθήσουν από κοινού τη σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης σε Ιάπωνες επιχειρηματίες: «Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» (ΦΩΤΟ)

Τόκιο: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, πρίγκιπα Ακισίνο (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι… θέτουν «υποψηφιότητα» για τη Λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων

Κοσμοσυρροή για τον Στ. Καλαφάτη στην εκδήλωση για τον απολογισμό του έργου του στο υπουργείο (VIDEO -ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top