Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Ποια θέματα είναι στην ατζέντα

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Ποια θέματα είναι στην ατζέντα

Συνεδριάζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το υπουργικό συμβούλιο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης -η οποία θα αρχίσει στις 11 πμ- θα γίνει η παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, δράσεων για τη δημόσια διοίκηση.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις αφορούν τα εξής:

α) Ερανιστικό νομοσχέδιο,

β) Καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής,

γ) Ενημέρωση για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού,

δ) Αποτίμηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου τομέα,

ε) Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας: 540 έργα και παρεμβάσεις 4,2 δισ. ευρώ για τη Στερεά Ελλάδα του 2030

Στο μεταξύ, παρουσιάστηκε χθες στη Λαμία το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιούνται, έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται από την κυβέρνηση περισσότερα από 540 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το σχέδιο αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες:

– Πρώτος άξονας: Σύγχρονα δίκτυα και υποδομές (οδικοί άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές, λιμάνι Αγίου Κωνσταντίνου). Μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργεί το νότιο τμήμα του άξονα Ε65, ενώ εξελίσσεται και το τμήμα Μπράλος – Άμφισσα της διαγώνιας αρτηρίας Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο. Με βάση το σχέδιο αναβάθμισης των σιδηροδρόμων, τα 122 χιλιόμετρα της υφιστάμενης μονής γραμμής Τιθορέα-Δομοκός θα αντικατασταθούν από διπλή διαδρομή. Έως τέλη φθινοπώρου θα έχει εγκατασταθεί Τηλεδιοίκηση και στα τμήματα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας όπου το έργο έχει καθυστερήσει. Έτσι, η περιοχή μετατρέπεται σε μεταφορικό κόμβο ολόκληρης της χώρας.

– Δεύτερος άξονας: Αγροτική παραγωγή και πράσινη μετάβαση (αρδευτικά έργα, διαχείριση απορριμμάτων, αποκατάσταση ελαιώνα Άμφισσας). Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο φτάνει στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, τους Δελφούς και το Καρπενήσι.

– Τρίτος άξονας: Επένδυση και αξία στην περιοχή (ενίσχυση απασχόλησης, στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, τουρισμός).

– Τέταρτος άξονας: Δίπλα σε κάθε πολίτη – Ποιότητα ζωής (Παρεμβάσεις για αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων του του Πολιτισμού, κατασκευή φοιτητικών εστιών και και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση και επέκταση Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων, αναπλάσεις και υποδομές για τον αθλητισμό, υποδομές για τη Δικαιοσύνη). Μεταξύ άλλων το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, είναι πλέον έτοιμο. Νέες φοιτητικές εστίες και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στη Λαμία, μέσω ΣΔΙΤ. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων λύνεται με την ΜΕΑ και τον ΧΥΤΥ της πόλης. Παράλληλα, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε πρώτη φάση θωρακίζονται οι Δελφοί από τα φυσικά φαινόμενα, ώστε, στη συνέχεια, να προχωρήσει η μεθοδική αποκατάσταση των μνημείων του αρχαιολογικού τους χώρου.

– Το αναπτυξιακό σχέδιο Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνει, επίσης, ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με έργα άνω των 300 εκατ. ευρώ. Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους ρητινοκαλλιεργητές, αναδασώσεις, οδικές ενώσεις αναβάθμιση των τοπικών Κέντρων Υγείας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:

-Το Σχέδιο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος αποτυπώνει το όραμά μας για το πώς βλέπουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Την Ελλάδα της προόδου, και της ευημερίας. Μια Ελλάδα η οποία έκανε σημαντικά βήματα προόδου μέσα σε αυτή την τετραετία. Θα πρέπει να κάνει άλματα. Να πάμε πιο γρήγορα, να πάμε πιο τολμηρά, να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Πλησιάζουμε στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να πλησιάσουμε ακόμα πιο γρήγορα στους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και σε μια σειρά από άλλους δείκτες όπου υπολειπόμαστε.

-Έχουμε αυξημένη αξιοπιστία όταν μιλάμε για τέτοια σχέδια επειδή αποδείξαμε αυτήν την τετραετία ότι μπορούμε να συνδυάσουμε τη διαχείριση κρίσεων -διότι δε μας έτυχαν και λίγα- με έναν απτό αναπτυξιακό προγραμματισμό, ο οποίος ήδη έχει πολύ συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα.

-Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε, μετά από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση πέντε ημερών τον Ιούλιο του 2020. Τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης θα τα καρπωθούν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Θα μας βοηθήσει ώστε να μην έχουμε σημαντικές περιφερειακές αποκλίσεις όσον αφορά στην ανάπτυξη.

-Η «δύναμη πυρός» την οποία έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν. Συνδέεται βέβαια και με τη συνολική απόδοση της ελληνικής οικονομίας, η οποία σήμερα είναι ουσιαστικά πρωταθλήτρια στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη πρακτικά είναι κοντά στο 6%, με το μέσο όρο της Ευρωζώνης να είναι λίγο παραπάνω από το 3%. Αυτή την Ελλάδα παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού, γιατί το 2019 παραλάβαμε την Ελλάδα ουραγό στην ανάπτυξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Εμείς μόνο μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει και θα το κάνουμε

Το όραμα του για την Ελλάδα του μέλλοντος, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας  στη Λαμία, σε μια ομιλία κατά την οποία πραγματοποίησε έναν συνοπτικό απολογισμό της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, αναφερόμενος στους βασικούς στόχους για την επόμενη τετραετία. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, τόνισε ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο, και επισήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ΝΔ τήρησε τις βασικές δεσμεύσεις της προς το λαό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: Η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών (VIDEO)

Αναφερόμενος στην πρόταση Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε οξείς τόνους: «Όσοι μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, παραπέμπουν σε παραλυσία» είπε. Και συνέχισε: «Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ πρωθυπουργός που θα ηγηθεί την επόμενη ημέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Δηλαδή, άλλον να θέλουν και άλλος να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα βγει αύριο;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γεωργιάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά για τις ευθύνες της ΡΑΣ, γιατί η ηγεσία της διορίστηκε επί των ημερών του

ΑΠΘ: Συγκίνηση και ενός λεπτού σιγή για τα Τέμπη στην τελετή για την επέτειο της Εθνεγερσίας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

28 μέρες μετά τα Τέμπη, κανείς δεν ξεχνά – Μηνύματα σε αυτοσχέδιο μνημείο στο ΠΑΜΑΚ (ΦΩΤΟ)

Μετρό και Τραμ θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο – Αναστέλλεται η απεργία

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα αυτή την τετραετία, αλλά πρέπει να πάμε πιο γρήγορα

Μητσοτάκης: Η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών (VIDEO)

Κρήτη: Στον εισαγγελέα ο 66χρονος λυράρης που βίαζε και εξέδιδε τον 11χρονο – Εκτός ΕΣΥ ο γιατρός

Δίκη των 12: Βίντεο με την κραυγή του Άλκη και τα μοιραία δευτερόλεπτα

Μπαίνει στην… πρίζα ο εξοπλισμός για δίκες εξ αποστάσεως-Ποιοι οι σκοποί του εγχειρήματος (ΦΩΤΟ)

Μητσοτάκης: Οι σταθερές κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα οι πιο κατάλληλες για τη χώρα

«ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»: Ποιοι είναι οι έξι νέοι υποψήφιοι που ανακοίνωσε η παράταξη Ζερβά

Εύοσμος: Καταγγελία για bullying σε μαθήτρια – Της επιτέθηκαν και ανέβασαν βίντεο στο TikTok (VIDEO) 

Κρήτη: 66χρονος βίαζε και εξέδιδε ανήλικο αγόρι μέσω Διαδικτύου -Συνελήφθησαν γιατρός και μουσικός

Τέμπη: «Δε φέρει ευθύνη» – Τι θα υποστηρίξει ο επιθεωρητής Λάρισας του ΟΣΕ (VIDEO)

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top