Σύνοδος Κορυφής: Κλειδί τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Σύνοδος Κορυφής: Κλειδί τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10:00, θα συμμετάσχει για δεύτερη μέρα στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και οι μετακινήσεις ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην ατζέντα της χθεσινής πρώτης μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στήριξε, για άλλη μία φορά, την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και επανάλαβε την ανάγκη για αυστηρά μηνύματα στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την Ε.Ε., καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Επισήμανε ότι αν δεν το πράξουμε εμείς ως Ε.Ε. θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Για το στόχο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή

Χθες διεξήχθη στη Βουλή συζήτηση προς ενημέρωση του Σώματος για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση για να εξετάσουμε από κοινού πως το θεσμικό μας πλαίσιο θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα εξουσιαστικής και σεξουαλικής κακοποίησης που εκδηλώνονται δυστυχώς και στη χώρα μας. Ένα κύμα αποκαλύψεων, το οποίο σηκώθηκε μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου στο χώρο του αθλητισμού. Ήδη απλώνεται στο χώρο της τέχνης, αλλά και οριζόντια σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και δεύτερον, γιατί αυτή η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει σήμερα να χάσει το στόχο της. Να μετατραπεί σε ένα ακόμα πεδίο φτηνής κομματικής αντιπαράθεσης και να βυθιστεί στο βούρκο του λαϊκισμού. Λες και το έγκλημα έχει χρόνο και η ντροπή ιδεολογία. Καθώς και η πατρίδα μας εισέρχεται στον παγκόσμιο κύκλο του κινήματος που ονομάστηκε #MeΤoo, διαμορφώνεται η ανάγκη για περισσότερη αλήθεια και δικαιοσύνη, τόλμη και ωριμότητα», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

Για τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συζήτηση δεν τοποθετήθηκε στο σωστό της πλαίσιο. Είπε: «Τουλάχιστον τρεις πολιτικοί αρχηγοί ήρθαν σήμερα στη Βουλή για να κάνουν μία ομιλία τελείως γενική… χωρίς να δώσουν το χρόνο και τη σημασία που αναλογεί στην ουσία του θέματος που ήρθαμε να συζητήσουμε… Η κυβέρνηση κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις. Δεν άκουσα τίποτα να λέτε γι’ αυτές τις προτάσεις, απολύτως τίποτα. Σας ρωτώ, λοιπόν: Έχουμε ένα πλαίσιο εννέα προτάσεων. Μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο; Περιμένω τη δική σας ουσιαστική συνεισφορά σε αυτό το δημόσιο διάλογο».

Μέτρα οικονομικής στήριξης – Νέες αιτήσεις από 1η Μαρτίου

Στη δύσκολη όσο και μακρά όπως εξελίσσεται προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να βοηθήσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά στον δεύτερο κύκλο επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (με ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και απασχολούμενο προσωπικό μέχρι 250 άτομα) για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021. Το πρόγραμμα αυτό, είχε εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία και το 2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου στήριξης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ, και αφορά τόκους ενήμερων δανείων . Η έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) θα γίνει την 1η Μαρτίου.

Διεύρυνση της στήριξης για τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος

Την ίδια ώρα, επεκτείνεται η ρύθμιση που αφορά στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, με Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, Κώστα Σκρέκα και Χρήστου Σταϊκούρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Στο πλαίσιο στήριξης των αδύναμων νοικοκυριών και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, δικαιούχοι του εφάπαξ ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης είναι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, αντί της 30ής Απριλίου 2020 που προέβλεπε η προηγούμενη ΚΥΑ του Ιουλίου 2020.

Από την επέκταση της ρύθμισης, εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περισσότερα από 1.500 ευάλωτα νοικοκυριά, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, η αρμοδιότητα εξέτασης των αιτημάτων επανασύνδεσης έχει εκχωρηθεί στους ΟΤΑ και συγκεκριμένα σε επιτροπές που αποτελούνται από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό

Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΟHE να συγκαλέσει άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη από 27 έως 29 Απριλίου. Στόχος της διάσκεψης είναι να βρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.

Η θέση της χώρας μας συνοψίζεται στο ότι η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα, με την ιδιότητά της ως εγγυήτρια δύναμη, προτίθεται να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης συνεισφέροντας εποικοδομητικά στις προσπάθειες επίτευξης του στόχου της άτυπης διάσκεψης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top