Τα διαβατήρια στη Βόρεια Μακεδονία και η εκκρεμότητα της Ελλάδας

Τα διαβατήρια στη Βόρεια Μακεδονία και η εκκρεμότητα της Ελλάδας

Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που δεν έχουν αλλάξει τα διαβατήριά τους στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών που αντικατέστησαν το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από σήμερα.

Ρεπορτάζ: Αλεξία Τασούλη

Όπως είχε συμφωνηθεί οι Αρχές των γειτόνων είχαν προθεσμία πέντε χρόνων για να εφοδιάσουν τους πολίτες με ταξιδιωτικά έγγραφα και πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που θα φέρουν το νέο, αναγνωρισμένο διεθνώς, όνομα της χώρας, η οποία λήγει σήμερα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, σε ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους πολίτες της χώρας για την εξέλιξη και απεύθυνε έκκληση προς όσους διαθέτουν ακόμη παλαιά διαβατήρια και θελήσουν να ταξιδέψουν με αυτά στο εξωτερικό να μην το πράξουν, καθώς -όπως διευκρίνισε- δεν θα τούς επιτραπεί. Το ίδιο ισχύει, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, για τα παλαιά διπλώματα οδήγησης. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν αλλάξει τα ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλοι τόσοι εξακολουθούν να έχουν ακόμα τα παλιά, η Βουλγαρία έχει εφοδιάσει, για τους δικούς της σκοπούς, με διαβατήριά της τουλάχιστον 150.000 πολίτες που και αυτοί δεν θα έχουν πρόβλημα να μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι πέντε χρόνια, διάστημα κατά το οποίο τα Σκόπια δεν είχαν επικοινωνήσει με την Αθήνα, δεν ήταν αρκετός χρόνος για να αντικαταστήσει τα διαβατήρια των πολιτών.

Η ελληνική πλευρά σταθερά υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία στα Σκόπια το «pacta sunt servanda», αλλά χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί. Καμία συμφωνία, ιστορικά, δεν εφαρμόστηκε από τη μια μέρα στην άλλη «επί του εδάφους». Χρειάστηκαν και χρειάζονται όλες τον χρόνο τους.
Η Βόρεια Μακεδονία τελεί ήδη υπό την πίεση της Αλβανίας, της Βουλγαρίας αλλά υποδόρια και της Σερβίας. Εκκρεμότητα παραμένει η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία έχει μπει στον «πάγο» από το 2021 και έπρεπε βάσει της συμφωνίας να έχουν ψηφιστεί προ πολλού από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την κυβέρνηση
τα μνημόνια θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις Ευρωεκλογές, προκειμένου να μην τροφοδοτηθεί η αντισυστημική ψήφος, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ έχουν ισχυρό εκλογικό αποτύπωμα και υπάρχει ισχυρό ρεύμα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα τρία μνημόνια αφορούν, την Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία, την Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων από ελληνικά αεροσκάφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΗΠΑ: Κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία για την έγκριση βοήθειας προς την Ουκρανία

Θεσσαλονίκη: Βόμβα περιείχε ο φάκελος στο Δικαστικό Μέγαρο

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top