Θερμό καλοκαίρι για τα ελληνοτουρκικά

Θερμό καλοκαίρι για τα ελληνοτουρκικά
Φωτεινή Στεφανοπούλου

Θερμό καλοκαίρι με αυξημένες πιέσεις σε τρία μέτωπα από την πλευρά της Τουρκίας προβλέπουν έγκριτοι διεθνολόγοι.

Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος και Έβρος προβλέπεται να είναι τα σημεία στα οποία η Τουρκία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένταση στο προσεχές διάστημα, σε μια προσπάθεια αφενός μεν να προκαλέσει προβλήματα στον τουρισμό που δειλά ανακάμπτει στη χώρα μας μετά την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και να αποκομίσει όσα περισσότερα μπορεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε καίρια ζητήματα με αιχμή το προσφυγικό.

Με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στον Νότιο Έβρο, με Τούρκους στρατοχωροφύλακες να στρατοπεδεύουν στα όρια των ελληνοτουρκικών συνόρων κοντά στη θέση Μελισσοκομείο, το GRTimes.gr ζήτησε τις εκτιμήσεις του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτή της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, Άγγελου Συρίγου και του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρη Σέρμπου, σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό των ελληνοτουρκικών σχέσεων το επόμενο διάστημα.

Επικίνδυνα περιστατικά

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες καταστάσεις μέσα στο καλοκαίρι εκφράζει ο κ. Συρίγος. «Πιστεύω ότι θα έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, κάπου ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο, εκτιμώ τον Ιούλιο. Πιστεύω ότι θα στείλουν σκάφος στην περιοχή, πιθανότατα σεισμογραφικό, γιατί το γεωτρητικό πηγαίνει σε σημεία που έχει προηγηθεί το σεισμογραφικό, ώστε να ξέρει πού να σκάψει.

Αυτό που έχω πει σε όλους είναι ότι οι Τούρκοι δε θα μας κάνουν τη χάρη να έχουμε μία επικίνδυνη κατάσταση. Την ίδια ώρα που θα βγάζουν το πλοίο, την ίδια ώρα θα δεχόμαστε κύματα μεταναστών στον Έβρο, την ίδια ώρα θα έχουμε υπερπτήσεις στο Αιγαίο», λέει χαρακτηριστικά.

Άγγελος Συρίγος

Πάντως, ο κ. Σέρμπος εκτιμά ότι τα όποια επεισόδια δε θα είναι υψηλής επικινδυνότητας.

«Γενικότερη επιδίωξη είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να αισθάνεται την πίεση από την Τουρκία σε όλα τα μέτωπα. Θα δούμε αν αυτό θα εκφραστεί στον Έβρο με μια δεύτερη επιχείρηση ή με κάποιον άλλο τρόπο. Η πίεση όμως πιστεύω πως θα συνεχίσει με επιχειρήσεις low cost – low risk (χαμηλού κόστους – χαμηλού κινδύνου), δηλαδή κάνω υπερπτήσεις, παραβιάσεις, περνάω το μήνυμα για τον EastMed», δηλώνει.

Το ζήτημα του Έβρου

Ο καθηγητής του Παντείου επισημαίνει ότι με βάση και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα απόπειρα προώθησης μεταναστών στο ελληνικό έδαφος, όταν περάσει η πανδημία. Άλλωστε, όπως λέει, αυτό που συνέβη το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αποκαλύπτει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που η Τουρκία περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να εφαρμόσει.

Από την πλευρά του, ο κ. Σέρμπος αναφέρει ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια αν θα επαληθευτεί ο Τούρκος ΥπΕξ.

«Αυτό που θέλει να περάσει ο Τσαβούσογλου είναι μία στρατηγική της Άγκυρας να μας σύρει σε μία διμερή διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης. Δηλαδή να μας δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει και να διευρύνει μέτωπα στο διμερές κομμάτι, ώστε αργά ή γρήγορα να μας οδηγήσει σε συζητήσεις και βέβαια με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η Άγκυρα τη διαπραγμάτευση.

Αυτό θα ήταν ένας ενδεχομένως και επώδυνος συμβιβασμός για εμάς, γι’ αυτό και η Ελλάδα καλώς δεν μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία και προσπαθεί να πάει το πράγμα μέσω συμμαχιών, μέσω ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού πλαισίου», υπογραμμίζει.

Σωτήρης Σέρμπος

Το πρόβλημα στη θέση Μελισσοκομείο

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο περιστατικό, ο κ. Συρίγος αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά φαίνεται πως εκμεταλλεύεται ένα πρόβλημα που οφείλεται και στην ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους και τις αλλαγές στην κοίτη του ποταμού.

«Καταρχάς, στον Έβρο υπάρχουν σημεία που περπατώντας 300 μέτρα μπορείς να μπεις και να βγεις από την Ελλάδα τρεις φορές. Ειδικά στο νότιο τμήμα ο ποταμός κάνει μαιανδρισμούς και σε σημεία η κοίτη του ποταμού είναι ξερή και μαζεύει νερό τον χειμώνα, το οποίο λιμνάζει και φεύγει το καλοκαίρι. Επομένως, επειδή σε εκείνα τα σημεία δεν μπορούσαν να βάλουν πυραμίδες και σταθερά σημεία, δεν μπορεί να ξέρει κάποιος με ακρίβεια πού βρίσκεται.

Το περιστατικό φαίνεται πως δεν έγινε τελικά στη θέση Μελισσοκομείο, αλλά περίπου 500 μέτρα πιο πάνω, εκεί όπου είναι το τουρκικό γεφύρωμα. Τώρα, αν μπήκαν και στο ελληνικό έδαφος, είναι πιθανό. Μόνο με βάση τις συντεταγμένες μπορείς να ξέρεις με απόλυτη ακρίβεια. Οι σκηνές πάντως στήθηκαν σε τουρκικό έδαφος», αναφέρει.

Δεν επιχειρείται «γκριζάρισμα»

Πάντως, και οι δύο καθηγητές δεν πιστεύουν ότι επιχειρείται η δημιουργία γκρίζας ζώνης στον Έβρο.

«Προσωπικά δε συμμερίζομαι αυτά που γράφονται για γκριζάρισμα και Ίμια νούμερο δύο. Ο Τούρκος πρέσβης που γενικά μιλάει ανοιχτά ανέφερε ότι δεν πρόκειται για συνοριακή διαφορά, απλώς εκεί ο Έβρος έχει μία πολύ ιδιαίτερη τοπογραφία. Αυτό που έγραψε στην ανακοίνωση ο Ακσόι (σ.σ. ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών) ότι τόσο με φυσικό όσο και με τεχνητό τρόπο έχουν γίνει παρεμβάσεις, ισχύει. Έχουν γίνει εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ», αναφέρει ο καθηγητής του ΔΠΘ.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν και στον Βόρειο Έβρο, στα σύνορα με τη Βουλγαρία εξαιτίας των αλλαγών στην κοίτη του ποταμού, τα οποία λύθηκαν το 1970 με ανταλλαγή εδαφών που αποφάσισαν κοινές επιτροπές.

«Τέτοιου είδους θέματα θα μπορούσαν να είχαν λυθεί, όμως το κλίμα είναι πολύ επιβαρυμένο και υπάρχει αδυναμία διαύλων επικοινωνίας. Δεν είναι, όμως, κάτι μείζον για την Τουρκία. Το συνδέουν με την υπόθεση του φράχτη, που δεν τους αρέσει, αλλά αυτός είναι επί ελληνικού εδάφους και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αν θέλουμε να προχωρήσουμε, καλώς το κάνουμε για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ.

Ο Έβρος αντανακλά την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τρίτο μέτωπο σε αυτά που ήδη έχουμε. Πρόκειται για αυτό που λέμε εκλαϊκευμένα ότι είναι ένας τρόπος να νιώσουμε την ανάσα της Τουρκίας στο σβέρκο μας. Να περνά κι έναν ψυχολογικό αντίκτυπο στην κοινωνία ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει για εμάς», τονίζει.

Οι τουρκικές επιδιώξεις

Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, μπορεί η Ελλάδα να πέτυχε νίκη στην κρίση στις Καστανιές, ωστόσο οι Τούρκοι πέτυχαν να ανοίξει μία διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναθεώρηση της κοινής δήλωσης Τουρκίας – ΕΕ το 2016 για το προσφυγικό.

«Αυτό είναι κάτι που εμάς μας αφορά πάρα πολύ με δεδομένο ότι η Τουρκία βάζει και τα δικά της τα θέματα, όπως η τελωνειακή ένωση και η άρση θεωρήσεων βίζας, που είναι από τα πάγια αιτήματά της, ενώ υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα να καταλήξουμε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Θέλει πολλή προσοχή σε πιο βαθμό θα ευθυγραμμιστούν τα δικά μας συμφέροντα μέσα από τις θέσεις που θα πάρει και η Ευρώπη. Λόγω πανδημίας έχει φύγει λίγο από τα ραντάρ, αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει δύο ομάδες εργασίας, η μία υπό τον Χοσέ Μπορέλ (σ.σ. τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ) και η άλλη υπό τον Τσαβούσογλου και ουσιαστικά έχει ξεκινήσει η συζήτηση τι βάζει η Ευρώπη, τι βάζει η Τουρκία.

Άρα ως Ελλάδα πρέπει να κινηθούμε στον άξονα Αθήνα – Βερολίνο – Παρίσι και να δούμε πού θα καταλήξει», τονίζει, προσθέτοντας ότι λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή το προσφυγικό θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως ζήτημα, οπότε η Τουρκία πρέπει να μπει στο παιχνίδι της διαχείρισης, όχι όμως σε βάρος της χώρας μας.

Η γερμανική προεδρία

Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, λόγω της πανδημίας η Ευρώπη δε θα θέλει με τίποτα άλλους πρόσφυγες, άρα η Τουρκία για να τους κρατήσει θα ζητήσει περισσότερα ανταλλάγματα.

«Σε αυτό το ζήτημα η Τουρκία έχει και εσωτερικές αντιδράσεις, κυρίως για την παρουσία των Σύριων προσφύγων, ότι είναι πολλοί, τους παίρνουν τις δουλειές. Η πανδημία θα το ενισχύσει αυτό λόγω της οικονομικής πίεσης και της αύξησης της ανεργίας, οπότε ο Ερντογάν έχει κι έναν επιπλέον λόγο –πέρα από το να δημιουργεί τεχνητή ένταση- να δείξει ότι κάτι κάνει για το θέμα. Να κερδίσει κάτι στο πλαίσιο μιας συναλλαγής και να το κεφαλαιοποιήσει εσωτερικά.

Είναι λοιπόν κρίσιμο για την Ελλάδα να έχει ισχυρή παρουσία, ιδιαίτερα κατά την προεδρία από την 1η Ιουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης της Γερμανίας, της χώρας μεταξύ των κρατών – μελών που διατηρεί τον καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία», καταλήγει ο καθηγητής.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

00:0106/07

Φωτογραφίες: Εντυπωσιάζει το «Φεγγάρι του Κόκκινου Ελαφιού» Κοινωνία ,Σημαντικά

23:5405/07

Δημοτικός σύμβουλος έκανε ντους σε ζωντανή σύνδεση (VIDEO) Διεθνή

23:5205/07

Μεταφέρονται οι πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας Κοινωνία

23:4505/07

Πλημμύρες στην Ελασσόνα από την ισχυρή βροχόπτωση Κοινωνία

23:3905/07

Λιβύη: Καταγγέλλει επιθέσεις από «άγνωστα αεροσκάφη» Διεθνή

23:2605/07

Ολομέλεια ΣτΕ : Αναδρομικά από 700 έως 11.000 ευρώ Κοινωνία ,Οικονομία

23:1305/07

Κλήρωση Τζόκερ: Διπλό τζακ ποτ – Οι τυχεροί αριθμοί Κοινωνία

23:0005/07

Συντάξεις: Ξεπερνούν τις 300.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις Κοινωνία ,Οικονομία

22:4605/07

Ψηφιακή λύση στο θέμα λογοθεραπείας – εργοθεραπείας Υγεία

22:3305/07

Ναυάγιο Σάμινα: Ρυπαίνει την Πάρο 20 χρόνια μετά (VIDEO) Κοινωνία ,Περιβάλλον ,Σημαντικά

22:1905/07

Συνεχίζεται η αποχώρηση προσφύγων από τη Μυτιλήνη Κοινωνία

22:0505/07

Επιστήμονες: Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τον αέρα Κορωνοϊός

21:5405/07

Πέθανε η Σουζάνα Αντωνακάκη – Συλλυπητήρια Μενδώνη Κοινωνία

21:4905/07

Αντιδράσεις για παράνομη χωματερή στον Δρυμό (ΦΩΤΟ) Δήμοι ,Ελλάδα ,Κοινωνία

21:3905/07

Βίντεο: Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια με βόμβες μολότοφ Κοινωνία

21:2605/07

Κορωνοϊός: Δεύτερο τοπικό lockdown στην Ισπανία Διεθνή

21:1305/07

Ιερώνυμος: Δεν θα τολμήσουν να κάνουν τζαμί την Αγία Σοφία Κοινωνία ,Σημαντικά

21:0005/07

Β. Κικίλιας: Η υγειονομική επιτυχία δείχνει το μέλλον της χώρας Πολιτική ,Υγεία

20:5305/07

ΟΑΕΔ: Παράταση για τις αιτήσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς Κοινωνία

20:3805/07

COVID-19: Παρόμοιος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το 2012 Διεθνή ,Υγεία

20:2405/07

Ιαπωνία: Στους 34 οι νεκροί από την κακοκαιρία (VIDEO) Διεθνή

20:1005/07

Alpha Bank: Τι απαντά για τα μαζικά sms Οικονομία

19:5705/07

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου «Θεολόγος» Κοινωνία

19:4305/07

Ερντογάν: Καταρρίψαμε όλες τις παγίδες στην Αν. Μεσόγειο Διεθνή

19:3405/07

Βίντεο: Εντυπωσιακή μανούβρα του Blue Star Chios Κοινωνία

19:2005/07

Γκάλοπ Μarc: Το 67,3% κρίνει θετικά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη Πολιτική

19:0805/07

Κορωνοϊός: Πού εντοπίστηκαν τα 9 νέα κρούσματα Κορωνοϊός

18:5505/07

Γουδή: Συνωστισμός σε γλέντι 2.000 ατόμων (VIDEO) Κοινωνία

18:4005/07

Θεσσαλονίκη: Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

18:3505/07

Κορωνοϊος: Εννέα κρούσματα – Επτά στις πύλες εισόδου Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:2305/07

Ερντογάν στην ΕΕ: «Εάν εμείς χάσουμε μία, εσείς θα χάσετε 10!» Διεθνή

18:0905/07

Προμαχώνας: Πάνω από 20.000 τουρίστες πέρασαν στην Ελλάδα Κοινωνία

17:5505/07

Φθιώτιδα: Προβλήματα στους δρόμους από το μπουρίνι Κοινωνία

17:4305/07

Μηχανική βλάβη στο πλοίο «Θεολόγος» νότια της Καρύστου Κοινωνία

17:4005/07

Οπλισμένοι Αφροαμερικανοί σε πορεία στις ΗΠΑ (VIDEO) Διεθνή

17:2605/07

Δ. Αθηναίων: Επιχείρηση «σκούπα» στο Μεταξουργείο (ΦΩΤΟ) Δήμοι ,Κοινωνία ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

17:1305/07

Πράσινοι: Να μην κλείσει το τζαμί στον Πειραιά Κοινωνία

17:0005/07

Καταστροφές από την κακοκαιρία στο Κιλελέρ Κοινωνία

16:5005/07

Καραμανλής: Κομβικά για την ανάπτυξη τα έργα υποδομής Πολιτική

16:3505/07

Θεσ/νίκη: «Έφοδος» ΕΛ.ΑΣ. – Δημ. Αστυνομίας σε λαϊκή Θεσσαλονίκη

16:2005/07

Κλείνει τα σύνορα με τη Σερβία η Ελλάδα Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

16:0505/07

Αντιδρά και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για την Αγία Σοφία Διεθνή ,Κοινωνία

15:5205/07

Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

15:4205/07

Μηταράκης: Aποσυμφόρηση των νησιών, μείωση των αφίξεων μεταναστών Ελλάδα ,Πολιτική

15:3005/07

Γαλλία: Ανασχηματισμός, αύριο η νέα κυβέρνηση ΕΕ

15:2105/07

Aυγενάκης: Δουλεύουμε για έργα, για αθλητικές εγκαταστάσεις Αθλητισμός ,Πολιτική

15:0705/07

Χαλκιδική: Η ξαφνική κακοκαιρία έριξε δένδρο (VIDEO) Β.Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

14:5905/07

Κλειστή για τρία βράδια η ε.ο. Θεσσαλονίκης- Αθήνας, στην Πιερία Β.Ελλάδα

14:5005/07

Αναστασιάδης: Άριστη η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση Διεθνή ,Πολιτική

14:4205/07

Ισχυρή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO) Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

14:3605/07

Θεσσαλονίκη: Πέντε συλλήψεις για κλοπές Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:3505/07

Τα έργα στη Λεωφόρο Στρατού επιθεώρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

14:2005/07

Νάουσα: Θανάσιμος τραυματισμός μοτοσυκλετιστή Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

14:1805/07

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Ιστορικό clasico των «αιωνίων» Αθλητισμός

14:1105/07

Stoiximan: Τρεις αγώνες σε Ισπανία και Σκανδιναβία Αθλητισμός

14:0205/07

Covid-19: Έξι εκατ. ασθενείς ιάθηκαν, 530.898 πέθαναν Διεθνή ,Κορωνοϊός

13:5605/07

Αντίδραση η Λίβερπουλ, υπομονή η Ρεάλ Αθλητισμός

13:4705/07

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση επενδύει σε βούρκο δήθεν σκανδάλων Χωρίς κατηγορία

13:3205/07

HΠΑ: Διαδηλωτές πέταξαν το άγαλμα του Κολόμβου στο λιμάνι Διεθνή

13:1705/07

Τσίπρας: Ένας χρόνος ΝΔ, όλα ανάποδα Πολιτική

13:0105/07

Βαρουφάκης: Το ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015, έγραψε ιστορία Πολιτική

12:4805/07

Θεοδωρικάκος: Δεν είμαστε συνεταίροι με τον Καλογρίτσα Πολιτική

12:3705/07

Toυρκία: Η γενιά Ζ απορρίπτει τον Ερντογάν Διεθνή

12:1905/07

Mητσοτάκης: Το μήνυμα από τον θρίαμβο του Euro 2004 Αθλητισμός ,Πολιτική

12:1305/07

Στ. Καλαφάτης: Ξαναβρήκαμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ