Τι αλλάζει με τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ που τίθενται στην υπηρεσία των αναπήρων

Τι αλλάζει με τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ που τίθενται στην υπηρεσία των αναπήρων

Σε υψηλή ιεράρχηση θέτει η κυβέρνηση τα προβλήματα των αναπήρων, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας από τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ είναι η νέα υπηρεσία μέσω της οποίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά και αξιολογούνται τα αιτήματα για πιστοποίηση αναπηρίας. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η ψηφιοποίηση του συστήματος θέτει οριστικά τέλος σε χρόνια προβλήματα και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που προκαλούσαν ταλαιπωρία στους πολίτες, καθώς φέρει τις παρακάτω αλλαγές στην εξυπηρέτησή τους:

– Η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας απλοποιείται πλήρως και απαιτεί μόνο την υποβολή μίας ηλεκτρονικής αίτησης στη σχετική πλαρφόρμα του gov.gr (https://ekepa.epan.gov.gr/kepa/web/). Ο αιτών εξετάζεται μόνο μία φορά από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή και στη συνέχεια λαμβάνει ψηφιακά την ενιαία ιατρική γνωμάτευση για τον φάκελό του.

– Η ενιαία ιατρική γνωμάτευση είναι πια αυτόματα δεσμευτική για όλους τους φορείς του Δημοσίου.

– Καταργείται πλήρως το παράβολο (αξίας 46,14 ευρώ) που απαιτούνταν για την πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ.

– Όλες οι διαδικασίες γίνονται μέσα από την Εθνική Πύλη Αναπηρίας, τον νεοσύστατο κεντρικό ηλεκτρονικό κόμβο που δημιουργήθηκε και όπου όλοι οι πολίτες με αναπηρία έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες για την ταχεία εξυπηρέτηση ή ενημέρωσή τους, δίχως ταλαιπωρία ή κόστος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται ο πολίτης και επιταχύνεται η χορήγηση του επιδόματος και της σύνταξης αναπηρίας, ενώ η πιστοποίηση, καθότι είναι ενιαία, ισχύει για την ικανοποίηση κάθε άλλης ασφαλιστικής ή προνοιακής παροχής για την οποία γίνεται αίτηση.

Αντίθετα, πριν την ενεργοποίηση της Εθνικής Πύλης πολίτες με αναπηρία επισκέπτονταν τρεις ή τέσσερις φορές τα ΚΕΠΑ κατά την αξιολόγηση της αίτησής τους, ενώ παράλληλα ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν διαφορετικές διαδικασίες για κάθε κρατική παροχή. Η είσοδος στο σύστημα των Ψηφιακών ΚΕΠΑ είναι απλή και γίνεται με τη χρήση των στοιχείων του Taxis.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα νέα ψηφιακά εργαλεία που συνθέτουν μία «υπηρεσία μίας στάσης» για την πιστοποίηση της αναπηρίας, αντικαθιστώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι πρότινος, επιλύοντας με αυτό τον τρόπο χρόνια προβλήματα που επιβάρυναν τους πολίτες με παρατεταμένες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στις αρμόδιες υπηρεσίες.

O κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με άτομα με αναπηρία επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των προβλημάτων μας βρισκόταν η πραγματικότητα την οποία αντιμετώπιζαν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, ως προς τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΠΑ, που -παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων στα κέντρα αυτά- στη συνείδηση των ατόμων με αναπηρία, λόγω διαδικαστικών ελλείψεων, είχαν μετατραπεί από κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας σε κέντρα περιφρόνησης αναπήρων. Ακριβώς αυτή τη σημαντική αλλαγή στις διαδικασίες των ΚΕΠΑ είχαμε τη δυνατότητα να δρομολογήσουμε, κάνοντας μια σειρά από αλλαγές οι οποίες μου φαίνονται εκ των υστέρων απολύτως αυτονόητες».

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι μια φωτοβολίδα προσωρινή, είναι μια πολιτική που έχει διάρκεια με πόρους οι οποίοι είναι εξασφαλισμένοι από πολλές διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε LIVE την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στην παρουσίαση της λειτουργίας της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας και των Ψηφιακών ΚΕΠΑ

Στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Καθυστερήσεις στις πληρωμές εργαζομένων στην ΚΕΠΑΠ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top