Την Κοζάνη και τα Ιωάννινα επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

Την Κοζάνη και τα Ιωάννινα επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Κοζάνη και τα Ιωάννινα.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Κοζάνη με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς και θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για την πορεία της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη συνέχεια στα Ιωάννινα, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ και τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Αύριο Σάββατο, στο πλαίσιο του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με νέους.

Σημαντική η ιατρική βοήθεια με τα πρώτα συμπτώματα λένε οι ειδικοί

Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι 8 στους 10 ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μάλιστα η κ. Γκάγκα εξήγησε ότι θα πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί την κατάσταση και να περιορίσει τις πολλές επαφές με άλλους ανθρώπους χωρίς να τηρεί τα μέτρα. «Προσέχουμε τις επαφές συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα και τηρούμε τις αποστάσεις ενώ ζητάμε εγκαίρως ιατρική βοήθεια ή πάμε άμεσα στο νοσοκομείο» τόνισε επισημαίνοντας πως είναι σημαντική η ιατρική βοήθεια με τα πρώτα συμπτώματα και γι αυτό «δεν πρέπει να περιμένουμε οκτώ ημέρες για να δράσουμε».

Όπως αποκάλυψε, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά στις μονάδες υγείας, «τόσο αργά που είναι δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά».

Η ίδια, συμπλήρωσε πώς τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν χθες στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Αχαΐα και την Κοζάνη και ότι στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί κατά πόσο αποδίδουν τα νέα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται από τη προηγούμενη Δευτέρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία παρότι μίλησε για οριακή σταθεροποίηση της πανδημίας, είπε ότι αυτή παραμένει σε υψηλά επίπεδα αφού εξακολουθούν να καταγράφονται κατά μέσο όρο 6.700 κρούσματα κάθε μέρα.

«Επικρατεί ένα κλίμα εφησυχασμού, κάνουμε σαν να μη μας αφορά, όμως η πανδημία δεν έχει τελειώσει» είπε και προσέθεσε ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην χώρα αγγίζουν τις 54.000.

Η κυρία Παπαευαγγέλου προέβλεψε ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις προσεχείς εβδομάδες «θα εξακολουθούμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ αλλά και ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους».

Ο προγραμματισμός των χειρουργείων γίνεται χωρίς οριζόντιες αναβολές

Δεν υφίσταται οριζόντια αναβολή ή αναστολή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, διαβεβαιώνουν πηγές. Επισημαίνουν ότι οι διοικήσεις των μονάδων υγείας, ειδικά στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, έχουν την ευχέρεια να περιορίσουν τακτικά χειρουργεία εφόσον κρίνουν ότι είναι απαραίτητο με γνώμονα τον προγραμματισμό τους, τα κρούσματα που περιθάλπουν και την πληρότητα όσον αφορά τις κλίνες.

Τυχόν περιορισμός θα εφαρμοστεί μόνον στον βαθμό που είναι απαραίτητος και δίχως να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία οποιουδήποτε ασθενή. Τα έκτακτα χειρουργεία θα συνεχίσουν να εκτελούνται και δεν επηρεάζονται.

Σε περιοχές όπου το σύστημα υγείας δεν δέχεται πίεση σε βαθμό που να καθίστανται απαραίτητες τέτοιες λύσεις, όπως στην Αττική, ο προγραμματισμός των επεμβάσεων συνεχίζεται κανονικά.

Εξάλλου χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας με στρατηγική που οδηγεί στην σταδιακή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και ταυτόχρονα επιτρέπει την λειτουργία της οικονομίας, την δια ζώσης εκπαίδευση, την κοινωνική ζωή να κυλά ομαλά και την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Την έναρξη της χορήγησης των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει παραλάβει η Ελλάδα, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Χθες το απόγευμα συγκροτήθηκε η επιστημονική επιτροπή η οποία θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις και υλοποιήθηκε η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χορηγούνται σε ασθενείς με covid-19, με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν διαμορφωθεί από την Επιτροπή Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους. Η χορήγησή τους θα γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα χορηγηθούν εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 11 Νοεμβρίου. Η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες 2.000 δόσεις του φαρμάκου πριν από δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από αρμόδιες πηγές διευκρινίζεται ωστόσο ότι δεν έχουν καμία σχέση με το σκεύασμα στο οποίο έχει αναφερθεί παλαιότερα ο Παύλος Πολάκης, το οποίο είναι διαφορετικό προϊόν που και ανακλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, «δηλαδή θα είχε θέσει σε κίνδυνο την υγεία ασθενών».

Σχέδιο Νόμου για τις προμήθειες υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας για τη συγκρότηση Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Η νέα Αρχή θα είναι υπεύθυνη για τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας, με διευρυμένο αντικείμενο, νέο οργανωτικό σχήμα, σύγχρονα εργαλεία χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης και δυνατότητες συνεργασίας με επιστήμονες, εξειδικευμένο προσωπικό και άλλους φορείς.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη θεμελίωση ενός μηχανισμού διαχείρισης του συστήματος προμηθειών στον τομέα της Υγείας, που θα είναι υπεύθυνος για την παραλαβή, την αποθήκευση και τη διανομή προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, ενώ παράλληλα θα παρακολουθεί ελεγκτικά την ανάλωση των υλικών.

Πηγές υπογραμμίζουν ότι θα είναι έτσι δυνατός ο στρατηγικός σχεδιασμός του εφοδιαστικού κύκλου, με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης και τη βελτιστοποίηση της αλυσίδας προμηθειών, από την παραλαβή έως τη χρήση.

Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας θα υποστηρίζει παράλληλα συγκεκριμένους φορείς για την κάλυψη των αναγκών τους, με την διενέργεια διαγωνισμών προμήθειας ιατροτεχνολογικών, υγειονομικών, φαρμακευτικών αγαθών και συναφών υπηρεσιών

Μεταξύ άλλων, θα τηρεί τέσσερις βάσεις δεδομένων, το Μητρώο Προϊόντων, Υπηρεσιών και Προμηθευτών, το Μητρώο Κεντρικών Προμηθειών, το Μητρώο Κόστους και Αναλώσεων και Μητρώο Τεχνικών Προδιαγραφών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top