Βαρουφάκης: Δεν υπάρχουν εργασιακά κεκτημένα – Συνεχής συλλογικότητα η λύση

Βαρουφάκης: Δεν υπάρχουν εργασιακά κεκτημένα – Συνεχής συλλογικότητα η λύση

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Πρωτομαγιά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να επισημοποιήσει την κατάργηση των κεκτημένων δικαιωμάτων που λίγοι πλέον εργαζόμενοι ωφελούνται από αυτών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε ότι «κεκτημένα δεν υπάρχουν. Οι αγώνες των συνδικαλιστικών φορέων παγκοσμίως, του εργατικού κινήματος που ξεκίνησαν από τους δρόμους του Σικάγο κέρδισαν κάποια πράγματα, αλλά τα πάντα είναι στον αέρα. Κάθε μεγάλη κρίση του καπιταλισμού τα “τινάζει” στον αέρα, όλα τα κεκτημένα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «δουλειά χωρίς δουλεία, εργασία χωρίς εκμετάλλευση απαιτούν συνεχή συλλογικότητα. Η εξατομίκευση της εργασίας οδηγεί όχι μόνο στην ήττα της μισθωτής εργασίας, αλλά και στην υπανάπτυξη της χώρας που εξατομικεύει και ρευστοποιεί την εργασία».

Αναφερόμενος στις θέσεις του κόμματός του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι «είμαστε μαζί με τους ανθρώπους της εργασίας. Θέλουμε νέο συνδικαλιστικό κίνημα. Το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτισμός μας πάσχει, δεν σημαίνει ότι υπάρχει εναλλακτική στον κοινοβουλευτισμό και στη Δημοκρατία. Το ίδιο ισχύει και με τον συνδικαλισμό».

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «δεν υπάρχει προστασία της εργασίας, ούτε του 8ωρου, ούτε του μισθού, μαύρα χρήματα παίρνουν οι εργαζόμενοι κάτω από το τραπέζι, τα ξέρουμε αυτά» και αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική είπε πως «αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να επισημοποιήσει αυτή την κατάργηση των κεκτημένων των δικαιωμάτων που λίγοι πλέον εργαζόμενοι ωφελούνται από αυτά».

«Στόχος μας πρέπει να είναι για να υπάρξει ανάπτυξη, γιατί ανάπτυξη με μισθούς πείνας δεν γίνεται. Ακόμα και στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στην Κίνα οι μισθοί είναι σε συνεχή αύξηση, γι’ αυτό πάει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη. Εδώ πάμε στην αντίθετη μεριά. Και πηγαίνουμε όχι στο μοντέλο του Μπαγκλαντές σήμερα, αλλά στο μοντέλο του Μπαγκλαντές της δεκαετίας του ’70. Αυτό είναι ο θρίαμβος της υπανάπτυξης χέρι-χέρι με τη ρευστοποίηση της εργασίας», υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top