Βενιζέλος: “Αναχρονιστική” η συνταγματική αναθεώρηση

Βενιζέλος: “Αναχρονιστική” η συνταγματική αναθεώρηση

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Την εκτίμηση ότι η συνταγματική αναθεώρηση ασχολείται με… αρχαϊκά ζητήματα και όχι με τις σύγχρονες προκλήσεις της ελληνικής κοινωνίας εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η αναθεώρηση που τυπικά ξεκίνησε το 2018 υπό άλλες πολιτικές συνθήκες δε μεταφέρει την εμπειρία της κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν οι θεσμοί. «Στη διάρκεια των δέκα χρόνων της κρίσης είχαμε εντατικό δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας, άλλαξε το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενωσιακής συνταγματικής διακυβέρνησης. Η αναθεώρηση ασχολείται με αρχαϊκά ζητήματα, όπως με την εκλογή προέδρου, την ψήφο των αποδήμων, λειτουργία Βουλής. Ουσιαστικά ζητήματα οικονομικού συνταγματικού δικαίου δεν εισάγονται», υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το κορυφαίο ζήτημα που δεν εισάγεται είναι η δημοσιονομική επίγνωση, ο μηχανισμός παρακολούθησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Όπως είπε, παρότι τώρα έχουμε υποχρέωση από ισχύουσα συνθήκη της ΕΕ στα Συντάγματα κρατών – μελών να προβλέπεται ο χρυσούς δημοσιονομικός κανόνας, δεν εισάγουμε τέτοια διάταξη. Επίσης, ανέφερε ότι δε λύνονται θέματα δικαστικού ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του κράτους, ενώ δεν αντιμετωπίζεται η «η ασφυκτική ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας».

Για τις επιδόσεις της νέας κυβέρνησης

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ καλές τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, έχει καταφέρει μία επικοινωνιακή νίκη, επιτυγχάνοντας αλλαγή της ατμόσφαιρας και της εικόνας της χώρας και φέρνοντας αισιοδοξία ανάλογη με το κλίμα των τελευταίων μηνών του 2014. Ωστόσο, όπως ανέφερε, μολονότι τα πράγματα πάνε καλά στην χρηματοοικονομική σφαίρα, η εντυπωσιακή αυτή αποκλιμάκωση, δεν μπορεί να συνδεθεί με σφαίρα πραγματικής οικονομίας και που είναι το τραπεζικό σύστημα.

Ο ίδιος τόνισε ότι για την κυβέρνηση, όπως και για την αντιπολίτευσης, είναι ευπρόσδεκτες οι επενδύσεις, αλλά χρειάζονται επιπλέον διοικητικές προϋποθέσεις και δυνατότητες χρηματοδότησης. Και πρόσθεσε ότι το επενδυτικό κενό δεκαετίας δεν καλύπτεται με λίγες εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό και ο χρυσός.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι τα χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν ήταν τα καλύτερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Δεν είχαμε μείζον επεισόδιο, ούτε διολίσθηση σε βάρος εθνικών μας συμφερόντων», είπε και πρόσθεσε ότι το τι θα γίνει στο μέλλον εξαρτάται από εμάς.

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρώτον χρειαζόμαστε ξανά εθνική στρατηγική για το Κυπριακό και να ξέρει πολύ καλά ο κυπριακός ελληνισμός τι σχήμα θέλει και δεύτερον πρέπει εμείς να ξέρουμε πού κατατείνουμε. «Λέμε από εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή  ότι αναγνωρίζουμε μία διαφορά της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Αυτό δεν είναι ακριβές. Είναι οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό πράγματι θέλουμε να το πάμε στο διεθνές δικαστήριο; Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε το δεδικασμένο; Αυτά τα δύο ας λύσουμε στη συνείδησή μας», τόνισε.

Για το προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά τις απειλές Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες, επισήμανε ότι τελικά τις πόρτες δεν τις ανοίγει τόσο πολύ κι αυτό φαίνεται από σύνθεση των νέων μεταναστευτικών ροών, που δεν έρχονται από τη Συρία, αλλά κυρίως από το Αφγανιστάν. «Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας μας είχε υποχρεώσει να τους σταματάμε στα νησιά και να μην τους μεταφέρουμε στην ηπειρωτική χώρα. «Τώρα, στην πραγματικότητα, έχουμε ένα πρόβλημα εσωτερικής δικής μας εθνικής αλληλεγγύης. Και αυτό πρέπει να το λύσουμε με βάση τον ανθρωπισμό, τη νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο», είπε.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια

Σχετικά με το βέτο της Γαλλίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονίας, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η στάση του προέδρου Μακρόν οφείλεται στο εσωτερικό του ακροατήριο. «Δεν είναι εύκολο να πείσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μια πραγματική απόφαση διεύρυνσης. Το θέμα είναι γιατί δεν ξεκινάς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Σχολιάζοντας το ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις περιελάμβαναν και τις δύο χώρες ανέφερε ότι η Βόρεια Μακεδονία είχε αποκτήσει το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρας πολλά χρόνια πριν από την Αλβανία.

«Η διαφορά στις φάσεις βρισκόταν κατά βάση στο ΝΑΤΟ, καθώς η Αλβανία ήταν μέλος της. Και αυτό βέβαια επηρεάζει την ισορροπία της συνθήκης των Πρεσπών, γιατί γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ με το νέο όνομα. Όμως το νέο όνομα δεν χρησιμοποιείται πραγματικά στο εσωτερικό, γιατί είχε προβλεφθεί η πολιτική μεταβατική περίοδος ότι θα χρησιμοποιείται στην πράξη ανάλογα με τα κεφάλαια που ανοίγουν στην ενταξιακή διαπραγμάτευση. Όμως η συνθήκη παραμένει με τις υπόλοιπες ισορροπίες, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί πιο έντονα. Από την άλλη μεριά πρέπει κι εμείς να ξέρουμε ότι λειτουργία αυτού του νέου πλαισίου είναι πάρα πολύ σημαντική για την πολιτειακή οντότητα της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά τα δεδομένα και να δώσουμε το καλύτερο περιεχόμενο και την καλύτερη προοπτική στο βήμα που έχει γίνει με τις διορθώσεις που πραγματοποιούνται εν τοις πράγμασι.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top