Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Μου θυμίζετε τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Μου θυμίζετε τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

«Δεν μπορώ να κατανοήσω τη θέση της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μου θυμίζει η αλλοπρόσαλλη στάση σας, τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού», είπε με καυστικό τρόπο ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της δευτερομιλίας του, στη βουλή.

Όσο ενωτικός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στη πρωτομιλία του, τόσο οξύς και επιθετικός εμφανίστηκε στο δεύτερο μέρος. Άσκησε δριμεία κριτική στη στάση των τελευταίων χρόνων της ΝΔ, αναφορικά με την υπόθεση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη, ότι οι προτάσεις της ΝΔ είναι ουσιαστικά αντισυνταγματικές, καθώς «κανένας συνταγματικός νομοθέτης δεν νουθετεί σε αυτό». «Μήπως θέλετε Συνταγματική Συνέλευση;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «η πρόταση για αναθεώρηση 67 άρθρων αποτελεί τζογάρισμα και ευτελισμό της όλης διαδικασίας». Απαντώντας στη κατηγορία περί «συριζοποίησης του Συντάγματος» και για επικίνδυνες θέσεις, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και τα δημοψηφίσματα, ανέγνωσε μια πρόταση για «νομοθέτηση και για της οδού της λαϊκής πρωτοβουλίας», που ανήκει στον Προκόπη Παυλόπουλο και τη ΝΔ. Το 2004 με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη τάσσονταν υπέρ της αναλογικότητας στη Βουλή.

Βασικά σημεία της δευτερομιλίας Τσίπρα.

«Εμείς ΣΥΡΙΖοποιούμε το Σύνταγμα, όταν εμπεριέχουμε πρόταση, που εσείς κύριε Μητσοτάκη έχετε συνυπογράψει;». Ενώ τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, «μάλλον απομακρύνεστε κύριε Μητσοτάκη από την ΝΔ και πηγαίνετε προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό». Κλείνοντας δε, αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας και το άρθρο 16, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε: «Δεν θα επιτρέψουμε παιδεία άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους».

Για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, με αιχμή τη συμφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, τόνισε πως η αρχική ανακοίνωση της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ακολούθησαν στη στάση της ΝΔ. «Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5 και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

 

Βαγγέλης Παπαδημητρίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top