Η Συνταγματική Αναθεώρηση και η απόλυτη σύγκρουση…

Η Συνταγματική  Αναθεώρηση και η απόλυτη σύγκρουση…

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Το κουτί της Πανδώρας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, άνοιξε. Και, όπως φαίνεται, θα επιβεβαιωθεί πλήρως ο αρχαίος μύθος. Είναι γνωστό το πιθάρι της Πανδώρας, που έκρυβε όλα τα δεινά του κόσμου.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, δείχνει να αποτελεί την απαρχή μιας μεγάλης πολιτικής σύγκρουσης, που το απόγειο της θα είναι η Κυριακή των εκλογών. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να χτυπήσει το καμπανάκι της έναρξης μια μάχης σώμα με σώμα. Ένα πολιτικό ρινγκ, με δυο μονομάχους.

Πολλοί θεωρούσαν πως η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία, ενός πλούσιου και εις βάθος πολιτικού διαλόγου. Αλλά φεύ. Πολλοί, πλέον διακρίνουν μια σύγκρουση που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά όρια μιας συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις βασικές προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος. Δηλαδή, σχέσεις κράτους και εκκλησίας, ευθύνες υπουργών, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ιδιωτικά πανεπιστήμια και στο βάθος… σκάνδαλα. Λέγεται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εφ`όλης της ύλης, προκειμένου να γίνουν εμφανείς οι διαχωρισμοί, ιδεολογικοί και πολιτικοί, μεταξύ των δυο κομμάτων.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και σε «εκτός θέματος» αφού δεν θα αφήσει ασχολίαστη και την προοπτική του…αυριανού Euro Working Group. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης θα αναφερθεί, επίσης και στα ζητήματα που απασχολούν εσωκομματικά ζητήματα. Για το θέμα της εκλογής ΠτΔ, λέγεται πως στο κυβερνών κόμμα, τίθεται με βερμπαλιστικό τρόπο η εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, αλλά είναι «ανοικτό» σε θεσμικές αλλαγές. Είναι σαφές πως κανείς δεν θέλει να φτάσουμε σε σημείο απευθείας εκλογής του, καθώς αυτό αγγίζει τα όρια της Προεδρικής Δημοκρατίας, δηλαδή το σύστημα της Γαλλίας…

Είναι δεδομένο πως η ομιλία Τσίπρα θα κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους και όπως σημειώνουν και κυβερνητικοί παράγοντες θα είναι «ομιλία με στόχο», πολιτικό και ιδεολογικό. Αναδεικνύοντας τις αρχές μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης. Είναι μια ευκαιρία για να ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Εξάλλου και το ΚΙΝΑΛ εισέρχεται στην πιο δύσκολη περίοδο του, καθώς βρίσκεται ενώπιον δυο πυρών. Εκτιμάται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα στοχεύσει και στην πίεση προς τη Φώφη Γεννηματά.

Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένο πως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηκώσει το γάντι και θα επικεντρώσει την ομιλία του στην ασφάλεια, στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και σε προσωπική επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού. Απευθυνόμενος και εκείνος σε ένα δικό του ακροατήριο.

Συνταγματική Αναθεώρηση, λοιπόν, με στόχο την Κυριακή των εκλογών

 

Βαγγέλης Παπαδημητρίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top