Αναθεώρηση Συντάγματος: Η ΝΔ απέρριψε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Αναθεώρηση Συντάγματος: Η ΝΔ απέρριψε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική στους ΟΤΑ
Βουλή   | 23/10/2019 | 22:10

Με τη ΝΔ να απορρίπτει τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος για τις εκλογές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε στη Βουλή η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, επί της 7ης θεματικής ενότητας.

Στην ίδια πρόταση προβλέπεται επίσης, η θέσπιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων και λαϊκών πρωτοβουλιών και αναγνώρισης της δυνατότητας απονομής εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.

Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε αντίθετο στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση του άρθρου 102 παρ. 2, ενώ θετικά εμφανίστηκαν ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

Σημειώνεται ότι στη προτείνουσα Βουλή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε υπερψηφιστεί από 168 βουλευτές.

Από τη ΝΔ απορρίφθηκαν επίσης και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να προβλεφθεί στο Σύνταγμα ότι «νόμος ορίζει το σύστημα περιφερειακής οργάνωσης της κεντρικής διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών». Η διάταξη αυτή είχε υπερψηφιστεί από τη προτείνουσα Βουλή με 168 ψήφους.

Επίσης, αρνητική ήταν η κυβερνητική πλειοψηφία να προβλεφθεί ρητά στο Σύνταγμα:

– η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, η οποία είχε στηριχθεί από 165 βουλευτές.

– η προσαρμογή του διοικητικού μοντέλου στο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους. Η διάταξη αυτή έλαβε από τη προηγούμενη Βουλή 170 ψήφους.

Οι θέσεις της ΝΔ

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, απορρίπτοντας τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές των ΟΤΑ, τόνισε ότι «με πληρότητα και ευρύτητα η συνταγματική ρύθμιση του άρθρου 102 οργανώνει δημοκρατικά τη λειτουργία των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 1975 (…) Η διάταξη του άρθρου 102 ορίζει ότι οι αρχές και τα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκλέγονται με μυστική και καθολική ψηφοφορία. Τι σημασία έχει να πούμε ότι αυτή είναι άμεση; Σοβαρότερο όμως είναι, ότι πλέον έχει καταναλωθεί πολύς κοινοβουλευτικός λόγος και με αποτελεσματικό και καίριο τρόπο αναφορικά με το αν πρέπει από τον συνταγματικό νομοθέτη να καθιερώνεται και να προβλέπεται η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη ψήφισε τον πρώτο νόμο η κυβέρνηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές στις 7ης Ιουλίου, ενόψει του αδιεξόδου στο οποίο είχαν οδηγηθεί όλοι οι δήμο», επεσήμανε ο κ. Τζαβάρας.

Ακόμη, ο κ. Τζαβάρας υποστήριξε ότι «η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματοποίηση όλων των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας που ήδη προβλέπονται από το νόμο, είναι άσκοπη θεσμικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης και βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, που χαρακτήρισε δύσκαμπτη και μη λειτουργική τη πρόταση για αναλογικό εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ τόνισε ότι προσκρούει και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τόσο ο κ. Τζαβάρας, όσο και ο κ. Στυλιανίδης, αντέτειναν ότι στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, είναι κατοχυρωμένη η υποχρεωτική οικονομική και κοινωνική μέριμνα του κράτους για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, επεσήμανε ότι, «η ΝΔ θεωρεί πως η τοπική αυτοδιοίκηση κατοχυρώνεται μέσα από το Σύνταγμα, κάτι όμως που στη πράξη, βλάπτει την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Η επιταγή του Συντάγματος και η προοδευτική ευρωπαϊκή προοπτική, δεν είναι απλά και μόνο να φτιάξουμε ένα ακόμα ισχυρό χέρι του κράτους στο τοπικό επίπεδο, αλλά να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοικητική παρουσία των τοπικών κοινωνιών. Αυτό είναι μία μεγάλη διαφορά και είναι μία ευκαιρία, έστω με αυτές τις μικρές παρεμβάσεις, να την ενισχύσουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συνταγματοποίησης «υποχρεωτικής μέριμνας του κράτους για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές που απαρτίζουν μια ξεχασμένη Ελλάδα».

«Η πρότασή μας εξειδικεύει την ενίσχυση της υφιστάμενης διάταξης του Συντάγματος για να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Αυτό σημαίνει κρατικές δομές. Δεν είναι βερμπαλιστική η πρόταση μας. Πρέπει να συνταγματοποιηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για πολύ σημαντικά ζητήματα, ώστε να αποτυπώνονται στους θεσμούς οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζονται» τόνισε ο κ. Δρίτσας.

Η ελάσσων αντιπολίτευση

«Η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 102 παράγραφος 2, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ περί τοπικών δημοψηφισμάτων, τοπικών συνελεύσεων, και απλής αναλογικής για την ανάδειξη της διοίκησης των ΟΤΑ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους», δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τη πλειοψηφία, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, να σκεφθούν τη πρόταση του κόμματός του να προβλεφθεί η νομοθετική πρωτοβουλία των ΟΤΑ, των περιφερειών και των δήμων για θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επανέλαβε τη πρόταση του κόμματός του να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση για την εξασφάλιση πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με χρηματοδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, δήλωσε θετικός στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, αν και όπως είπε, δεν τρέφει αυταπάτες για τη βαθύτερη στόχευση των αστικών κυβερνήσεων.

Θετική εμφανίστηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ η ειδική εισηγήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, τονίζοντας ότι το κόμμα της υπερψηφίζει κάθε λογική και αποτελεσματική λύση που θεμελιώνει την έμπρακτη στήριξη του κράτους, τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές που αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα.

«Η πολιτεία οφείλει να μεριμνά και να εφαρμόζει δράσεις που θα μειώσουν τα προβλήματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συμβάλουν στη κοινωνική συνοχή και θα ενισχύσουν οικονομικά και κοινωνικά τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Αδαμοπούλου.

«Η καθιέρωση αναλογικού συστήματος για τις εκλογές στους ΟΤΑ, προκρίνεται ως το καλύτερο εκλογικό σύστημα, ως το πιο άμεσο και αντιπροσωπευτικό», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας.

Παράλληλα χαρακτήρισε θεμιτή τη θέσπιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων για δημοψηφίσματα, ωστόσο όπως είπε, θα πρέπει τα δημοψηφίσματα να είναι δεσμευτικά, τόσο σε ό,τι αφορά στην λαϊκή πρόταση για διεξαγωγή τους, όσο και σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13:0021/01

Το ματς που σκόραραν και… ο Ζιλμπέρτο και ο Εσιέν Αθλητισμός

12:5921/01

Επιστολή στήριξης Πομπέο σε Μητσοτάκη Πολιτική ,Σημαντικά

12:5621/01

Η καλοκαιρία κάνει… οικονομία Θέματα GR Times ,Κοινωνία ,Περιφέρειες

12:5321/01

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Σ. Πέτσα Ελλάδα ,Πολιτική

12:5021/01

Νέος κοροναϊός: Φόβοι για το πρώτο κρούσμα στις Φιλιππίνες Διεθνή

12:4021/01

Κ. Φραγκογιάννης: Ενδιαφέρον για επενδύσεις από Ιάπωνες Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

12:3321/01

Ο Π. Τσινάβος πρόβαλε το ελληνικό γιαούρτι στη «Marca» Επιχειρήσεις

12:3021/01

Πέθανε η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ Κοινωνία

12:2221/01

OAΣΘ: Δεν θα ανεχτούμε άλλα περιστατικά βίας Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

12:2021/01

Κλειστή η Ε.Ο Πατρών-Πύργου Ελλάδα ,Κοινωνία

12:1021/01

Γιάννης Ζώτος: Το «b-flat», ο Μίκης και ο Εμφύλιος (ΦΩΤΟ) Διεθνή ,Σημαντικά ,Συνεντέυξεις

12:0021/01

Θεσ/νίκη: Λουκέτο σε καταστήματα των ΕΛΤΑ στο κέντρο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

11:5021/01

Τσαβούσογλου για Λιβύη Διεθνή

11:4021/01

Βαρβιτσιώτης: Η χώρα μας εξάγει ασφάλεια Κόμματα ,Πολιτική

11:3121/01

ΠΚΜ: Ρίχνει… φως στους δρόμους Κοινωνία ,Περιφέρειες ,Σημαντικά

11:3021/01

Πάτρα: Εμπρηστικές επιθέσεις στις καρναβαλικές κατασκευές Ελλάδα

11:2021/01

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια εισφορών Δεκεμβρίου Οικονομία

11:1021/01

Κοροναϊός: Θα ελέγχονται Κινέζοι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ Διεθνή

11:0021/01

Με τον Μ. Σχοινά συναντήθηκαν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδα ,Κοινωνία

10:5021/01

Νέο «όχι» για άδεια στον Δ. Κουφοντίνα Ελλάδα ,Κοινωνία

10:4021/01

Θεσ/νίκη: Επτά συλλήψεις για κλοπές Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:3021/01

Θεσ/νίκη: Έντεκα συλλήψεις για ναρκωτικά Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:2321/01

Κατ’ οίκον περιορισμός για 87χρονο συζυγοκτόνο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

10:2021/01

ΔΟΕ: Η μείωση της ανεργίας φθάνει στο τέλος της Διεθνή

10:1021/01

ΗΠΑ: Το 51% των Αμερικανών θέλει καταδίκη Τραμπ Διεθνή

10:0021/01

Βόλος: Πέθανε από τις δαγκωματιές του σκύλου της Ελλάδα ,Κοινωνία

09:5021/01

Κατάρριψη Boeing: Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε την εκτόξευση πυραύλων Διεθνή

09:4021/01

Σκρέκας: Προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα Αγροτική Οικονομία ,Οικονομία

09:3221/01

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Τάσος Μπουντούρης Ελλάδα ,Σημαντικά

09:2021/01

Την άμεση αθώωση Τραμπ ζητούν οι δικηγόροι του Διεθνή

09:1021/01

Σιβηρία: Έντεκα νεκροί σε πυρκαγιά Διεθνή

09:0021/01

Πάτρα: Εμπρηστικές επιθέσεις με στόχο καρναβαλικές κατασκευές Ελλάδα ,Κοινωνία

08:5421/01

Έρευνα: Ελπίδες για τη θεραπεία όλων των καρκίνων Διεθνή ,Υγεία

08:4221/01

Αυξημένες προκρατήσεις Ολλανδών τουριστών για το 2020 Ελλάδα ,Τουρισμός

08:3321/01

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός του ISIS Διεθνή

08:2321/01

Νέος κοροναϊός: Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία Διεθνή

08:1021/01

Αναβίωσαν τα αναστενάρια στον Λαγκαδά (ΦΩΤΟ-VIDEO) Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

08:0021/01

Αττική: Νύχτα εμπρηστικών επιθέσεων σε οχήματα-ΑΤΜ Ελλάδα ,Κοινωνία

07:5021/01

Eurogroup: Θετικά μηνύματα για την οικονομία Οικονομία ,Πολιτική

07:4021/01

Εργασίες συντήρησης σε σημεία του οδικού δικτύου Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:3321/01

Δύο πορείες στη Θεσσαλονίκη σήμερα Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Παιδεία

07:3021/01

ΑΖΚ: Εγκαίνια για νέο «σπίτι» και …παραχώρηση Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

07:2521/01

Θανατηφόρο τροχαίο με εγκατάλειψη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:2021/01

Διακοπή νερού στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:1221/01

Φωτιά σε εν κινήσει ΙΧ στο Πανόραμα Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:1021/01

Διακοπές ρεύματος σε Θεσσαλονίκη και Επανομή Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:0021/01

Ο καιρός σήμερα, Τρίτη Κοινωνία ,Σημαντικά

06:3021/01

Κίνα: Τέταρτος νεκρός από τον νέο κοροναϊό Διεθνή

06:0021/01

Ιράκ: Τρεις ρουκέτες έπεσαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία Διεθνή

05:0021/01

«Ιστορίες Ανθρώπων» στο «Αλέξανδρος» Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

04:3021/01

«Δαίδαλος και Ίκαρος» έκοψαν την βασιλόπιτά τους Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

04:0021/01

Δικαστικό «φρένο» στην εμπορία αδέσποτων ζώων Ελλάδα ,Κοινωνία

03:3521/01

Οι 6 λόγοι που… οδηγούν στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

03:0021/01

Εξαιρετικές παραστάσεις στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

02:0021/01

Έτσι θα νικήσετε την κατάθλιψη του χειμώνα Διάφορα

01:3021/01

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε πραγματικά Διάφορα

01:0021/01

Έξι πράγματα που δεν ξέρεις ότι μειώνουν την ερωτική επιθυμία Διάφορα

00:3021/01

Τι δουλειά πρέπει να κάνεις σύμφωνα με το ζώδιό σου Διάφορα

23:5720/01

«Συναγερμός» για το νέο κοροναϊό: Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ Υγεία

23:5020/01

Ισπανία: Σαρωτικό το πέρασμα της καταιγίδας Γκλόρια (VIDEO) Διεθνή

23:4020/01

Παυλόπουλος για Γλυπτά Παρθενώνα: Δίκαιος ο αγώνας για την επιστροφή τους Πολιτική

23:3020/01

Eurobank & Eurolife ERB: «Εξασφαλίζω περίθαλψη για όλους» Οικονομία

23:2020/01

ΕΟΦ: Ανακαλείται τζελ που είναι ύποπτο για καρκίνο Υγεία

23:1320/01

Οι Έλληνες επένδυσαν 25 δισ. ευρώ σε ομόλογα το 2019 Οικονομία

23:0020/01

Ερχεται νέο χαράτσι στις πλαστικές σακούλες Οικονομία

22:5020/01

Θεσσαλονίκη: Αυτοκτόνησε 53χρονος επιχειρηματίας Κοινωνία

22:4020/01

Καταγγελία: Ξυλοκόπησαν οδηγό και επιβάτη του ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκη

22:3020/01

Θεσσαλία: Έρχονται αγροτικά μπλόκα και κινητοποιήσεις Κοινωνία

22:2020/01

Μητσοτάκης: Σε δύο μέρες θα έχουμε την πρώτη γυναίκα ΠτΔ Πολιτική

22:1020/01

Παραπομπή Τραμπ: Η υπερασπιστική γραμμή του Λευκού Οίκου Διεθνή

22:0020/01

Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Έκοψε βασιλόπιτα το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπική Αυτοδιοίκηση

21:5020/01

Βάρη: Τι κατέθεσαν οι σύζυγοι των θυμάτων (VIDEO) Κοινωνία

21:4120/01

Κεραμέως: Στόχος ένα καινοτόμο, εξωστρεφές πανεπιστήμιο Πολιτική

21:2920/01

Φυλακές Νιγρίτας: Το υπ. Προστασίας του Πολίτη για τον κρατούμενο Κοινωνία

21:2220/01

Με 13% μπροστά η ΝΔ -«Ναι» στη Σακελλαροπούλου για ΠτΔ Πολιτική

21:1020/01

Ερντογάν: Συζητάμε με Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο Διεθνή

20:5820/01

Σάρατζ: Παραβιάζεται η εκεχειρία από τις δυνάμεις του Χαφτάρ Διεθνή

20:4820/01

Θεσσαλονίκη: Νέες κινητοποιήσεις κατά του ΟΑΣΘ Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

20:3520/01

Αναστασιάδης: Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει μέτρα Διεθνή

20:2520/01

Θεσσαλονίκη: Έκοψε πίτα η Διοικούσα ΝΔ (ΦΩΤΟ) Παραπολιτικά

20:1520/01

Μητσοτάκης: 1.500 νέοι ειδικοί φρουροί στους δρόμους Πολιτική

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ